Wki

Hur att plantera frön i en basutsäde fack

En basutsäde bricka eller "platt" är en billig, utan krusiduller sätt att få växter startade för din trädgård eller gård. (Du kan använda en kartong papper ägg) Det råkar också vara en av de bästa sätten, om du plantera dina frön korrekt. Om du vill få ut det mesta av dina växter, följ dessa steg för att plantera dem på rätt sätt. Börja vrida tummen grön idag!

Steg

Hur att plantera frön i en basutsäde fack. Bestäm när du ska plantera frön.
Hur att plantera frön i en basutsäde fack. Bestäm när du ska plantera frön.
 1. 1
  Bestäm när du ska plantera frön. Beroende på klimat och växtsort kan plantera varierar. Kontrollera fröet paketet för detaljer.
 2. 2
  Fyll facket med Håll sikten (sil) ovanför brickan och sätta jord, oftast frö börjar medium eller planteringsjord, in i det, att bryta upp det som du gör. Oroa dig inte om några av marken blir på din arbetsplats och inte i facket, du kan borsta upp det och använda det till nästa fack. Fyll facket tills det flödar över, och lyft sedan facket lite och knacka den mot din arbetsyta för att reglera mark.
 3. 3
  Använd handen eller en slående styrelse att jämna marken. Dra spaken eller slående ombord över toppen av magasinet för att säkerställa att marken är i jämnhöjd med toppen och jämnt fördelat. Din hand kan utföra samma funktion. Ta ca 1 cm jord från toppen av facket. Om du har en slående bräda, kan du enkelt infoga den indragna sidan av det i facket och sopa bort ett tunt lager jord. Annars använder handen eller något verktyg som kommer att passa in i facket för att skrapa jorden från toppen.
 4. 4
  Använd en åtstramande styrelse eller dina händer för att kompaktera marken. Tryck på fastare board (en tunn board som passar perfekt i facket) ner på jorden tills toppen av brädet är i nivå med toppen av facket. Du kan även använda dina händer om du inte har en uppstramande styrelse.
 5. 5
  Fukta jorden. Använd en vattenkanna med en ros (anordningen med många hål) på änden av pipen. Vänd steg upp och ner och håll burken till en sida av facket. Luta kan tills vattnet börjar att duscha ut, och sedan passera burk över fackets fyra gånger.
 6. 6
  Beså din frön. Häll några frön i handflatan och nypa lite ut med den andra handen. Strö fröna ovanpå marken, lämnar ett litet utrymme mellan var och en och dess grannar. Den mängd utrymme du behöver lämna beror på anläggningen, så kolla din kärna ur paketet för vidare instruktioner.
 7. 7
  Täck fröna med jord. De flesta frön måste täckas med jord. Kontrollera din kärna ur paketet för att vara säker. Sikta ett ljust jordlager över facket. I allmänhet bör frön täckas med jord till ett djup som är lika med två gånger höjden av frön, men kontrollera paketet för exakt information.
 8. 8
  Komprimera marken. Använd dina händer eller åtstramande styrelsen att försiktigt, men bestämt trycka jorden ner över fröna. Frön behöver god jordkontakt att gro ordentligt.
 9. 9
  Märk facket. Använd en märkpenna eller pennan för att skriva den sort som planterats på ena sidan av etiketten och den dag planterade på den andra sidan.
 10. 10
  Följ växande anvisningarna på paketet. Temperaturen, mängden solljus, och mängden vatten fröna behöver kommer att presenteras på instruktionerna.

Tips

 • Du kan enkelt bygga eller improvisera en anfallare styrelse och uppstramande ombord, och du kan finna det hjälper dig att arbeta snabbare än om man använde just dina händer, särskilt om du har en massa brickor till anläggningen.
 • Oroa dig inte för mycket om avståndet dina frön om de inte är mycket dyra. Vanligtvis kommer du att tunna plantor och transplantation endast de starkare. Dessutom följer de rekommendationer om din kärna ur paketet, men oroa dig inte om att vara alltför exakt om det står att täcka dem med en åttondels tum av marken, till exempel.
 • I allmänhet kan du kontrollera om fröna behöver mer vatten genom att sticka ett finger i marken upp till den första knogen. Om det känns torrt på den nivån, tillsätt lite mer vatten.

Varningar

 • Frön från olika växter har olika plantering krav. Var noga med att konsultera fröet informationen på paketet eller i katalogen innan plantering.

Saker du behöver

 • Frön
 • Basutsäde fack (frö platt)
 • Firming board
 • Sieve
 • Jord
 • Vattenkanna med en ros
 • Permanent markör eller penna
 • Plantering etiketter