Wki

Hur man köper en igelkott

Att köpa en igelkott för ett husdjur kan vara skrämmande om du inte vet vad du ska leta efter. Här är några mycket enkla steg för att hjälpa dig välja klokt.

Steg

Hur man köper en igelkott. Se till att det är lagligt.
Hur man köper en igelkott. Se till att det är lagligt.
 1. 1
  Se till att det är lagligt. Vissa jurisdiktioner tillåter inte djurägande av en igelkott eller kan ha begränsningar för specifika skäl. Reda på detta först innan du ställer ditt hjärta på en igelkott.
 2. 2
  Var hedgehog kunniga. Läs på din framtida livskamrat innan letar efter en. Detta kommer att hjälpa dig att identifiera vilken typ av igelkotten du letar efter, samt hjälpa dig med de frågor som du måste ställa (se nästa steg). Dessutom kommer det att bekräfta ditt sinne om en igelkott är rätt husdjur för dig.
 3. 3
  Aldrig, aldrig, aldrig köpa en igelkott från en djuraffär, eller stänga av sajter som Craigslist - Du vill inte ha ett barn från en bakgård uppfödare! De är nästan garanterat att ha en dålig temperament och dör unga på grund av deras dåliga genetik. Stöd inte animaliskt handel eller bakgård avel!
 4. 4
  Köp ett barn från en seriös uppfödare! Ett barn med dig från den yngsta åldersgruppen möjligt är mycket troligt att binda starkt till dig och acceptera dig mycket lättare. Var noga med att forska uppfödaren ordentligt, leta efter och be om dessa saker -
  • Har de kvalitetskrav föräldrar? Se till att de har stamtavla djur som är tydliga för WHS (IWW hedgehog syndrom) och cancer. Be att få se djurens härstamning, och om du känner för att vara extra försiktig, bekräfta med dessa andra uppfödare att stamtavla går till detta djur. Köp inte en igelkott från en bakgård uppfödare som föder unpedigreed djur!
  • Använder de goda avel etik? Fråga dem om de öva inavel, hur ofta honor föds, och hur snabbt barnen gå hem. Bebisar är avvanda vid 6 veckor men bör inte lämna uppfödaren förrän minst 7 veckors ålder.
  • Var säker på att de riktigt umgås sina hoglets. Fråga dem hur tidigt de börjar socialisering, hur ofta de umgås, och hur länge. Fråga dem vad hantering metoder de använder och vilka barn kommer att utsättas för.
  • Är de licensierade? Uppfödare är tillåtna att föda upp och sälja igelkottar utan ett USDA-licens om uppfödaren har 3 eller färre avelshonor. Mer än 3 honor kräver en licens.
  • Är de en del av igelkotten avel samfundet? Fråga dem om de deltar i något forum, eller är en del av några grupper som the Hedgehog Breeders Alliance, Hedgehog Welfare Society, eller Internationella Hedgehog Association.
  • Tar du väl hand om era igelkottar? Fråga dem vad de ger till sina grisar, vilken typ av bur som de använder, vilken stimulans de ger, hur ofta de ska rengöras och hur ofta de har fötts. Honorna bör aldrig vara uppfödda mer än 3 gånger per år.
  • Kan jag returnera igelkotten om saker inte fungerar ut? Var tydlig på detta från början.
  • Finns det någon hälsa garantier och ersättningar erbjuds för genetiska sjukdomar? En bra uppfödare kommer att erbjuda en garanti livstid ersättning för WHS och minst en 6 månaders genetisk garanti.
  • Leta efter en transparent anläggning som listar alla sina avelsdjur och praxis på deras hemsida. Allt annat har rätt att betraktas som misstänkt.
 5. 5
  Det är inte rekommenderat för första gången ägare, men du kan göra beslutet att köpa en äldre igelkott från en privat ägare. Dessa igelkottar tar mycket längre tid att värma upp till dig, och oftast kommer med beteendestörningar som beror på dålig eller saknar socialisering. Säljaren bör veta ålder, bakgrund och kondition igelkott - ställa frågor längs dessa linjer:
 1. 1
  • Hur gammal är igelkotten?
  • Var kom igelkotten ifrån? (Fråga för eventuella "stamtavla" papper om det är relevant).
  • Vad har du mata igelkotten? Detta kommer att hjälpa dig att bestämma tillståndet hos igelkotten och huruvida ändringar behövs eller om kosten har varit bra.
  • Hur ofta har igelkotten hanterats? Du vill ha en igelkott som har hanterats varje dag eller varannan dag. Allt annat är en varningssignal om en argsint eller dåligt socialiserade igelkott!
  • När var sista gången igelkotten var veterinär kontrolleras?
  • Finns det några tidigare eller känd hälsa / beteende problem?
  • Är igelkotten älskvärd till petting / vad är dess temperament?
  • Vad är det sista gången djuret badade / tånaglar klippta?
  • Vilken typ av bur, sängkläder och leksaker är igelkotten brukade?
 2. 2
  Tänk på följande saker för dig själv när du plockar upp en potentiell PET, titta närmare på igelkotten du funderar och fråga dig själv:
 1. 1
  • Har igelkotten har rena, ljusa ögon? Anser inte en igelkott med rinnande ögon eller konjunktivit. Samma för ögon som är halvslutna, insjunkna eller slokande, det är osannolikt att indikera en hälsosam igelkott.
  • Har igelkotten en ren näsa? Återigen, inte välja en igelkott med en rinnande näsa. Lyssna på andningen, om du hör något raspande ljud, vara medveten om att det av en luftvägsinfektion.
  • Är öronen rena? Varje utsläpp eller sårskorpor bör tillfrågas. Nibbled fläckar orsakas ofta av närhet till syskon och så länge dessa är ordentligt läkt, kan de avfärdas som ett problem.
  • Är buk mjuk och fri från tovor?
  • Ställ ner den och se den gå. Använd sunt förnuft vid bedömningen av gångart, om den går normalt, är allt förmodligen bra. Om den vaggar, linkar eller winces är hedgehog inte sannolikt att vara i friskt tillstånd.
  • Är igelkotten lyhörd? Din valda igelkott bör vara alert och intresserad. En slö igelkott är ett tecken på att allt inte är väl.
  • Kontrollera spolar (taggar). Dessa är en mycket bra indikator på hälsan. Om det finns några kala fläckar saknade spolar eller ovanlig missfärgning, kan igelkotten inte vara vid god hälsa.
  • Kontrollera vikten på igelkotten. Du kan be om vikt men du bör också försöka bedöma den övergripande utseendet på igelkotten själv. Du vill inte ha en utmärglad igelkott (vika in magen), det ska se tjusigt och fylligt. Å andra sidan, vill du inte en överviktig igelkott som inte kan rulla till en boll.
  • Fråga om eventuella skador eller sårskorpor. Om du ser skador eller sårskorpor, be säljaren hur dessa uppstått. Noga överväga om detta kommer att påverka din förmåga att hålla igelkotten. Det är en sak att ha läkt ving sår från nära förlossningen, det är en annan att ha en blind igelkott om du verkligen är engagerade.
  • Kontrollera om kvalster! Om huden är knaprig runt basen av spolar, kan huden vara infekterad kvalster eller loppor. Ett alternativ kunde vara ett tecken på torr hud. Hursomhelst, be säljaren vad som görs för att behandla detta problem och vara beredd att hålla upp behandlingen om du väljer denna igelkott, tills problemet är löst.
 2. 2
  Testa temperament din valda igelkott:
 1. 1
  • Har igelkotten rulla när du plockar upp den? Precis som med människor, igelkottar är personligheter i sin egen rätt. En blyg igelkott tar längre tid att rulla än en mer utåtriktad en.
  • Det är inget fel med en blyg husdjur, det är bara dina förväntningar som kan fördärva en relation med en sådan husdjur. Om du vill ha en mer utåtriktad igelkott, välja en som rullas lättare och inte tänka att du hanterar det så mycket. Det är troligt att en igelkott som har hanterats mycket kommer att vara mer lyhörd. Fråga säljaren om sina vanor om du inte kan se dem själv.
  • Har igelkotten klick eller pop på dig? En normal igelkott buller är väsande. Om igelkotten gör klickande ljud, agerar den hotfullt och kommer sannolikt att göra ett passande husdjur.
  • I allmänhet är det personligheten inte könsspecifika, så att du kan välja en manlig eller en kvinnlig enligt dina önskemål. Det är personligheten och beteendet som du bör titta på noga.
 2. 2
  Var 100% säker. En tam igelkott kan inte leva i det vilda. Dess liv är nu med dig. Re-homing hedgehog flera gånger kan leda till beteendemässiga och förtroende problem med djuret. Var helt säker på att du vill ha denna följeslagare för nästa ett halvt decennium av ditt liv innan du köper den.

Tips

 • I vissa avseenden, välja en hoglet är som att välja en kattunge: de mer utåtriktad och kära kommer ses krypa omkring, rulla lekfullt och beter sig på ett extrovert sätt, de tysta, blyga och gosiga som också ställer ut sina traits.Choose den personlighet som passar dina behov och önskemål.
 • Igelkottar är solitära varelser, föredrar att inte ha en bur-mate. Honorna tolererar annan hona bättre än två hanar eller en mix, men ändå kommer att kämpa om du har en tillräckligt liten bur. Se upp för det. Men om du vill äga mer än en igelkott, är det tillrådligt att hålla dem separat.
 • Be om bevis på veterinär kontroller, ta inte säljarens ord för det. Även om du inte behöver fråga om veterinär kontroller, kan det vara bra att be om en veterinär som bryr sig för igelkottar, för framtida bruk.
 • Igelkottar bor 3 - 9 år. Hedgehog ålder kan påverka bindning med dig men är inte lika uttalad som med vissa djur. Det rekommenderas inte för någon första gången eller på annat sätt oerfaren ägare för att ta in igelkottar från tidigare ägare. De tar mycket längre tid att acceptera den nya ägaren, normalt inte binda dig, och 9 gånger av 10 kommer med beteendestörningar som beror på dålig socialisering. Inte som räddade igelkottar inte kan vara bra husdjur, men det kräver kunskap och engagemang!

Varningar

 • Om något går fel med din nya igelkott, en veterinär så att du har professionell bevis på problem när du kommer tillbaka till uppfödaren eller butiken för att klaga.
 • Släpp aldrig en oönskad igelkott i naturen. Du signerar sin dödsdom om du släpper det, eftersom det är domesticerade och kommer inte vet hur man överlever utan dig. Din bästa insats är att lämna tillbaka den till den ursprungliga uppfödare / butik, lokala veterinärer eller plats tecken i tidningar / på inlägg för att hitta en ny ägare om du plötsligt befinner dig oförmögen att hålla igelkott längre.
 • Var noga med att kontrollera lagligheten av igelkottar i ditt område!