Wki

Hur man väljer ett bra kontor anläggning

Den som håller krukväxter vet att inomhus bladverk kan förgylla en tråkig, trist stämning samt att ta bort gemensamma toxiner från inomhusmiljöer och tillsätta syre till unken luft. Med lite eftertanke, kan du välja den perfekta anläggningen för att förbättra din arbetsplats estetik och din hälsa.

Steg

Hur man väljer ett bra kontor anläggning. Bedöm din kontorsbelysning.
Hur man väljer ett bra kontor anläggning. Bedöm din kontorsbelysning.
 1. 1
  Bedöm din kontorsbelysning. Självklart har en anläggning som kräver full sol inte mycket av en chans i ett fönsterlöst kopia utrymme, men räkna ut var du kan sätta växter på kontoret och avgöra hur mycket naturligt solljus de får i genomsnitt. Men när du är osäker, svagt ljus (skugga-älskande) växter kommer att göra bra på de flesta kontor (t.ex. toppen av ett skåp i mitten av golvet eller bort från fönstren). Vissa växter kommer att göra bra om de placeras nära lysrör på kontoret. Om du har tillgång till söderläge fönster som erbjuder en hel del solljus, har du större flexibilitet i valet växter.
 2. 2
  Bestäm hur mycket utrymme ska finnas för anläggningen. Få en uppfattning både om golvet eller mot rymden och den vertikala utrymmet.
 3. 3
  Uppskatta hur mycket vård du kommer att kunna ägna åt anläggningen. Vissa växter kräver mer underhåll än andra, och ibland kan det vara svårt att hitta tid i vardagen för vatten eller beskär dem. Var ärlig mot dig själv i bedömningen av hur mycket uppmärksamhet du och dina medarbetare kan ge till växten (s).
 4. 4
  Bestäm syftet med dina växter. Olika växter kan göra olika saker för dig. Om du främst vill lysa upp ett rum, kommer du antagligen en blommande växt eller en med färgglada, brokiga blad. Om du är ute efter att ta bort så mycket koldioxid - eller lägga till så mycket syre - som möjligt, bör du leta efter en grön växt med mycket bladyta. Vissa växter, såsom Arecapalmen, Kentia palm eller Dracaena "Janet Craig 'är exceptionellt effektiva på att ta bort luftburna kemikalier som är vanliga på kontor.
 5. 5
  Ställ din anläggning budget. Medan vissa växter kan vara mycket dyrt för sig, desto fler växter du planerar att äga, desto viktigare din budget vara. Räkna ut hur mycket du vill spendera köpa växterna. Också räkna ut hur mycket arbete du kan sätta in i deras långsiktiga underhållet.
 6. 6
  Forskning växter. När du har dina specifikationer, kan du ta dem till din lokala trädgård butik och be en professionell för att föreslå några växter som kan fungera. Du kan också forska växterna på internet för att avgöra vilka kommer att matcha dina behov. Här är en kort lista över några vanliga framgångsrika kontor växter att tänka på:
  • Ivy
  • Philodendron
  • Peace Lillies
  • Spider växter
  • Aloe vera
  • Aroid palm
  • Wave petunior
  • Drake träd
  • Crotons
 7. 7
  Köp din anläggning. Du kan köpa från din lokala trädgård butik eller bondens marknad, eller så kan du göra din shopping på nätet. Oavsett vad du väljer, se till att du får fräschare växter som är fria från mögel, röta och skadedjur. Det är lättare att göra om du kan se de växter, naturligtvis, men många nätbutiker kommer att erbjuda dig en garanti för att kompensera risken. Om du har budgeten kan du prova ett företag som säljer växter, som odlas speciellt för kontor.
 8. 8
  Ställ upp plantan. Placera en fångst facket under anläggningen för att samla överskott av vatten, och se till att basen av växten är stabil. Dessutom, om anläggningen kräver frekvent vattning, lägga den någonstans som inte kräver att du använder en stege eller en stol för att nå det.

Tips

 • Kontrollera jorden innan du vattnar växten. De flesta växter dör från över-vattna snarare än under-vattning. För mycket kärlek kan döda dina växter, så sticka fingret i smutsen innan du vatten för att se om det redan är fuktig. De flesta växter (med undantag av suckulenter som jade växter eller "höns-n-kycklingar") behöver vatten ungefär en gång i veckan. Suckulenter behöver vatten ungefär en gång i månaden. Tumregeln är att ju tjockare blad, desto mer vatten kommer de att hålla och mindre ofta anläggningen kräver vatten. Tunna blad och växter i blom (African Violets) behöver mer frekvent vattning. Använd rumstempererat vatten och låt det droppa på golvet. Töm skålen du har placerat i anläggningen för att förhindra spill efter att anläggningen har tömts. En bra spolning en gång i månaden kommer att hålla mineralfyndigheter från att förgifta dina växter.
 • Shoppa runt så mycket som möjligt, speciellt om du köper en stor mängd växter. Du kommer att kunna hitta de bästa priserna på detta sätt, men du kommer också att kunna få en mängd olika åsikter om vilka växter att välja. Stora hårdvara butikskedjor kan verka som ett fynd, till exempel, men du kommer att hitta bättre råd (och ofta friskare växter) på din lokala plantskola eller bondens marknad.
 • Många kontor växter växer bra från sticklingar. Ta sticklingar från växter i andra kontor eller din även att kyla anläggningen i dina grannar gården. När du lägger din styckning i vatten, kan det ta från en vecka till sex månader till roten. Växter som gör bra från sticklingar rot snabbt, medan andra kan vara svårare, och en del kommer inte rotar sig alls.
 • Överväg att organisera dina medarbetare att ta hand om alla växter. Om du har mycket växter i ditt kontor, kan det vara svårt för en person att hänga med dem. Om däremot flera personer turas vattning och beskärning varje vecka, kommer du att kunna ge mer tillförlitlig vård utan alltför stor ansträngning. Du kommer också att bygga på arbetsplatsen kamratskap.
 • Vill du köpa växter, men inte har en massa pengar att spendera? Överväga att be din arbetsgivare att budgeten för kontors flora. Studier visar att växter öka de anställdas produktivitet och hälsa, så det är en givande fördel för alla inblandade.
 • Gå till variation - massor av färger lysa upp kontoret. Det är sant att vissa växter helt enkelt inte kan odlas på kontoret, men du har fortfarande en värld av valmöjligheter. Genom att följa riktlinjerna ovan för att hitta den perfekta anläggningen för varje utrymme, är du sannolikt att få ett bra utbud av bladverk på din arbetsplats.

Varningar

 • Kontrollera din byggnadens politik på att ha växter på arbetsplatsen. Medan de flesta skulle gärna ha lite bladverk, kan vissa företag vara ganska oflexibel om att låta dessa saker, på grund av brandföreskrifter och annan politik.
 • Vissa växter kan förvärra allergier. En växt professionell bör kunna hjälpa dig att undvika dessa, men du kan också vara tvungen att byta en typ av anläggning för en annan om dina medarbetare har biverkningar.
 • I den osannolika händelse att du har djur på din arbetsplats, iaktta särskild försiktighet för att välja växter som inte är giftiga för dem. Några av de allra bästa Krukväxter-Dieffenbachia, till exempel-kan döda små djur. Även vanliga växter, såsom misteln, är farliga för hundar.
 • Ta väl hand om era kontor växter. Inte bara är ohälsosamma växter en skamfläck, men de kan också vara farliga för din hälsa. Formar som angriper växter, till exempel, kan orsaka andningsproblem hos människa.
 • Var noga kontoret anläggningen inte har en obehaglig lukt. Vissa växter som ser ganska vackert i blom kan ha en lukt som är ganska skarp att många människor kan finna stötande eller på annat sätt besvärande. Dessutom kan vissa människor vara extra känsliga för starka dofter eller ens allergisk mot en viss anläggning.
 • Om du bestämmer dig för att köpa en kaktus, se till att du lägger det någonstans där det inte är en fara för din hud.

Referenser och noter

 • Trädgårdsskötsel Australien december 2001