Wki

Hur man väljer stickor

Stickning är en avkopplande, portabel och kreativ hobby, men att välja rätt nålar kan betyda skillnaden mellan ett roligt tidsfördriv, eller ren frustration. Det finns många olika nål former för att passa olika projekt, och de kommer i olika storlekar och material. Hur väljer du de rätta?

Steg

Hur man väljer stickor. Tänk vilken typ av objekt du är stickning.
Hur man väljer stickor. Tänk vilken typ av objekt du är stickning.
 1. 1
  Tänk vilken typ av objekt du är stickning. Även om alla stickor huvudsak utföra samma åtgärd, det finns olika typer och stilar tillgängliga. Vissa nålar är specifika för en viss typ av stickning (t.ex. stickning i runda eller kablage), medan andra kan skapa en mängd olika trikå.
  • Den vanligast-erkända strumpsticka form har en ände som är riktad för att skapa nya sömmar, och den andra änden försedd med ett lock eller knopp som förhindrar stygnen från att falla av. Single-pekade stickor (även kända som raka nålar) används i par för att sticka platta bitar.
  • Rundst är två raka nålar förbundna med en flexibel plast sladd. Linorna finns i olika längder (vanligtvis från 12 "till 60", mätt från nålspetsen till nålspetsen). Dessa nålar kan användas för både platt och cirkulär stickning, så vissa stickare tror att de är en bättre investering än singel-pekade nålar. Om du planerar att sticka cirkulärt, behöver du en nål som är bara lite mindre i omkrets än det du är stickning. Om du planerar att använda en av följande metoder där rundst används för sömlös stickning i rundan: Magic Loop (lång kabel behövs), 2 cirkulär (2 st av samma storlek används) eller Travelling Loop (en slinga av kabeln dras ut som extra).
  • Strumpst (ibland kallad "dpns") har poäng i båda ändar och är oftast säljs i set om fyra eller fem. Dessa används för att sticka sömlösa runda föremål som strumpor.
  • Kabel nålar är mycket kort och är antingen rak (som en DPN) eller krokig. Dessa tjänar en specifik roll i stickning kabel stygn.
  • Utbytbara nål kit är precis vad de låter som - en uppsättning sticka tips, och en uppsättning sladdar av varierande längd som kan fästa och ta bort från tips för att skapa många olika storlekar på nålar. Om du planerar att göra en hel del stickning, kan dessa vara en bra investering. En plast uppsättning är tillgänglig från knitdenise.com, är en aluminium set tillgängligt i vissa hantverk butiker under Boye varumärket, och knitpicks.com erbjuder både trä och sätter metall.
 2. 2
  Välj rätt stickor. Som stickor finns i olika diametrar och längder, bör dessa faktorer beaktas när man väljer en stickor för ett projekt.
  • Diameter. Tjockleken på nålen avgör den färdiga storleken och utseendet på din färdiga pjäsen. Ju tjockare nålen, desto större stygnet och mer elastisk och löst det resulterande tyget. Med en mindre nålen kommer de resulterande stygnen vara små och tyget kommer att vanligtvis vara hårdare och tjockare. Det finns flera olika dimensionering system, men nålar är ganska jämförbara i alla system. Se tabellen nedan för en förståelse av limning system.
  • Längd. Även stygn kan pressas på nästan alla nållängden, välja en som gör att stygnen som skall bearbetas lätt från rad till rad är viktigt. Ett stort projekt kräver vanligen en längre nål eller sladd. En liten, platt projekt kan bearbetas på något nållängden, men en liten cirkulär projekt kommer att kräva en liten rundsticka, Strumpst, eller en teknik som används för att kringgå extra stubinlängderna på en lång rundsticka. En annan faktor är att garnet som valts för projektet (tjockare garn innebär färre maskor får plats på en nål). Mest raka nålar är 10-16 inches (25-40 cm) lång, och RUNDST sladdar varierar från 12 "till så länge som 60".
 3. 3
  Välj vilket material. Nålar är gjorda av många olika typer av material, de mest populära är bambu, plast och aluminium. Knitteren kompetensnivå och garnet som används båda måste beaktas när man väljer en nål material. Nybörjare behöver speciellt att välja nålar som inte är så hala att de kommer att orsaka att garnet glida av. En mer erfaren knitter, å andra sidan, kanske föredrar en slät nål yta som tillåter stygnen att röra sig lätt och snabbt.
  • Bamboo nålar. Bambu är varm, stark, och tenderar att vara lättare än aluminium. Som bambu har en lätt grepp, stickade maskor kvar och bambu ger en utmärkt nybörjare nål. Materialet lämpar sig också att arbeta vilja med artros händer. Bamboo nålar är utmärkt för alla typer av garn, speciellt mjukare och lättare garner vikt. Bambu nålar är mer flexibel än metall, men mindre än kasein eller plast nålar. I mindre storlekar kan emellertid bambu böjas eller brytas.
  • Metal nålar är de tyngsta nålar, men är starkare och inte lätt att böja. Metal nålar är kallt vid beröring och hala. Mer erfarna stickare föredrar ibland dem, eftersom stygnen röra sig snabbt på blankpolerade yta. Dessa är inte de bästa nålar för början stickare, som stygn kan snabbt glida av nålens spets. Metal nålar är bra för alla typer av garn och vikter, speciellt ull, ylleblandningar och akryl. De vanligaste typerna av metall nålar är aluminium, stål och nickel-pläterad.
  • Plast nålar används för att vara lättillgängliga och mycket populär. De är släta, eleganta, och stygn röra sig snabbt. Plast nålar är mycket flexibla. Större format nålar är ofta gjorda av plast för att minska sin vikt. Plast nålar är utmärkt för alla typer av garn och garn vikter.
  • Trä nålar är släta men inte hala, vilket gör dem till ett utmärkt val för början stickare och när du använder hala garner. Detaljerna är olika beroende på märke. Dessa nålar kommer i en mängd olika träslag, varvid den bästa som gjorts av lövträd. I mycket små storlekar, kan liksom bambu, trä nålar bryts tyvärr lätt.
  • Square nålar sägs vara särskilt bra för nybörjare och de med handen krämpor som de gör för en mer konsekvent stygn och kräver mindre handen spänning för att behålla positionen.
 4. 4
  Att få rätt spårvidd. Du kommer att behöva göra en mätare swatch innan du börjar sticka ditt projekt. En provbit ska vara ca 1 tum större än den angivna spårvidd som kanterna snedvrider stygnen så var beredd att kasta på ett par extra stygn på varje sida av Swatch. Som stygn storlek varierar från knitter till knitter, kan nålen storlek som anges i mönstret inte alltid resultera i rätt spårvidd (även när du använder garnet i mönstret). Så att ha många nålar i olika storlekar är en utmärkt idé.

Tips

 • Läs vidare i denna tabell för en förståelse av limning system:
Metrisk storlek (mm) US storlek UK / Canadian storlek Japanska storlek
2,0014
2,10
2,25113
2,41
2,5
2,72
2,75212
3,0113
3,25310
3,34
3,54
3,65
3,7559
3,96
4,068
4,27
4,5778
4,89
5,086
5,110
5,411
5,595
5,712
6,010413
6,314
6,510 ½3
6,615
7,027 mm
7,51
8,01108 mm
9,013009 mm
10,01500010 mm
12,017
16,019
19,025
25,050
 • Om ditt garn har en stor textur, kanske du behöver en smidigare nål, medan om du använder en hal eller en mjukare garn, är det lämpligt att välja nålar som har mer grepp. Få känslan av nålar innan du köper och tänker på garnet du ska använda, för att avgöra vilka kommer att vara bäst.
 • Stickor är en bra investering. De kan pågå under mycket lång tid, och kan föras vidare i generationer. Kasta aldrig nålar bort, såvida de inte är skadade eller böjda så illa att de inte kan användas. Om du verkligen aldrig planerar att sticka igen, ge nålar bort.
 • Needles, som strumpor, har en vana att bli separerade, så sätta ett gummiband runt matchande par eller uppsättningar. Däremot kan rubberbands lämna en gummiliknande återstod om du använder dina nålar sällan. Bind ihop dem med garn eller snöre för längre tids lagring. Alternativt kan du göra eller köpa en "strumpsticka roll-up" liknande den som föreslagits för raka nålar.
 • Undersök poäng på dina nålar för att se om de är skadade eller böjda. Om så är fallet, då är det dags att kasta ut dem och köpa några nya.
 • Håll dina nålar på ett säkert ställe. Ett bra sätt att lagra dem är att köpa eller göra en. Raka nålar kan också hållas i dekorativa hinkar eller koppar penna. Rundst som inte har den storlek stämplat på dem ska förvaras på ett sätt som identifierar dem - ofta är påsen de kom i lämplig för detta.

Varningar

 • Håll nålar borta från små barn. De är vassa och om de leker med dem, kan någon bli sårad.
 • Köp inte alla storlekar och längder av nålar i ett material innan du vet om du gillar att arbeta med det materialet. Vissa stickare älskar bambu nålar, vissa stickare tycker att det är alltför bräcklig, eller kan fastna sitt arbete. Vet vad du vill.