Wki

Hur man väljer en papegoja


Steg

Hur man väljer en papegoja. Gör flera besök till en lokal djuraffär som specialiserat sig på fåglar.
Hur man väljer en papegoja. Gör flera besök till en lokal djuraffär som specialiserat sig på fåglar.
 1. 1
  Gör din hemläxa. Skura Internet för information om de olika typer av papegojor som finns, och vilka deras behov är (se Externa länkar nedan). Men tänk på att många specialitet "entusiast webbplatser" kan betona hur trevligt ett husdjur är, med otillräcklig varning av utmaningarna. De "Fåglar för Dummies" bok är en bra referens.
 2. 2
  Gör flera besök till en lokal djuraffär som specialiserat sig på fåglar. Lär känna de olika arterna, och inte köpa på impuls. Papegojor, beroende på art, kan leva till 20 år eller mer, och många lever till 50-80 år. De band också starkt till sina ägare. Det är nästan som att gifta sig, så att inte kliva in i det lätt.
 3. 3
  Prata med andra fågelägare om sina papegojor, liksom deras personligheter, behov och åtaganden det tid. Fråga hur aktiva olika arter, hur högt (alla papegojor är bullriga, vissa är bara mer än andra), och hur mycket interaktion som de behöver på en daglig basis. ALLA papegojor kräver minst ett par timmar om dagen utanför sina burar när de kan interagera med familjen. Ju mer tid utanför buren och med deras "mänskliga flock" desto bättre!
 4. 4
  Fundera över var du ska lägga din papegoja vän. Tänk på att...
  • Alla papegojor är rörigt. Om du är en snygg freak, kommer du att städa upp efter dem hela tiden. En damm-buster kommer att bli din bästa vän. I själva verket kan du hitta dig själv att skaffa en stor grupp av sådana vänner!
  • Du behöver gott om utrymme för något av medelstora till stora papegojor. Detta innebär burar som är ungefär 24x36 "breda och 36-60" lång eller mer. Alla papegojor bör också ha någon form av abborre eller spela gym utanför buren.
 5. 5
  Kom ihåg att papegojor är vilda djur. De har inte varit selektivt fötts upp för generationer att vara domesticerade eller husdjur som katter, hundar eller ens husdjur. De har miljontals år av instinkter som är genetiskt en del av dem. Du tar med detta i ditt hem och kan inte förvänta deras benägenhet att vara så foglig och förutsägbar som katter eller hundar. Du kommer att behöva för att kunna ge din papegoja vägledning, men du kommer också att behöva lära sig och anpassa sig till deras personligheter.


Tips

 • En papegoja behöver daglig interaktion och 'ut ur buren "tid. Försök att ägna minst två timmar om dagen för att spendera med din fågel. Papegojor är mycket social och är väldigt sällan ensam i det vilda, tillbringat hela dagen med sin flock. Du blir din papegoja hjord så vara ansvarig om att umgås med fågeln.
 • Några grova generaliseringar om arter personligheter:
  • Papegojor brukar kallas för även dispositioner: Conures, Meyers, vissa aror.
  • Papegojor är kända för att vara mycket lekfull: Jardines, Conures, Meyers, undulater ("parakiter"), nymfkakaduor, Caiques.
  • Papegojor är kända för att vara särskilt högt: kakaduor, aror, Conures, Amazonerna.
  • Papegojor känd för att vara mycket intelligent och känslig för sin omgivning: African Greys.
  • Papegojor är kända för att vara aggressiva (inte nödvändigtvis, utan snarare, dominerande): Amasoner
 • Alla papegojor behöver en kombination av färska och förpackade livsmedel. En bra balanserad kost innehåller pellets, mixar utsäde, nötter, färsk frukt och grönsaker. Du kommer att spendera mer tid med att förbereda sin mat än med en katt eller hund.
 • De billiga Undulat ("parakiter"), om tämjas ung, är anmärkningsvärt smarta och lekfulla om de får tid och uppmärksamhet de förtjänar! De kan även vara duktiga talare.
 • Leksaker är viktigt för en papegojas mental stimulans. De kommer att hjälpa till att underhålla fågeln när du inte kan, och ge honom något att leka med och utforska. Hålla leksaker "färska" och spännande är viktigt och du bör planera för att rotera nya leksaker (och gamla ut) flera gånger i månaden. För små papegojor detta är lätt, men för stora företag kan det vara ganska dyrt.
 • Afrikanska Greys, amasoner, kakaduor och papegojor kräver alla en särskilt stor mängd uppmärksamhet och samspel. Olyckliga fåglar kan göra för en mycket olycklig hushåll.
  • Dessa arter lever också den längsta (vissa lever för att vara 70 eller 80 år gammal), så se till att du förstår att du i huvudsak antar motsvarar ett litet barn, som kommer att förbli ett litet barn och troligen vara med dig för resten av ditt liv.
  • Beroende på hur gammal du är och hur gammal fågeln är när du först få det, kan det finnas en möjlighet att fågeln är redo att överleva dig. Om detta verkar vara alls en möjlighet, även fundera på vad som händer med fågeln när du passerar på eller nå en punkt där du inte kan ta hand om det själv. Om det alls är möjligt, kan det vara fördelaktigt att fågeln om det redan är bekant med sin nya vaktmästare.

Varningar

 • Det är bra att anta papegojor från en Rescue organisation och det finns många underbara fåglar som finns genom dem. Men det kräver lite extra läxor att lära papegojan bakgrund och vanor. De flesta räddnings organisationer kommer att vara glada att arbeta med dig och ge dig råd om detta.
 • Fåglar har väldigt känslig fysiologi. Många husgeråd och växter kan vara giftiga för dem! Saker som doftljus, teflon och användning av många hushållskemikalier måste undvikas.
 • De flesta papegojor gör bäst i en stabil, lugn hushåll. Aktiviteten är stor, särskilt om de kan vara en del av det, men kaos, slåss, etc. är mycket upprörande att många fåglar (särskilt de mer känsliga arter som afrikanska Greys).
 • Avian veterinärtjänster (inklusive nödvändiga årliga examen) kan vara dyrt. Du kommer att behöva hitta en veterinär som har erfarenhet eller certifierade aviär medicin.
 • Vad du än gör, inte köpa en papegoja som kunde ha förvärvats genom den olagliga älsklings-handeln. Många, många papegojor lida och dö för varje papegoja som faktiskt blir ett husdjur, och genom att betala för en av dessa fåglar, du stödja processen.
 • Var medveten om att alla papegojarter producerar ilska. Vissa papegoja arter såsom kakaduor, nymfparakiter och afrikanska Greys producera en hel del damm och mjäll naturligt. Täta bad och filter HEPA kan hjälpa, men aldrig införa dessa fåglar i ett hushåll med allergier.
 • Alla papegojor kan bita dig! Även den sötaste, mest tam papegoja kan ge dig ett nyp om han har en dålig dag. Om du skräms av näbb, är en papegoja inte för dig, eftersom du kommer alltid att ha en fruktansvärd relation (vilket är orättvist att din följeslagare). Mindre papegoja näbbar tenderar att nypa och skär medan större papegoja näbbar har starka krosseffekt. Kakaduor har generellt de mest lacerating bites.
 • Din papegoja kommer att föra oväsen! Bullernivån beror på arten och individen. Även papegojor "känd" för att vara tyst kan vara ganska högt om vissa fall. Bor du i en lägenhet eller har grannar som du kanske stör? En Moluccan kakadua s skrik har registrerats vid ett högre decibel än en 747 jetmotor!
 • Ångor är giftiga för papegojor. Detta innebär att du inte längre laga mat med någon Teflon produkt som det har bevisats att de luktfria ångorna Teflon producerar dödar alla arter genom kvävning. Dessutom bör du aldrig använda doftljus, oljor, luftrenare, eller kemiska rengöringsmedel runt en papegoja. Det är av denna anledning som ett kök är vanligtvis en osäker miljö för en papegoja bur.