Wki

Hur vet man att använda oljebaserad färg istället för latex

Många hem centra är bara säljer vattenbaserade färger i dessa dagar, eftersom de flesta DIY husägaren inte är bekant nog med fördelarna med alkyd (oljebaserad) färger. Men alkyd emalj förblir överlägset val för vissa tillämpningar. Alkydfärger torkar mycket långsammare än latex, och som ett resultat ger en mycket jämnare och potentiellt glansig finish, med en hård emalj som motstår repor, nötning, fingeravtryck och fläckar. En sida-vid-sida jämförelse med latex visar lätt att oljebaserade färger ger ett mer attraktivt utseende för applikationer som har glans i dem.

Steg

Hur vet man att använda oljebaserad färg istället för latex. Skaffa rätt verktyg.
Hur vet man att använda oljebaserad färg istället för latex. Skaffa rätt verktyg.
 1. 1
  Bestäm ansökan. Alkydfärg bäst används för skåp, är exteriör trim, inredningsdetaljer, dörrar, kök, hög fuktighet badrum, och helst en rik, halvblank eller full glans utseende önskas.
 2. 2
  Skaffa rätt verktyg. Merparten av tiden, kommer husägare använda en borstad finish för en målad traditionellt utseende. Detta kräver en hög kvalitet porslin borste (typ med svart borst), eller en syntetisk pensel som annonseras för olje-lacker och färger. För de flesta jobb en enkel 2 "eller 2 1/2" cut-in (dvs., diagonal borst) pensel fungerar, men om du kommer att måla fönster Muttons du vill ha en mindre 1 "skärp borste. En liten färgburk som är bekväm att hålla är bra, eftersom du inte vill att doppa penseln i burken att färgen kommer in (för att undvika kontaminering med smuts, hår, löst borst, etc). Och ett par burkar för att städa upp med mineral sprit (AKA thinner) samt för återanvändning av gamla lacknafta. För de flesta husägare jobb, kommer en halvliter sprit räcka för sanering.
 3. 3
  Köp färgen. De flesta målar butiker säljer oljebaserade färger, men några av de stora centra låda hemma inte eftersom det inte är så bekant med själv-marknaden. Ibland alkyd emalj säljs under rubriken "industriell rostskyddsmedel" eller något sådant formulering, men det är samma saker.
 4. 4
  Målning är ungefär samma process som med latex, men torktiden för alkydfärger är längre, och behovet av ventilation är större. Som med latex, är två skikt över en primer standard. Primern kan vara olja eller vattenbaserad grundfärg, men om lacken är mörkt bör du ha nyansen färghandel primern den ungefärliga färgen på färgen.
 5. 5
  Före den slutliga färgskikt, sand med en mycket fint korn slipning svamp eller papper, torka av ytan med en ren trasa, och torka sedan med en klibbduk. Detta kommer att hålla brister ur den slutliga finishen.

Tips

 • Kasta inte bort de använda thinner! Förvara den i en burk med lock på. Efter en vecka eller två, kommer all färg fastämnen sedimentera till botten och kompakt. Så nästa gång du behöver för att rengöra en borste, bara dekantera den klara färgen tunnare ut av det fasta materialet. Du ska inte behöva kasta bort eller dumpa någon thinner alls.
 • Eftersom torktiden är så långsam, är det något lättare att få dropp med oljebaserade färger. Se till att köpa färg premium kvalitet, och använda bra belysning för att övervaka hur färgen är på gång.
 • Det tar förvånansvärt lite thinner för att rengöra penseln. Använd ungefär en fjärdedel kopp i en burk för att rengöra de flesta av färgen bort. Om du har en pensel spinner, kommer det hjälpa att använda den nu, eller ni kan klappa den våta penseln i en ren hink. Använd sedan en annan fjärdedel kopp för att rengöra penseln slutligen, tills den är helt ren. Snurra eller klappa penseln igen, och förvara den i samma vikning bit kartong som det kom med för att skydda den och hålla sin form.
 • Även om du måste vänta minst 24-48 timmar till re-coat med alkydfärg, behöver du inte att rengöra penseln mellan lagren. Bara förvara den i en plastpåse eller linda in den med plastfolie och förvara penseln i en kopp lacknafta. Med latexfärger, är det en bra idé att sätta inslagna borstar i frysen men inte lägga borstar med oljefärg i kylen eller frysen. Frigolit att kylskåpet är isolerad med kommer att absorbera lukt och faktiskt komma in i din mat. Rengör bort det först när du är helt klar med jobbet.