Wki

Hur man gör en gravsten gnugga

Gravsten, gravsten eller gravsten rubbings är ett bra sätt att bevara en bit av historien. Om du är intresserad av släktforskning eller bara konsten i din lokala kyrkogården, är det lätt att komma igång.

Steg

Hur man gör en gravsten gnugga. Kontrollera att det är okej att ta gravsten eller gravsten rubbings i din lokala kyrkogården.
Hur man gör en gravsten gnugga. Kontrollera att det är okej att ta gravsten eller gravsten rubbings i din lokala kyrkogården.
 1. 1
  Kontrollera att det är okej att ta gravsten eller gravsten rubbings i din lokala kyrkogården. Vissa gravstenar kan anses alltför bräcklig för att ta rubbings men på det hela, kommer de flesta människor inte har något emot att du tar en gnugga.
  • Var hänsynsfull om det finns en begravning äger rum i närheten.
  • Gör inte intrång! Om kyrkogården ber att folk håller ut, är det en bra anledning, troligtvis din säkerhet eller för bevarandet av gravarna.
 2. 2
  Montera de saker som behövs. Du behöver en mjuk borste, sax, maskeringstejp, stort papper eller rispapper, gnugga vax eller en stor, kraftig mörk krita, sprayflaska med destillerat vatten, en ren trasa, gummiband och en affisch tub.
 3. 3
  Välj en lämplig gravsten. Att välja en gravsten för en gnugga, leta efter väl definierade text och mönster som intresserar dig. Om du gillar hur det ser ut, bör det vara nog av en anledning att ta en gnidning av denna gravsten. En annan orsak kan vara att du forskar i släktträdet och vill ta en gnidning av en viss familjemedlem gravsten. Eller kanske du bara vill ta en gnidning av en historisk gravsten.
  • Om du inte kan hitta en viss gravsten som du vet ska vara på kyrkogården, be kyrkogården vaktmästaren att hjälpa dig.
 4. 4
  Rengör gravsten. Var respektfull när man beslutar om det är okej att röra en gravsten. Vissa ser bättre med tecken på ålder på dem men oftast städa bort mossa, smuts, fågelspillning, krossade insekter, etc. är bra. Börja med att använda en mjuk borste för att ta bort det enklaste nedsmutsning, och om det behövs, torka över försiktigt med vatten spruta. Du behöver bara tillräckligt rent för att visa de urskiljbara funktioner på gravstenen. Några viktiga saker att notera är:
  • Vissa gravstenar är mycket bräcklig. Om du märker brott, karies och erosion, fela på sidan av varna kyrkogården vaktmästaren i stället försöker göra ren den.
  • Använd aldrig något starkare än vatten för att rengöra gravstenen. Några spritzes och en svepning med trasan bör tillräcklig. Om smutsen inte kommer igång med den här metoden, sedan lämna det väl ensam.
 5. 5
  Placera vanligt papper över önskad gravsten. Klipp bort överflödigt men med lite veck runt baksidan av gravstenen gör det mycket enklare för dig att tejpa den på plats och ger pappret den mest stabila.
 6. 6
  Håll papperet medan du tejpa den på plats. Du kan också överväga att använda affisch please. Kontrollera att bandet är lätt att ta bort efteråt och är inte ägnat att skada gravsten på något sätt. Var särskilt noga med att undvika tejpa över eventuella eroderade delar av stenen, som den klibbiga sidan kommer att lyfta ut sönder stenen när du tar bort den.
 7. 7
  Börja gnugga. Använda gnugga vax eller krita, börja från ytterkanter gravsten och arbeta dig i. På så sätt identifiera dig gränsen eller kantning och kan gradvis gnugga i de återstående designen konturer. Var noga med att få både texten och eventuella mönster som används på gravstenen.
  • Håll gnugga tills motivet djup och vax eller krita skuggning är tillräckligt för att passa dig. Det finns inga regler för vad som är tillräckligt - det är vad som passar dina behov som räknas.
 8. 8
  När de är färdiga, försiktigt bort tejpen eller affisch please från baksidan av gravstenen. Rulla gnugga upp med omsorg och placera ett gummiband runt den. Om du har tagit med sig en affisch rör, slip gnidning inuti den som skydd på vägen hem. Om du vill göra fler gravsten rubbings, välj nästa och upprepa stegen ovan tills du har gjort tillräckligt rubbings.
 9. 9
  Återvända hem. Väl tillbaka hemma, trimma gnugga in i en snygg form längs sidorna och bestämma vad du ska göra med det nästa. Om du vill visa det, kan det vara enkelt inramade på ett bredare underlag av papper i en fin färg eller bara lägga fram det direkt på väggen som det är. Om du använder för släktforskning ändamål, kan du behöva ta en bild av det att ladda upp på nätet för andra familjemedlemmar.

Tips

 • Om du gör detta för journalföring skäl är det lämpligt att också ta fotografier av berörda gravstenar.
 • Vissa kyrkor eller kyrkogårdar kanske redan har färdiga gravsten rubbings. Om de gör det, så be att få se dem för att få inspiration för att göra din egen.
 • Det är bäst att arbeta långsamt när du gör din gnugga som vissa gravstenar är mycket bräcklig. Dessutom kan du riva papperet om du arbetar för fort.
 • I vissa kyrkor är verkstäder eller sessioner på gravsten gnugga ibland hålls som en del av semester eller speciella aktiviteter orsakar. Fråga inom.

Varningar

 • Var noga med att inte lämna någon blu-please eller tejp kvar på gravstenen när du är klar, eftersom detta är vandalism.

Saker du behöver

 • Mjuk borste
 • Sax
 • Maskeringstejp eller målartejp, använd inte någon tejp som är starkt klibbiga eftersom det kan skada gravsten, affischen please är ett annat alternativ
 • Stort papper eller rispapper
 • Gnugga vax eller en stor, kraftig mörk krita, en del tyder också på att använda konstnärens kol även om det kan vara ganska rörigt
 • Sprayflaska med destillerat vatten
 • En ren trasa
 • Gummiband
 • Poster tube