Wki

Hur skiljer man ett ägg

Ibland recept kräver speciellt för eller, andra gånger kanske du vill hoppa över kolesterol i äggula. Hursomhelst bör du veta hur man separera vita från gulan. Här är några sätt att göra det.

Steg

Hur skiljer man ett ägg. Köpa färska ägg om du kan.
Hur skiljer man ett ägg. Köpa färska ägg om du kan.

Grundläggande metod

 1. 1
  Köpa färska ägg om du kan. Membranet som omger gulan försvagas över tiden så det färskare äggen, den "snävare" äggulan. Också, fräschare ägg har starkare proteiner, vilket gör att (om det är vad du kommer att använda dem för).
 2. 2
  Chill äggen. Eftersom äggulan är mindre benägna att gå sönder när det är kallt se till att du arbetar med kylda ägg. Om receptet kräver äggvitor eller äggulor i rumstemperatur, dock måste du låta dem sitta efter separation, eller arbeta mer noggrant med ägg som redan vid rumstemperatur.
 3. 3
  Använd någon av de metoder som beskrivs nedan för att separera äggen.
 4. 4
  Sätt tidigare separerade vita och äggulor i en separat skål (eller individuellt i halvskålar i kartongen) så att om du hamnar med en rörig spricka ner på linjen, får man inte skal skärvor över din tidigare hårt arbete.
 5. 5
  Freeze oanvända vita eller äggulor i små behållare, märkta med hur många vita eller äggulor lagras.

Shell överföringsmetod

 1. 1
  Föreställ dig en linje som går runt den "fetaste" delen av ägget - det är där du vill göra den renaste spricka du kan hantera. Det viktigaste med denna metod är att undvika sprickbildning ägget ojämnt, eftersom detta kan göra det svårt för gulan för att växla till den minsta sidan.
 2. 2
  Knäck ägget öppen vid ungefär halvvägs. Du kan göra detta genom att träffa ägget snabbt mot den vassa kanten av en skål (en krökt eller runda kanten kommer att resultera i en mer ojämn, rörig spricka).
  Du kan också knäcka ägget försiktigt på en plan yta, i vilket fall är det svårare att få en jämn brytning, men du är mindre benägna att sluta med små bitar av skal flyter runt och gulan är bättre skyddade, eftersom bryta skal mot en kant skjuter bitar inåt, möjligen piercing äggulan.
 3. 3
  Håll ägget så att den spruckna delen är vänd uppåt.
 4. 4
  Bänd upp ägget försiktigt, fånga äggulan i hälften av skalet. Gör detta över en skål, vilket gör att ingen del av äggula eller skalet faller i.
 5. 5
  Låt den vita bilden i skålen. Ta äggskal hälften med gulan sitter i den och växla äggulan till den andra halvan, vilket gör att det inte faller i skålen eller "smälta". Upprepa detta ungefär tre gånger, växling från sida till sida som det vita fortsätter att droppa ner i skålen.

Hand metod

 1. 1
  Tvätta händerna med tvål (företrädesvis icke-doftande), och skölj. Om någon av olja från dina händer får in de vita, kommer de inte fluff.
 2. 2
  Knäck ägget över din hand (handflatan uppåt). Du kanske behöver någon att knäcka det för dig, om du inte kan knäcka ett ägg med en hand.
 3. 3
  Låt de vita droppa genom utrymmena mellan fingrarna tills allt som är kvar är äggulan i handen.

Tratt metod

 1. 1
  Har någon hålla en tratt över en skål (eller lägga den i en flaska om ingen kan hålla det för dig).
 2. 2
  Knäck ägget över tratten. De vita ska passera genom den lilla öppningen medan äggulan kvar i tratten.
 3. 3
  Om vita fastna ovanför äggulan, rör försiktigt tratten runt så att gulan inte blockerar den lilla öppningen och de vita kan glida förbi.

Separator metod

 1. 1
  Försiktigt knäcka ägget i separatorn.
 2. 2
  Låt ägget separator innehåller äggulan medan de vita häll bort genom springan.

Använda en läsk flaska

 1. 1
  Försiktigt knäcka ägget på en tallrik. Du kan knäcka flera på en gång för en snabb multipel separation process.
 2. 2
  Pressa en del av luften från en ren plast läsk flaska, plats på toppen av äggula, och långsamt släppa greppet. Lufttrycket kommer att suga äggulan i flaskan. Titta på videon nedan.

Tips

 • Om du slå äggvita, såsom en, se till att ingen äggula får i. Varje bit av äggula i äggvita kommer att få dem att inte skum.
 • Separator förfarande kan utföras med en slitsad enkel sked. Bara knäcka ägg på toppen av skeden, med skål under för att fånga de vita, och skaka försiktigt.
 • Även om du kan kassera äggulan, är en bättre idé att använda någon av äggulorna skapade detta sätt att göra ett ägg skålen (som hemgjord majonnäs ) eller kakor. Försök att ha två recept i åtanke innan du knäcka äggen öppen.
 • Om äggskal faller i äggvita, ösa ut det med en tesked eller annan större bit av äggskal.

Varningar

Saker du behöver

 • Egg (er)
 • Skål
 • Tesked
 • Tratt (tillval)