Wki

Hur man virka en hatt

Någonsin se en cool virkad mössa och undrar hur det gjordes? Här är några grundläggande instruktioner som hjälper dig att göra din egen virkad mössa.

Steg

Hur man virka en hatt. Markera början på raden (tillval).
Hur man virka en hatt. Markera början på raden (tillval).
 1. 1
  Samla material. Att virka en mössa, behöver du en härva av garn, en virknål, och en plast väv nål, samt en sax. Alla dessa objekt kan köpas hos din lokala hantverk butik.
  • Vid val av garn, tänk på både hur tungt du vill att hatten ska vara och vad din nuvarande virkning spelstyrka är. Den bästa garnet för nybörjare är ett medium väv som gör dina stygn lätt att se och räkna. Läs etiketten på flaskans baksida av garnet och leta efter ett nummer 4.
  • Storleken på din virknål kommer att avgöra hur stora dina stygn. Om du använder en liten krok, kommer din hatt att vara styvare och varmare, en större krok kommer att resultera i en mer floppy produkt. Du kommer att utveckla preferenser för vissa storlekar som du lär dig att virka, men en storlek K krok (6.5mm) borde vara en bra passform för en nybörjare.
 2. 2
  Börja till. Virkar i runda helt enkelt betyder att sammanfoga upp två ändar av en kedja och från och med då arbetet i en cirkel. Här är hur du får din runda igång.
  • Knyt en slip slinga i ditt garn för att starta. Häng slutet av garnet över kroken i en slinga, och vrid slingan en eller två gånger. Ta garn (ej ändstycket, men den del som går tillbaka in i härvan) med krok och dra igenom öglan. Du bör sluta med en rörlig slipknot nedanför slingan.
  • Kedja 4.
  • Gör en slip stygn i den första kedjan för att bilda en ring. När du har länkat 4, sätter du nålen i den första kedjan. Annorlunda slinga garn över kroken och dra sedan att slinga genom de första två slingor.
  • Gör 8 single crochet stygn genom centrum av ringen. Sätt din krok i mitten av de sammanfogade kedjor (ej i smygmaska ​​du just gjort, men de kommer att vara ungefär samma storlek för nu). När din krok är genom ringen, garnet över kroken och dra igenom den första slingan (i detta fall ringen). Du kommer nu att ha två slingor på din krok. Garn igen, och dra igenom båda öglorna. Upprepa denna process ytterligare 7 gånger.
 3. 3
  Markera början på raden (tillval). Om din krok är nu är det "början" av din nya raden och var det kommer att sluta när du är klar med din nästa cirkel. Om du inte gillar att räkna maskor eller har svårt att se där en rad slutar och en annan börjar i rundan, ta en extra slip av garn i en annan färg eller ett broderi tråd, och knyta den runt den aktuella sömmen. Sedan, när du träffar tråden igen, du vet att du slutar en rad och börjar en annan.
 4. 4
  Gör 2 single virknålar i varje söm runt, för totalt 16 stygn.
 5. 5
  På nästa v, göra en enda virka i den första maskan, därefter 2 i nästa maska, sedan en i nästa maska, och så vidare.
 6. 6
  Upprepa steg 5 tills du har uppnått önskad bredd. Det är, fortsätter att öka dina rundor tills cirkeln du har skapat täcker hjässan av hatten mottagaren.
 7. 7
  Gör en virka i varje söm runt. Upprepa detta steg för så många rader som du vill. Gör färre rader om du bara vill hatten att nå toppen av mottagarens öron, göra mer om du vill ha öronen täckta.
 8. 8
  Lägg ett brätte (tillval). Du kan lämna din mössa brimless om du önskar. Men om du vill göra ett brätte, helt enkelt öka dina stygn igen för några fler rader, genom att sätta en enda virka i den första maskan, 2 i nästa, och så vidare för så många rader som du gillar. Att göra detta till ett endast ett fåtal rader kommer att göra i slutet av hatten rulla upp lite, gör det att flera kommer att skapa en floppier effekt.
 9. 9
  Fästa. När du har gjort det sista stygnet, omslag och dra ytterligare en slinga genom. Klipp av garnet ca två eller tre inches från sömmen och använd virknål att dra svansen igenom.
 10. 10
  Göm svansen. Med tapeten nålen, väva svansen tillbaka in stygnen i hatten. Om du upptäcker att du måste lämna en liten svans kvar, försök att placera den på insidan av hatten.

Tips

 • Om du går vilse, räkna dina maskor tills du kommer tillbaka till en plats som du känner igen.
 • Som din skicklighet ökar, försök alternerande olika färger eller experimentera med nya garner och krokar.
 • Du kan behöva ändra bredden och längden på hatten beroende på om du gör det för en vuxen eller ett barn. Prova att mäta på någons huvud, om möjligt, i stället för guesstimating.

Saker du behöver

 • En härva garn (4-lagers eller Medel för nybörjare)
 • Virknål (Size K för nybörjare)
 • Plastic väv nål
 • Sax
 • Spare bit garn eller tråd för att markera rader (frivilligt)