Wki

Hur att kontrollera spridningen av bambu

Bambu är vacker. Och du kan lägga till många sorter av bambu till din trädgård utan rädsla för att det tar över om du följer några enkla steg för att hålla den innehöll.

Steg

Hur att kontrollera spridningen av bambu. Om du inte försöker att styra en befintlig anläggning, är det bästa stället att börja med att välja en art som är kompatibel med din trädgårdsskötsel stil.
Hur att kontrollera spridningen av bambu. Om du inte försöker att styra en befintlig anläggning, är det bästa stället att börja med att välja en art som är kompatibel med din trädgårdsskötsel stil.
 1. 1
  Om du inte försöker att styra en befintlig anläggning, är det bästa stället att börja med att välja en art som är kompatibel med din trädgårdsskötsel stil. Bambu är en stor gräs. Och som dess mindre kusiner, det finns vissa sorter som sprids lätt och andra som bildar snygga klumpar. Om du redan har en spridning variation av bambu, eller om du föredrar att stil och utseende sprida slag, gå vidare till steg 2!
 2. 2
  Vissa kommer att hävda att det bästa sättet att styra bambu är att äta skotten... Mest bambuskott är ätliga rå, och alla av dem är ätliga kokta. Detta är faktiskt mycket effektiv, men kräver noggrann skörd varje år. Rhizomer kvar på plats efter shoot skörden kommer att sätta upp fler skott året därpå.
 3. 3
  Om alternativet är tillgängligt, använder sig av naturliga hinder. Medan bambu växer bredvid en bäck, kommer det inte korsa en. Bambu växer inte i ett område som är antingen snustorrt eller helt vattenmättad under mer än tre månader av året.
 4. 4
  Återigen, om alternativet är tillgängligt bambu kan enkelt kontrolleras genom att plantera där en gräsmatta omger den på alla sidor av 6 meter (20 ft.) Eller mer. Klipp gräsmattan som vanligt under inspelningen säsongen, och de mjuka skotten kommer att dödas innan de kommer igång.
 5. 5
  Om naturliga hinder eller en stor gräsmatta är inte alternativ för dig, måste du överväga aktiva metoder för kontroll. Ett av de enklaste av dessa är att göra förutsättningarna mycket bra där bambu är, och mycket dåligt när du inte vill att det ska vara. Till exempel, ge din bambu vatten, organiskt material som kompost, och några inches av kompost där du vill att det ska vara. Undanhålla vatten och näringsämnen i de områden där du inte vill det. Detta är enda tillförlitliga i kombination med det följande steget.
 6. 6
  För att förbättra på steg 5 ovan, gräva en 12-tums djupt dike runt bambu. Bamboo sprider genom att skicka rhizomer ut från anläggningen nära ytan. Dessa jordstammar kommer att skjuta ut i din trench där du lätt kan hitta dem. Kontrollera om dessa rhizomer en eller två gånger om året, och avbröt något som du hittar. Även annan rhizom kan ersätta det följande året, kommer en rhizom som är avskuren inte fortsätta växa i den riktningen.
 7. 7
  Ovanstående metoder är mycket framgångsrika, men inte perfekt. Ibland en rhizom kommer smyga ut under din trench till exempel att du måste gräva upp det för att förhindra spridning. Om du verkligen vill ha ett långsiktigt lågt underhåll lösning, kanske du vill installera en bambu rhizom barriär. Även om detta är det svåraste alternativet, är det mest effektiva sättet att styra aggressiv bambu. Se relaterade Google artikeln, "Hur man installerar en bambu Rhizom Barrier".

Tips

 • Korrekt installation av en rhizom barriär är avgörande för dess framgång. Ta din tid, läs Google om detta samt de anvisningar tillverkaren, och se till att göra det rätt.
 • Om du ser ett skott utanför ditt bambu område, är det som en flagga som pekar ut platsen för rotstocken. Bryt ut en grep och vissa Clippers, ta bort rotstocken och din bambu kommer att finnas en gång.

Varningar

 • En 12 tums djupa diken kan vara en snubbelrisk. Använd endast diket metod om det kan göras på ett säkert sätt.
 • Om klimatförhållandena är de rätta, kan vissa sorter av bambu är mycket aggressiv. Även med de bästa av metoder, finns det en chans att en rhizom kommer komma ut. Om du verkligen inte kan riskera att sedan sticka med klumpar sorter.