Wki

Hur man gör och använder en sol ugn

Runt om i världen, solugnar eller "Solköken" används allt oftare för att minska människors beroende av ved och andra bränslen. Även om du har el, kan en sol ugn är en effektiv, energibesparande komplement till din matlagning verktyg. För att göra antingen en lätt eller en tung sol ugn, följ dessa instruktioner.

Material-stor låda 1x-liten låda 1x-strimlad tidningen-aluminiumfolie-kartong-grillspett 16x-svart konstruktion papper-linjal-sax

Steg

Hur man gör och använder en sol ugn. Placera den mindre lådan inuti den större lådan.
Hur man gör och använder en sol ugn. Placera den mindre lådan inuti den större lådan.

Lätt solugn

 1. 1
  Placera den mindre lådan inuti den större lådan. Se den mindre rutan är stora två lådor med strimlad tidningen. Detta kommer att fungera som en isolator.
 2. 2
  Klär insidan av den mindre rutan med svart konstruktion papper. Detta kommer att hålla något utsvängd kvadrater. Eftersom du kommer att fästa dem på väggarna i din box, ska bredden för varje smala änden av varje kvadrat lika med bredden på den sida du ska fästa den till, bredden av varje vidgade änden bör vara flera inches bredare än bredd av den smala änden.
 3. 3
  Täck varje bit kartong med reflekterande material. Se till att den sitter tätt runt reflektorn, och jämna ut eventuella rynkor eller veck. Säkra material med gummicement eller tejp på ena sidan av varje reflektor.
 4. 4
  Fäst varje reflektor till toppen av ena sidan av lådan. Du kan limma, häfta eller trä dem efter behov, ger dem möjlighet att floppen över för nu.
 5. 5
  Prop varje reflektor på runt en 45 graders vinkel. Det enklaste och säkraste sättet att göra detta är att koppla reflektorerna tillsammans vid de utsvängda övre hörnen (ex. genom att sticka hål intilliggande hörn och binda ihop dem med tråd, sedan obundet dem för demontering). Men du kan hålla även stavar i marken under reflektorerna, stapling något under varje reflektor, eller vad håller dem säkert på plats. Om det är en blåsig dag, se till att dina reflexer inte kommer att blåsa över.
  • Om du använder stavar, limma reflektorerna till stängerna att lägga mer stabilitet.
 6. 6
  Placera ugnen i full sol och kock. Placera maten i den mindre rutan för att laga den. Det är bäst att laga maten i burkar eller på en liten, mörk bakplåt. Experimentera med tillagningstider och hur och var du placerar lådan. Du kanske behöver flytta din box flera gånger under tillagningen för att fånga solen

Kraftig sol ugn

 1. 1
  Skär en stor metall trumma i hälften vertikalt med en sticksåg. En olja trumman kommer att fungera bra för detta ändamål. Var noga med att använda en metall-skärblad, när du är klar, bör den halva trumman ser ut som en vagga. Du behöver bara hälften av trumman för att göra ugnen.
 2. 2
  Rengör insidan av halv-trumman ordentligt med en avfettning tvål. Var noga med att använda en skurborste och ägna extra uppmärksamhet åt hörnen och skrevor.
 3. 3
  Storlek och skär tre stycken av plåt att kontur till insidan av halv-trumman. Du kommer att behöva en stor rektangel för krökta inre och två halvcirklar för ändstyckena.
  • För att göra den stora rektangulära lappar, bör ena sidan lika med längden på vad som tidigare var den inre höjden av trumman, den andra ska vara lika med krökta längden av interiören, där du kan mäta med ett böjligt måttband (ex. sömnad tejp).
  • För att göra de två halvcirklar: mät avståndet (dvs halva diametern) av de halv-cirkulära ändarna, knyt en markör till slutet på ett snöre och sedan klippa den strängen till längden på radien, håller i slutet av strängen i mitten, använd markören för att rita en perfekt cirkel på plåten, skär cirkeln ut och halvera det att göra varje halvcirkel.
 4. 4
  Fäst plåten till insidan av trumman. För att fästa bitar med nitar, borra hål genom både plåt och trumman med en 1/8-tums (3-mm) borr, sedan tillämpa 1/8-tums (3-mm) popnitar. Du kan också borra hål genom plåten och trumma och sedan bifoga dem tillsammans med plåtskruvar, men detta kommer att lämna skruv tips som sticker ut på baksidan av ugnen, kommer de senare att omfattas av isolering.
 5. 5
  Måla insidan av ugnen med en reflekterande färg betyget för grillning. Detta kommer att maximera mängden värme inne i ugnen.
 6. 6
  Skapa en kontinuerlig metall läppen runt tre av de fyra övre kanterna av ugnen. Detta kommer att hålla glasskiva (som du kommer att glida in och ut genom den fjärde, öppna sidan) på plats. Det enklaste sättet att göra detta är att med sex stycken av metall blinkande:
  • Mät den korta övre kanten av ugnen och skär två bitar av blinkande till denna längd. Sedan mäter de långa sidokanter ugnen, subtrahera bredden på blinkande från denna mätning, och skär de återstående fyra stycken blinkande till denna längd, vilket gör att du kan ansöka blinka åt sidorna samtidigt skapa utrymme för bit i slutet.
  • Placera en bit av blinkande över slutet kanten så att den bockade metall "veck" från den vertikala yttersida upp över den horisontella övre kanten. Placera en andra bit av blinkande över den första så att de vertikala sidorna är parallella men de horisontella sidorna inga gap tillräckligt bred för att inrymma tjockleken av en glasbit. Placera en remsa av något (ex. tjock kartong) mellan de två delarna av blinkande hålla detta utrymme öppet, borra genom både dubbel-staplade blinkande och trumman, och fäst dem med popnitar. Avlägsna kartong och upprepa på de två andra kanterna.
   • Göra ett blinkande "sandwich" (i motsats till att helt enkelt applicera ett skikt av läppen runt toppen) kommer att hålla glaset från slipning över de ojämna kanterna på pipan som du skär för hand.
 7. 7
  Vänd på halv-trumman över och tillämpa spray-on isolering till ytterväggarna. Var noga med att tillämpa det mer glest än du tror är nödvändigt, eftersom det expanderar ganska lite. Se kapseln för vidare instruktioner.
 8. 8
  Fäst en bas till botten av ugnen. Bara borra och skruva trumman till basen som är mest bekvämt för din position (ex. en träbit, en kvadratisk aluminiumram med hjul, etc.), och se till att underlaget är tillräckligt bred för att hålla ugnen välter. Beroende på var du befinner dig, kan du vinkla ugnen för att göra det mesta av det tillgängliga solljuset (ex. på norra halvklotet, kanske du vill vinkla det söderut medan vid ekvatorn, bör du inse det direkt uppåt).
 9. 9
  Borra dräneringshål i botten av ugnen. Bara borra ett litet hål med några inches i en rak linje över bottnen, och se till att tränga igenom isoleringen, detta gör att flytande ånga som droppar ner på sidorna för att undkomma ugnen.
 10. 10
  Skjut en anpassad storlek blad av härdat glas i metall läppen. Härdat glas inte bara är tuffare än vanligt glas, men också kommer med de vassa kanterna slipas bort, vilket innebär att du kan använda det som det är. Eftersom du kommer att skjuta glaset in och ut regelbundet, välj en tjockare bit (ex. 3/16 inches / 5 mm) för extra hållbarhet. Du kommer att behöva egen ordning detta på en järnaffär utifrån måtten på din sol ugn.
 11. 11
  Sätt i en magnetisk termometer. Vedspis termometrar, till exempel, har magnetisk baksida och tål hög, konstant värme.
 12. 12
  Placera en tunn aluminium grill längs botten (tillval). Ställ bara in en rektangulär grill eller två på plats för att möjliggöra enkel mat placering.
 13. 13
  Testa din ugn värmekapacitet på en solig dag. Även om du kan rimligen förvänta sig en max värme på mellan 250 och 350 grader F (90 och 175 grader C), storlek, material, isolering av din ugn kommer att avgöra hur varm din modell blir. Använd denna temperatur för att bromsa-tillaga kött under flera timmar som du skulle i en lerkruka potten. En rostbiff eller kyckling kanske behöver 5 timmar, till exempel, medan revbenen kanske behöver 3 (plus 5 till 10 minuter för grillning i slutet). Mäta din köttets inre temperatur med ett livsmedel termometer som du skulle när du använder en inomhus ugn.

Saker du behöver

Lightweight Ugn

 • Två lådor, en förmåga att passa inuti den andra med åtminstone en tum av utrymme på alla sidor
 • Tidning eller strimlat papper
 • Svart konstruktion papper
 • 4 bitar kartong
 • Razor / Exacto kniv (mattkniv)
 • Mylar livsmedelsförpackningar, metalliskt auto parasoll, aluminumized eller Mylar bubbelplast, Mylar ballonger, filtar utrymme, speglar, eller polerad metall
  • Aluminiumfolie kan tillfälligt användas, men kommer att skada snabbt och behöver bytas ofta
 • Tejp eller klister
 • 8 stavar (frivilligt)
 • Hot lim / strong lim (tillval)

Heavy-Duty Oven

 • Metall trumman (ex. oljefat)
 • Jigsaw med metall-skärblad
 • Plåt
 • Plåtsax
 • Måttband
 • String
 • Marker
 • Borr och 1/8-tums (3-mm) borrspets
 • 1/8-tums (3-mm) popnitar (alternativt plåtskruvar)
 • Grill-rankade reflekterande färg
 • Metal blinkande
 • Spray-on, växande isolering
 • Bas av ditt val (ex. rektangulär träbit) och tillämpliga skruvar
 • 3/8-in (5-mm) ark med anpassad storlek härdat glas

Tips

 • I en nypa kan du värma förkokta livsmedel såsom konserver med dubbla ziplock påse trick: lägga maten i en liten zip lock påse och lägg den lilla påsen zip-lås i en stor zip-lock påse att fälla värme. Om tillgängligt, ställ dessa på en reflektor som en inside-out chip väska eller bil vindrutan reflektor.
 • Du måste använda ugnen på ett soligt område. Värmeenergin kommer från solen.
 • Positionering stavarna stöder reflektorer blir mycket lättare om man har någon att hålla reflektorn i rätt vinkel medan du position och limma den stång.
 • För att göra din lätta ugn effektivare och för att få det att koka vid högre temperaturer, måste du fånga i värmen. (Utan ett lock, kommer varm luft stiger, vilket i ett konstant flöde av svalare luft.) Tillagning väskor är billiga och enkla att använda, helt enkelt täta grytan i påsen. En glasruta, företrädesvis dubbel-rutan glas är en alternativ lösning. Glaset ska vara något större än den mindre rutan men inte så stort att det inte får plats inuti den större lådan.

Varningar

 • Tvätta aldrig glaset på tunga ugn med kallt vatten medan det fortfarande är varmt, skillnaden i temperatur kan glaset gå sönder.
 • Inte sätta handen i varm ugn utan skydd, kan du bränna dig.
 • Var försiktig när du hanterar mat eller redskap i ugnen eller när du tar bort glasrutan (om sådan finns). Eftersom detta är en ugn, kan dessa bli mycket het. Använd grytlappar, tänger etc. som när du arbetar med en konventionell ugn eller värmekälla.
 • Den lätta Ugnen erbjuder inte mycket skydd mot hungriga djur. Var noga med att placera den i ett säkert område.
 • Lätta solugnar är effektiva nästan var som helst du kan få direkt solljus, men du kan inte ställa in temperatur och bestämma tillagningstiden så säkert som möjligt i en vanlig ugn. Se till att mat tillagas på den rekommenderade temperaturen med hjälp av en stektermometer.