Wki

Hur man överlever en jordbävning

Jordbävningar är bland de mest destruktiva naturkatastrofer. Jordbävningar inträffar främst nära kanterna av tektoniska plattor, men de kan hända var som helst. Jordbävningar kan inte förutsägas, men dina chanser att överleva är mycket bättre om du förbereda i förväg och du vet vad du ska göra om en jordbävning strejker.

 • 1 steg
  • 1.1 Om du är i ett fordon
  • 1.2 Om du är i en byggnad
  • 1.3 Om du är utomhus
 • 2 tips
 • 3 Varningar
 • 4 Saker du behöver
  • 4,1 Vital artiklar
   • 4.1.1 Erforderlig
   • 4.1.2 Rekommenderat
  • 4.2 Supply Kit för bilar
 • 5 Relaterad Googles
 • 6 Källor och citat

Steg

Hur man överlever en jordbävning. Stanna så fort som säkerheten tillåter, och stanna i bilen.
Hur man överlever en jordbävning. Stanna så fort som säkerheten tillåter, och stanna i bilen.

Om du är i ett fordon

 1. 1
  Stanna så fort som säkerheten tillåter, och stanna i bilen. Undvik att stanna nära, eller under byggnader, träd, överfarter, och ledningar nytta. De kan falla på ditt fordon.
 2. 2
  Håll sitter där du är i bilen, och vänta tills det är över.
  • Bilar är gjorda av metall och att metallen kommer att skydda dig och din familj från de flesta skräp och fallande föremål.
  • Det enda undantaget till detta är när du är i ett garage eller multi-level parkeringsplats. När du är i ett garage, komma ut ur bilen omedelbart, och huka sig ner bredvid den. Metallen kommer inte att skydda dig från betongen som kommer att falla på det. Om du är i en multi-level parkeringsgarage, kommer överlevnaden främst ner till lycka. De bästa sättet att maximera dina chanser att överleva är att göra vad du gör i ett garage - huka bredvid bilen.
  • Försök inte att rusa tillbaka till ditt hem. De flesta större jordbävningar har efterskalv, som inte bör underskattas.
   • Efterskalv har makten att få ner byggnader som skadades i huvud skalvet.
   • Efterskalv kan variera från mycket liten, för att kraften i den ursprungliga jordbävningen själv. Dessa sekundära skalv kan pågå i cirka 10 sekunder eller längre, och kan vara livshotande. Tyvärr finns det inget sätt att veta när de kommer att hända, så det finns inget annat val än att hålla sig vaken.
 3. 3
  Gå försiktigt när jordbävningen har stoppats. Undvik vägar, broar eller ramper som kan ha skadats av jordbävningen.
 4. 4
  Vänta på staden eller kommunala hjälpinsatser. Du ska inte behöva vänta i bilen för mycket lång tid för hjälpinsatser för att komma fram med mat, vatten och förnödenheter.

Om du är i en byggnad

 1. 1
  Steady själv. Håll på ett fast föremål eller komma till golvet så att du inte faller.
 2. 2
  Drop, täcka, och håll. Detta är en nationell standard för jordbävningen säkerhet i Europa. Den alternativa råd är att få bredvid en robust möbel så att om en mur faller, kommer det att skapa en krypgrund där du kan överleva. Denna "triangel av livet" metoden, men är oförenlig med jordbävningen forskning och inte rekommenderas av Europeiska Röda Korset, konstruktörer Association i norra Kalifornien Response, och Earthquake Land Alliance.
 3. 3
  Om du är i en byggnad som kollapsar medan du är på det, måste du först se till att du och människorna runt omkring dig är okej. Ett vanligt sätt att göra detta är att ringa deras namn för att komma i kontakt med dem. Sedan ta reda på vilka personer i din grupp har skador, och hur omfattande de är. Om det är något du kan behandla inne i byggnaden, som en början, kan det vänta. Om du kan, ring din lokala polismyndighet eller 911 för att berätta var du är. Också luktar för gas, oavsett om det är naturgas, eller den typ som du lägger i din bil. Om du känner gaslukt, försöka hitta platsen för läckan med hörseln och synen. Prata med människor i din grupp för att se vilken som är närmast läckan, och har dem berätta hur illa det är. Gör samma sak med alla bränder eller om du ser eller luktar rök. Närma er inte några bränder. Om du kan se ljuset, att försöka gå mot det. Om det finns någon spillrorna står vertikalt på något sätt som du tror att du behöver flytta för att komma till utsidan, testa det först, för att se om det är bärande. Först, slå dina knogar mot objektet. Om det inte rör sig, skjuta eller försiktigt puffa. Om det inte rör sig, är det förmodligen bärande, och därför bör du inte bråka med den. Om det rör sig, är det emellertid säkert att fortsätta. När du kommer ut ur byggnaden, hjälpa alla andra så snabbt som möjligt, utan att skada någon ytterligare. Räkna varje person för att se om alla du var med insidan har rymt med dig. Om inte, gå inte tillbaka in i byggnaden för att få dem. Ett efterskalv kan inträffa när som helst och fånga dig inne. Det är bättre att vänta på din lokala brottsbekämpande eller EMS att komma och ta hand om en person kvar i byggnaden. Väl utanför, gå till en säker plats borta från höga byggnader, träd, kraftledningar, telefonstolpar och påhängsvagnar lastbil. I ett efterskalv en trailer som en på baksidan av en semi lastbil skulle lätt kunna tippas över på någon bredvid. Det är bättre att hitta en plats på toppen av en kulle eller plan yta. Om sinkholes är vanliga i ditt läge, titta efter tecken på en sinkhole öppna upp runt dig.
 4. 4
  Täck ditt huvud och nacke. Använd dina händer och armar.
  • Överkroppen bör också omfattas, eftersom det är vad som håller din hals som håller ditt huvud.
  • Om du har någon lungsjukdom, se till att du täcker ditt huvud med en t-shirt eller bandana, tills allt skräp och damm har lagt sig. Inhalerad smutsig luft är inte bra för lungorna.
 5. 5
  Rör dig inte. Om det är säkert att göra så, stanna där du är för en minut eller två, tills du är säker på att skakningen har stoppats.
  • Kom ihåg, efterskalv är möjligt när som helst, och troligen efter en stor jordbävning. Efterskalv kan variera från att vara känt av endast ett fåtal personer att knacka ner hela städer. De kan kollapsa försvagade byggnader, speciellt husbilar.
 6. 6
  Sakta komma ut ur huset. Se vad som finns kvar, och träffa din familj utanför. Precis som i fallet med brand, föreslås det att du möter i en jordbävning-säker plats förutbestämd av din familj, till exempel en närliggande baseball diamant eller park. Regeringen hjälp ska vara på väg snart.
 7. 7
  Inspektera ditt hus för något som kan vara i ett farligt tillstånd. Glassplitter, lukten av gas, eller skadade elektriska apparater är exempel på faror.
  • Slå inte elektriska apparater på eller av. Enkelt att byta en strömbrytare kan skapa en gnista, vilket i sin tur skulle kunna electrocute dig och starta en brand. Dessa bränder kan vara mer dödligt eftersom de är nära elektriska sladdar.
 8. 8
  Kontrollera eventuella bränder. Du bör kontrollera ditt hus eller huset du är i för varje brand. Om du behöver vatten för att sätta ett ut, kan du få vatten från en varmvattenberedare, men var försiktig, är vattnet varmt.
  • Cleanup farliga utsläpp. Bensin kan vara dödlig om den exploderar eller vidrör något brandfarligt. Om du bara har pappershanddukar, använda flera lager av dem eftersom bensin är giftigt och är mycket svåra att tvätta bort. Täckning bensin spill med några skovlar av sand är en bra idé, men kom ihåg att markera området, genom att sätta upp ännu en handskriven skylt som säger "Bensin spill här" (tejpa fast den på en stol eller ens en närliggande bil, till exempel).
  • Håll dig borta från skadade områden. Stanna borta tills en polis, en rörmokare, en brandman, eller avbytare inspekterar området och uttalar det säkert att komma in.
  • Drick inte vatten från diskhon eftersom det inte kan vara ren. Avloppsvattnet kommer att skadas i stora jordbävningar, så att inte spola toaletten. Istället stänga av vattensystemet från huvudventilen (ha en rörmokare göra jobbet åt dig om du inte vet var huvudventilen är). Se till att du ansluter dig avlopp från handfat och badkar för att förhindra avlopp back-flöde.
  • Inspektera skorstenen för eventuella skador innan du använder din spis. Osynliga skador på dessa platser kan leda till brand.
  • Inspektera verktyg.
   • Leta efter gasläckor. Om du känner gaslukt eller höra blåsning eller väsande ljud, öppna ett fönster och snabbt lämna byggnaden. Stäng av gasen på utsidan huvudventilen om du kan och ringa gasbolaget från en granne hem. Kom ihåg, om du stänger av gasen av någon anledning, måste den stängas igen genom ett professionellt, så att bara stänga av gasen om du tror att gasledningarna är skadade eller gas läcker.
   • Leta efter elsystem skadas. Om du ser gnistor eller trasiga eller slitna kablar, eller om du luktar varm isolering, stänga av el vid elcentralen eller brytare. Om du måste gå i vattnet för att komma till säkringsdosan eller brytare, ringa en elektriker först för råd.
   • Kontrollera att avlopp och ledningar vattenskador. Om du misstänker avloppsledningar skadas, undvik att använda toaletter och ringa en rörmokare. Om vattenledningar är skadade, kontakta vattenbolaget och undvika att använda vatten från kranen. Du kan få rent vatten från flaska vatten eller genom att smälta isbitar.
 9. 9
  Öppna dina skåp försiktigt. Föremålen kan falla på dig om du öppnar dörrarna snabbt. Inspektera skadan, var försiktig med glasflaskor, kan de spruckna och läcker. Var extra försiktig med alkohol, syror, rengöringsmedel, eller något som är giftigt för människokroppen. Containrar kan läcka eller välta.

Om du är utomhus

 1. 1
  Stanna där. Iaktta omgivningen, speciellt om du är i ett stadsområde. Tänk på att jordbävningssäkra byggnader har en chans att falla också, så ta inte för givet att du är helt säker. En sinkhole kan förekomma i marken på grund av jordbävningen, så du behöver inte gå runt för mycket.
 2. 2
  Flytta bort från byggnader, gatubelysning, kraftledningar, och allt annat som skulle kunna falla. Kontrollera också att du inte är i närheten av en öppen fel. Människor har dött efter att ha fallit i stora hål som plötsligt dök upp vid tiden för jordbävningen. Dessa kan visas var som helst, även på vägar eller parker.
 3. 3
  Söker skydd i närheten av en kulle eller någonstans där skräpet inte kommer att falla ner på dig. Om du kan, söka skydd på en plats där du är skyddad från väder, men se till att berget och jorden inte landa på dig när efterskalv inträffar. Inte söker skydd under en bro, även en kraftig en. Vissa broar kan vara jordbävningssäkra, men inte helt säker som objekt, som tecken eller ljus, kan falla på dig.
 4. 4
  Bo i din bostad, och inte flytta. Jordbävningen är spridda över hundratals kvadrat miles, så springer runt skulle vara det värsta man kan göra när jordbävningen som händer.
 5. 5
  Observera byggnader, kraftledningar, eller något stort eller tungt, kan det falla på dig om du var nära den.
  • Föreställ dig hur de kan döda dig om du stod nära dem? Också som i en snöstorm, inte gå nära kraftledningar, fallna gatlyktor, eller rester byggnad.
  • Glas ser slät och stilla, men då bryts sönder, kan en liten bit skada din fot. Det är därför du bär tunga skor för att skydda fötterna vid sådana tillfällen.
 6. 6
  Var försiktig när du bestämmer dig för att komma ut ur din bostad. Det är troligt att det finns andra människor i närheten av dig eller nära ditt område. Saker som en mobiltelefon är praktiskt för alla, för om en person är skadad, kan en annan ringa 911 för ambulans.
 7. 7
  Vänta ett ögonblick eller två efter det första skalvet, innan han flyttade till en annan plats. Det är bäst att göra detta, eftersom efterskalv direkt efter en jordbävning är oftast starkast. Du kan också gå ut, men se till att skräp inte faller på dig.

Tips

 • Utse en betrodd släkting ut ur området som kontaktpunkt vid eventuella större olyckor. Kom ihåg att telefonlinjer är mycket sannolikt att bindas upp, så använd telefonen sparsamt, särskilt under den första timmen (s) efter skalvet.
 • Lyssna på den senaste krisinformation på en batteridriven radio. Detta är mycket användbart om du behöver hjälp. Detta är nästa steg, om inte någon är skadad och behöver hjälp.
 • Slå nödhjälp för nödsituationer bara. Myndigheterna kommer att veta att det har skett en stor jordbävning. Om du säkert kan hantera situationen själv eller vänta på hjälp, så gör det. De telefonlinjer kommer sannolikt bindas upp med samtal från människor som behöver hjälp.
 • Läs hur man överlever ett vulkanutbrott för att lära sig mer om att överleva vulkaner, och vilka konsekvenser det kommer att ha på dig.
 • Generellt bör jordbävningar som har en magnitud som är mindre än 6,0 vara icke-livshotande. Stagning dig till en vägg eller tunga möbler när dessa svagare jordbävningar strejk brukar fungera.
 • Om du är på en skola, lyssna på vad din lärare säger. Generellt bör du ducka och täcka under ett skrivbord, och skydda huvudet och överkroppen.
 • Låna ut en hand. Om du har överlevt en stor jordbävning, volontär att göra vad du kan för att hjälpa till att hitta överlevande, få familjer och husdjur re-united, och städat upp efter katastrofen.
 • Hjälp de skadade, särskilt de unga och de äldre. De behöver särskild vård, och det är inget undantag till detta.
 • Om du fastnar, prova att uppmärksamma myndigheterna på din närvaro. Svaveldioxid (som luktar som ruttna ägg) koldioxid och andra giftiga och farliga gaser kan vara skadligt för din kropp, men kan ha någon lukt alls. En visselpipa eller ett horn kan hjälpa människor att hitta dig, om du är instängd eller om du är osäker på din säkerhet.
 • Använd stängda, slutna rejäla skor för att skydda fötterna från krossat glas, fallna spillror, och andra faror.
 • Gör några jordbävning borrar i ditt hem med din familj så att du är redo. Kom ihåg att det bästa stället att ta skydd skulle vara tomma utrymmen, eller i närheten av tunga möbler.
 • Få inte panik. Jordbävningar varar inte länge, vanligtvis ett par sekunder till en minut. 1989 San Francisco jordbävningen varade bara 15 sekunder. Även om att vara i en jordbävning i 15 sekunder kan verka en timme, kommer det att sluta så småningom.
 • Om du hör en tsunamivarning, lämnar stränderna omedelbart. Tusentals människor drunknade i tsunamin 2004 när folk stirrade på den "tomma havet." Ögonblick senare slog en kraftfull tsunami strandlinjen, drunkning tusentals och förstör många byggnader, och miljontals fler människor fördrevs. Se Överlev en tsunami för mer information.

Varningar

 • Akta dig för andra faror som utlöses av jordbävningar. Jordbävningar kan utlösa jordskred och kan orsaka tsunamier om du bor nära havet eller havet. Akta dig för skador på byggnader, vägar och andra konstruktioner. Också akta oss för bränder efter jordbävningar. Volcanoes med snö ovanpå snowline kan orsaka lerskred, som är extremt dödligt för människor.
 • Aldrig flyr utanför en byggnad när en jordbävning strejker. Många människor som försöker fly en byggnad skadas eller dödas av glas, skräp, faller, beklädnad och kollapsande byggnader och / eller väggar. Vänta tills skakningen har slutat att utrymma byggnaden noggrant.
 • Att vara på övervåningen (s) i en byggnad är farligare än att vara på 1: a våningen. Även om du kan få krossas av spillror från de övre våningarna om på 1: a våningen, faller ner på rasmassorna är mycket värre. Källaren är inte det bästa stället att gå antingen av samma skäl, men det faktum att du helt kan bli begravd, speciellt om det finns fler än en sub-nivå.
 • Var beredd på vädret, liksom. Om en stor jordbävning slår under dåligt väder, kommer du också att hålla sig varm. Inkludera lämpliga redskap i din nödsituation kit för att överleva på vädret också. Inkludera saker som kommer att hålla dig sval i varmt väder också, om vädret säger att värmen kommer att stiga till 90 ° C eller så.
 • Ignorera inte varningar, även om de är falsklarm. Antag att om en varning utfärdas, förbereda omedelbart. Även om du kan slösa tid på ett falskt larm, skulle det vara 10 gånger värre om du inte lyssnar på det alls.
 • År 1886 skakade en jordbävning Charleston, South Carolina den 31 augusti kl 09:50. Magnituden var 7,3, klassas som stora. Staden var över 250 miles från närmaste jordbävningen felet. Detta visar att jordbävningar inte hända bara på skiljelinjer.

Saker du behöver

Vital objekt

Krävs

 • Vatten-2 liter till 1 liter per person, per dag.
 • Mat-burk eller individuellt förpackade. Överväg spädbarn, husdjur och andra speciella behov.
 • First Aid Kit-gott, och nyligen moment.
 • Kritisk medicin och glasögon, kontaktlinser fall och förnödenheter
 • Konservöppnare
 • Radio-portabla batteridrivna, reservbatterier
 • Ficklampa-reservbatterier och glödlampor
 • Tunga skor för varje familjemedlem
 • Tjocka handskar för varje person rengöring skräp
 • Knivskarpa, eller rakblad
 • Kläder-fullständig förändring förvaras torrt
 • ditt pass

Rekommenderad

 • Filtar
 • Brandsläckare-pulver, typ ABC
 • Feminina leveranser
 • Infant leveranser (om du har ett spädbarn) *

Supply kit för bilar

 • Icke-färskvaramat-butik i kaffeburkar
 • Kokt vatten
 • Första hjälpen-kit och manual
 • Filt
 • Ficklampa-reservdelar färska batterier och glödlampa
 • Kritisk medicinering, extra glasögon
 • Verktyg-skruvmejsel, tång, tråd, kniv
 • Kort gummislang
 • Feminina leveranser
 • Rejäla skor och handskar