Wki

Hur att plantera en clumping bambu

Du kanske har hört att bambu är en invasiv växt som kommer att ta över din trädgård och slutligen ilska dina grannar. Detta behöver inte vara sant för en sort av bambu, men är speciellt slanderous för hopklumpning bambu. Bambu är sorter av gräs. Och precis som andra gräs, finns det några som kör överallt, och andra som bildar snygga klumpar. Här är stegen för att plantera klumpar bambu för att ge dem den bästa chansen att frodas.

Steg

Hur att plantera en clumping bambu. Identifiera bambu du vill plantera.
Hur att plantera en clumping bambu. Identifiera bambu du vill plantera.
 1. 1
  Identifiera bambu du vill plantera. Om du inte har valt något ännu, fundera på att läsa Google på "Hur man väljer Bamboo för trädgård eller landskap" (Kommer snart!). Om du fick ett oidentifierat bambu från en vän, be bambu-vänliga plantskolor eller online diskussionsgrupper om hjälp att identifiera den. Bambur har en bred variation av temperatur och krav solrum. Vissa är mer eller mindre toleranta mot torka eller vatten mättade förhållanden. Att känna behov av din anläggning är avgörande för din framgång i att odla den.
 2. 2
  Tänk på vattenbehovet i bambu. Bambu gillar oftast lika mycket vatten som en frisk gräsmatta. Några av de större arterna behöver lite mer. Det kommer att göra underhållet mycket enklare om du sätter din bambu nära kanten av en bäck, eller på en plats där vatten redan hanteras. Observera dock att bambu inte kan uthärda hålls fuktig. De kommer inte att växa i träsk eller andra mättade områden. Det ideala är att ha hög dränering jord med frekvent vattning.
 3. 3
  Tänk på solljus behov din bambu. Nästan alla klumpar bambu växer bra i halvskugga. Många av dem kan vara allvarligt skadas av för mycket direkt solljus. Men den största klumpar bambu kräver full sol för att nå sin fulla storlek. Solen föredrar bambu typiskt betygsatt på ett 1 till 5 skala där 1 är full skugga och 5 är fullt solen.
 4. 4
  Tänk på platsbehov din bambu. Klampa (pachymorph eller sympodial) bambu är ganska kompakt. De flesta sorter kommer inte att fylla en kvadratmeter mark för 20 år eller mer. Däremot kan den största av tropiska arter sätta upp culms 15cm eller mer i diameter, och kommer att behöva ett område 2 eller fler meter runt på förfallodagen.
 5. 5
  Förbered jorden. Det är mycket svårare att förbättra jord när bambu är planterad. Bruka jorden och blanda in så mycket organiskt material som du har råd. Upp till hälften av jorden kan ersättas med torv eller väl komposteras styra gödsel. Lossa jorden och lägga organiskt material till ett djup av 30 till 45 cm (12 till 18 inches) om du har möjlighet.
 6. 6
  Gräv hålet för bambu för att gå in. Gör det ungefär en tum djupare än jorden i krukan är det kommer ut.
 7. 7
  Blöt hålet noga. Det är okej att göra lite av en soupy mess.
 8. 8
  Vara mycket noga med att inte skada några mjuka nya skott eller culms växten kan ha, ta anläggningen ur sin kruka och placera den i hålet.
 9. 9
  Om anläggningen hade några culms pekar ut i en oönskad riktning, det är bra att räta upp till vertikal vid denna punkt. Fyll sedan i runt anläggningen och se till att få kontakt fast mark med jord och rötter från potten.
 10. 10
  Återigen, var noga med att inte bryta några nya skott, tryck bestämt nedåt på anläggningen för att säkerställa god kontakt i botten av hålet. Det är okej om anläggningen hamnar några inches under marknivå, eftersom det kommer att själv justera dess djup, och att vara djupt på första kommer ge det lite extra skydd i sin första sommar eller vinter.
 11. 11
  Gör en berm att hjälpa direkt vatten att stanna runt anläggningen. Detta bör vara ungefär två gånger diametern av potten anläggningen kom ut ur, och 2 till 3 inches hög.
 12. 12
  Fyll bärmen med kompostmaterial. Små bark flis, halm eller sticklingar gräs gör bra kompostmaterial. Men bark marker har oftast mycket mindre ogräs utsäde blandas med dem.
 13. 13
  Vatten bambu igen för att hjälpa de olika jordlagren slås ihop och ansluta med rötterna. Men låt det komma till där det bara är fuktig innan vattna igen. Att hålla en bambu för blöt är inte bra för det, och uppmuntrar till röta.

Tips

 • Den bästa tiden att plantera är på våren, innan några nya skott är mycket lång. Detta bidrar på två sätt. Först kommer anläggningen att ha en lång tid att etablera sig innan vintern kommer. Andra, nya skott är öm i månader, och detta kommer att hjälpa dig att undvika att skada dem.
 • Zoner 6 till 11 kommer att stödja tempererade kör bambu (som "Moso"), medan zonerna 4 till 11 kommer att stödja en mängd bambu, från tempererade löpare till tropiska clumpers (dvs. "Black Bamboo"). Kontrollera med din lokala bambu samhället för att vara säker på att det kan överleva extrema temperaturer i din zon.

Varningar

 • Bambu, speciellt de trevligare klumpar sorter, är dyra. Se till att din klimatet kommer att stödja ditt val av bambu innan spendera stora pengar på det.

Saker du behöver

 • En bambu anläggningen.
 • En spade
 • Komposteras styra gödsel och / eller torv
 • Soil tilling utrustning såsom en rötor-tiller eller en trädgård vessla.