Wki

Hur att berömma ett barn

Det finns en hel del filosofier om att ge beröm till barnen. Vissa människor tror att stora mängder beröm är nödvändigt för att hjälpa ett barn att ha bra självförtroende. Vissa människor kommer att säga att berömma ett barn för mycket är dåligt för dem. Vad ska en förälder (eller någon för den delen) gör? Här är några tips som ska hjälpa klargöra frågan.

Steg

Hur att berömma ett barn. Fokusera dina uttalanden på barns handlingar och insatser snarare än egenskaper.
Hur att berömma ett barn. Fokusera dina uttalanden på barns handlingar och insatser snarare än egenskaper.
 1. 1
  Fokusera dina uttalanden på barns handlingar och insatser snarare än egenskaper. Det är bättre att säga något i stil med, "jag kan berätta verkligen arbetat hårt med att," i stället för "Du är så smart." Studier har visat att när barn får beröm för sina insatser och senare stött på svåra problem när de ställs inför möjligheten att misslyckas de tenderade att arbeta hårdare och fortsatte försöka. Samma studier visade att när barnen fick höra något i stil med hur smarta de var men senare stött på ett svårt problem med möjligheten att misslyckas de gav upp. De barn som fick beröm för att vara smart sluta arbeta eftersom de inte vill riskera att förlora godkännande för att inte kunna slutföra en uppgift.
 2. 2
  Försök att engagera sig i diskussioner istället för att använda värderande beröm. Ett bra exempel är barns konstverk. Snarare än att bara säga en bild är ganska, be barnet att berätta om det. Detta innebär ett par saker. Hellre än att ha en kort interaktion, du spenderar nu lite kvalitetstid med ditt barn. Du kan få en viss inblick i saker som är viktiga för ditt barn genom att lyssna på saker som de beskriver. Du är också att främja viktig hjärnans utveckling genom att ha ditt barn beskriva saker till dig. Huruvida barnet är 3 eller 13, är denna typ av samverkan meningsfull. Du ska bygga ditt barns självkänsla när du visar dem att de är tillräckligt viktigt för att lyssna på.
 3. 3
  Beröm gott uppförande. När ett barn gör något du gillar, erkänna det. "Jag uppskattar verkligen hur du gjorde din säng idag."
 4. 4
  Beröm små förbättringar. Alla lär sig genom trial and error. Ibland kanske du arbetar på att förbättra ett beteende. Prisa steg i rätt riktning ger uppmuntran att fortsätta försöka.

Tips

 • Fånga ditt barn gör något bra. Överraska ditt barn då och då genom att märka när de gör något rätt och säga så.
 • Vara ett gott exempel. Det är mycket lättare att kopiera ett beteende än det är att utveckla en ny själv. Kontrollera att du gör de saker du vill att ditt barn ska göra så att du kan berömma dem. Gör inte de saker du vill att de ska undvika.

Varningar

 • Evaluerande beröm positiva eller negativa kan vara skadlig. Får höra hur smart eller ganska ett barn är kan vara skadligt som att höra att de är fula eller dumma. Fokusera på deras handlingar i stället.
 • Var mycket försiktig med vad du säger runt barn. De är väldigt lättpåverkade.
 • Aldrig ringa ett barn namn eller förringa dem.
 • Det är inte nödvändigt att ständigt vara berömma barn för dem att ha god självkänsla. En oändlig ström av positiva uttalanden kan göra skada. Tailor vad du säger till situationen och beteendet. Om ett barn har misskött sig, se till att lämpliga gränsvärden efterlevs.
 • Var konsekvent. Att vara positiv och engagerande ibland, och sedan likgiltiga eller kränkande på andra tider kan vara mycket skadligt.
 • Använd inte beröm för att manipulera.