Wki

Hur att plantera murgröna

Ivy är en av de mest mångsidiga och populära växter marktäckande i världen. Växande murgröna är ett utmärkt val för bekymmersfri och hälsosam landskapsarkitektur, eftersom det har många fördelar: det förhindrar erosion, kräver lite underhåll och sol, kan odlas i mycket branta backar, och kan användas för att klättra väggar och spaljéer. Genom att följa några enkla steg kan du lära dig att plantera murgröna i din egen trädgård.

Steg

Hur att plantera murgröna. Välj en art av murgröna.
Hur att plantera murgröna. Välj en art av murgröna.
 1. 1
  Välj en art av murgröna. Nästan alla arter av murgröna kommer att växa bra i allt från full sol till djup skugga, och alla kommer att ge utmärkt marktäckare och erosionsskydd. De vanligaste arterna är engelska murgröna (Hedera helix), även om en annan populär sort är algeriska Ivy (Hedera canariensis), vilka sporter bred, 8 tum (20 cm) blad. Du bör plantera murgröna på våren.
 2. 2
  Välj en plats för växande murgröna. Ivy fungerar bra i nästan vilken plats som helst, men det är särskilt användbart för att ta itu med svåra trädgårdsarbete fläckar. Branta backar, som är svåra att plantera med gräs eller andra växter på grund av erosion oro, är perfekt för murgröna. Ivy fungerar även bra i mycket skuggiga områden som annars skulle behöva förmultar. Du kan också överväga att plantera murgröna växa upp en vägg eller spaljé.
 3. 3
  Vattna jorden ordentligt innan plantering av murgröna. Nya murgröna växter växer bäst i jord som är mycket fuktig.
 4. 4
  Gräva hål för växterna. För plantering engelska murgröna och de flesta andra arter, bör hålen vara ca 12 inches (30 cm) från varandra och ca 6 inches (15 cm) djup. Djupet av hålet bör vara precis tillräckligt för att rymma roten av den nya anläggningen.
 5. 5
  Ställ de nya plantorna i hålen. Placera roten av varje ny fabrik eller trimning i ett hål, och fylla resten av hålet med jord. Ivy kommer växer bäst i lerig jord med en hög koncentration av organiskt material. Rensa den synliga delen av anläggningen till omkring 6 inches (15 cm).
 6. 6
  Undvik gödsling de nya anläggningarna i minst 3 månader. När de är etablerade, befrukta dem var 2 månader (under våren och sommaren) med en all-purpose gödselmedel. Lägga kompost till den omgivande jorden kommer också att stärka murgröna tillväxt och förbättra jorden.
 7. 7
  Propagera murgröna som behövs. Ivy multiplicerar mycket snabbt, så du kanske inte behöver göra något förökningsmaterial. Om du gör, kan du fästa bara någon del av murgröna stäv ner till marken, och det kommer att utveckla nya rötter på den punkten. Du kan också sprida murgröna från blad sticklingar, men sätter skaften nedåt är generellt mer effektiva.
 8. 8
  Styr murgröna som behövs. Ivy återger mycket snabbt, och anses vara en invasiva arter. Om du planterar murgröna, bör du göra ett åtagande att hålla det som finns i din trädgård. Om murgröna tillåts spridas fritt, kan det störa de kretslopp av näringsämnen i din lokala ekosystemet.

Tips

 • Ivy kan också odlas i behållare. Det fungerar bra som en krukväxt eller i hängande krukor på en skuggig veranda.

Saker du behöver

 • Ivy växter
 • Vatten
 • Vattenkanna
 • Spade
 • Gödselmedel
 • Kompost (tillval)