Wki

Hur tar man bort epoxi

Epoxi är ett permanent klister används på många typer av ytor, från plast till metall. När epoxin härdat, ta bort det kan vara knepigt. Epoxi börjar i ett flytande tillstånd. Eftersom det är blandat, värmer ämnet temperatur upp tills den börjar svalna och hårdna. Du kan ta bort epoxi genom att få det tillbaka till en vätska, eller åtminstone gel-liknande, tillstånd så att du kan skrapa av ytan.

Steg

Hur tar man bort epoxi. Sikta en värmepistol på epoxi i flera minuter.
Hur tar man bort epoxi. Sikta en värmepistol på epoxi i flera minuter.

Använd värme för att avlägsna epoxi

 1. 1
  Sikta en värmepistol på epoxi i flera minuter. Om epoxi är på en plast eller trä yta, hålla ett öga på ytan så att du inte värma upp för mycket och bränna den.
  • Om epoxi är fäst till en yta av trä, blöta området i aceton under en timme eller mer innan du använder värme för att mjuka upp epoxi.
  • Aceton kommer bara suga in en träyta. När man arbetar med epoxi på plast, marmor, cement, vinyl eller metall, kommer någon kemisk samverkar med den övre delen av ytan, men inte tränger ner i lagren som det kan på trä.
 2. 2
  Använd en spackel, rakblad eller andra vassa föremål för att skrapa epoxi från ytan. Håll återuppvärmning och skrapa tills all epoxi är borta.

Frysa epoxi

 1. 1
  Spraya ett köldmedium spraya på epoxi. Sprayen kommer snabbt sänka temperaturen för allt den berör. Den epoxi fryser och vända spröda.
 2. 2
  Nagga det spröda epoxi. Använd en spatel eller slå den med en gummiklubba eller hammare. Den epoxi ska vara kall nog att det blir till kristaller och bryts av lätt.
  • Var försiktig så att du inte skadar din yta genom att sätta för mycket press på epoxi. Om det inte bryter sönder lätt, prova att lägga mer spraya kylaren att kyla hartset ännu mer.

Använd kemikalier för att avlägsna epoxi

 1. 1
  Välj en kemikalie som kommer att mjukna epoxi, men inte skadar ytan som den har fastnat. Kemikalier kan skada vissa ytor såsom tyg, plast eller vinyl. De starka kemikalier kan faktiskt äta bort på ytor innan de mjuknar i epoxy lim.
  • Prova en thinner. Den aceton i de flesta thinner kan mjuka upp härdad epoxi, men vara beredd att låta epoxy och objekt som det har fastnat i blöt i minst en timme.
  • Använd klorid kemiska metylenklorid. Detta mycket giftig kemikalie kan skada många ytor, inklusive plast och trä. Metylenklorid har klassificerats som ett cancerframkallande, så det är inte allmänt tillgängliga.
 2. 2
  Skrapa epoxiharts från ytan när den mjukas upp av kemikalien. Om någon epoxi är fortfarande fast på ytan, blöt den återstående epoxi i den kemiska ett tag innan du försöker skrapa bort det.

Saker du behöver

 • Värmepistol
 • Skrapning verktyg
 • Refrigerant sprej
 • Aceton eller metylenklorid