Wki

Hur att växa en pumpa

Pumpor kan göras till eller kyndel rätter, deras frön är friska och roligt att grilla, och de fungerar som vackra, ljusa hösten dekorationer. Växande pumpor är enkelt och billigt, eftersom de trivs i många olika regioner. Läs vidare för information om att välja en mängd pumpa till anläggningen, hitta en miljö som kommer att hjälpa dina växter frodas, och odla och skörda din pumpor.

Steg

Hur att växa en pumpa. Ta reda på när man ska plantera pumpor i din region.
Hur att växa en pumpa. Ta reda på när man ska plantera pumpor i din region.

Förbereda växa pumpor

 1. 1
  Ta reda på när man ska plantera pumpor i din region. Pumpafrön gror inte i kallt marken, så de måste planteras efter risken för frost är över. Planerar att plantera pumpor i slutet av våren eller början av sommaren för en nedgång skörd.
  • Om du fira Halloween och vill ha pumpor i tid för semester, plantera dem lite senare i sommar. Din pumpor får förfalla och måste skördas för tidigt för Halloween om du plantera dem på våren.
 2. 2
  Välj en plantering plats och förbereda jorden. Pumpor växer på vinstockar och behöver ett bra utrymme för att trivas. Välj en plats i din trädgård med följande egenskaper:
  • 20 eller 30 meter fritt utrymme. Din pumpafältet behöver inte ta upp hela din gård. Du kan plantera den längs sidan av ditt hus, eller längs staketet i din bakgård.
  • Full solen. Välj inte en plats under ett träd eller i skuggan av en byggnad. Se till pumpor kommer att få massor av sol hela dagen lång.
  • Jord med god dränering. Lerbaserade jordar absorberar inte vatten snabbt, och är inte så främjar växande pumpor. Välj en plats som inte har stående vatten efter kraftiga regn.
   • För att ge pumpor en extra skjuts, förbereda din jord förväg genom kompostering det. Gräv stora hål där du planerar att plantera pumpor och fylla dem med en kompost blandningen några dagar innan plantering.
 3. 3
  Välj pumpafrön. Gå till din lokala plantskola eller frön beställer från en katalog för att använda i din pumpa lappar. Det finns många olika sorter av pumpor, men för hemmet odlarens ändamål de faller in i tre huvudkategorier:
  • Pie pumpor, som är avsedda att ätas.
  • Stora dekorativa pumpor som kan ristade in jack O'Lanterns. Fröna i dessa pumpor är ätliga, men köttet är inte rätt smakrikt.
  • Små dekorativa pumpor, ofta kallad mini pumpor.

Plantering av pumpor

 1. 1
  Plantera dina frön 1-2 inches djupt. De bör planteras i rader mot mitten av plåstret, så vinstockarna har gott om utrymme att växa. Låt ett par fötter utrymme mellan planteringar.
  • Anläggning 2 eller 3 frön inom några inches av varandra, ifall man inte gro av någon anledning.
  • Det spelar ingen roll vilken ände av fröna peka uppåt. Om fröna är lönsamt, kommer de växer åt båda hållen.
  • Vissa frö paket råda plantera frön i "bergen", och upphöjningar, utplacerade i rader i din plantering säng. Det kan hjälpa om din jord inte får bra naturlig dränering, men under rätt förutsättningar är det onödigt.
 2. 2
  Täck de planterade fröna med kompost. Om du komposteras jorden före plantering, kan du hoppa över det här steget. Om inte, lägg ett tunt lager av kompost eller kompost i de områden där du planterade fröna. Komposten kommer att hålla ogräset ut och ger näring åt fröna.
  • Med rätt skötsel, bör pumpa växter gro inom cirka en vecka.

Skötsel av pumpa plantor

 1. 1
  Vatten pumpa växterna när markfuktighet är låg. Pumpa växter behöver mycket vatten, men de bör inte få för mycket. Ta för vana att vattna dem när jorden verkar lite torrt, snarare än att lägga till mer vatten till våt jord.
  • När du gör vatten växten, använder mycket vatten och låt det dra djupt i jorden. Pumpa växternas rötter köra flera inches eller fötter ner, beroende på stadium av tillväxt, och det är viktigt att vattnet når dem.
  • Försök inte att få vatten på pumpa blad. Detta stimulerar tillväxten av en svamp som kallas mjöldagg, vilket kan orsaka bladen att vissna och anläggningen för att dö. Vatten på morgonen, snarare än på natten, så eventuellt vatten som hamnar på bladen har tid att torka i solen.
  • När pumpor själva börjar växa och lysa orange, minska mängden vatten du använder. Sluta vattna helt om en vecka innan du planerar att skörda pumpor.
 2. 2
  Gödsla pumpa växter. När växterna först gro, lägga gödsel hjälper till att hålla veckor från att växa och uppmuntrar hälsa tillväxt pumpa växt. Gå till din lokala plantskola och be om ett gödselmedel du kan lägga till din pumpa säng.
 3. 3
  Bekämpa ogräs och skadedjur. För att se till att dina växter producerar friska pumpor, måste du följa dem under hela den växande processen.
  • Weed plåstret ofta. Låt inte tillväxten av ogräs tränger ut pumpa växter eller absorbera de näringsämnen de behöver för att trivas. Plan för att rensa ett par gånger i veckan.
  • Kontrollera pumpa blad och blommor för skalbaggar som äter växtvävnad och slutligen döda pumpa växt. Skrapa bort dem från fabriken ett par gånger i veckan.
  • Bladlöss är skadedjur som hotar en hel del trädgårdsväxter. De kan hittas på undersidan av bladen, och om du inte tar hand om dem, kommer de att döda växterna snabbt. Spraya dem med vatten på morgonen så bladen har tid att torka.
  • Om det behövs, använd en organisk bekämpningsmedel för att befria dina växter från skadedjur. Fråga om produkter på din lokala plantskola.

Skörd av pumpor

 1. 1
  Kontrollera om pumporna är redo. Den pumpor ska vara ljusa orange färg med ett hårt skal. Deras stjälkar bör börja torka ut och vissna. I vissa fall vinstockar i sig kan också vara på väg att vissna.
 2. 2
  Inte skörda pumpor som fortfarande är mjuka. De kommer inte att hålla i mer än ett par dagar innan förstöra.
 3. 3
  Skär pumporna stjälkar. Använd en sax för att klippa stammen, lämnar den ett par inches lång. Bryt inte stjälkarna, eftersom detta kommer att orsaka pumpor att ruttna.
 4. 4
  Förvara pumpor i en solig, torr plats. Håll dem borta från fukt och fuktiga ställen. De behöver inte kylning. Pumpor hålla i många månader efter det att de har skördats.

Tips

 • Vatten bra men mätta inte, eftersom stjälken är benägen att röta.
 • Det finns inte alltför många problem med buggar och pumpor - de är i allmänhet härdiga.
 • När plockas, kan pumpor (som kan växa prolifically) förvaras utomhus under en längre tid, eller i en källare om du är i ett snöigt klimat. I ett tempererat klimat, lämnar pumpor i skjul, på skjul tak, enligt säckar etc, i ett snöigt klimat, lämnar i källaren. De kommer foder du hela vintern igenom.

Varningar

 • De kommer även klättra närliggande träd eller vägg om det ges möjlighet. Ett hus som vi köpte en gång haft en övervuxen pumpa lappar med en pumpa som växer på taket!
 • Pumpor är produktiva odlare - de tenderar att ta över sin del av trädgården. Håll dem från andra växter så att de har massor av utrymme att växa. Varhelst en pumpa börjar växa, kommer några växter nedanför krossas - hålla ett öga på framväxande pumpor och försiktigt flytta dem och deras stjälk till en något annorlunda plats om de förkrossande något annat. Ibland kommer även krossa varandra!

Saker du behöver

 • Pumpa
 • Pumpafrön
 • Spade, murslev, spade
 • Ganska bra jord och ett stort område av trädgård utrymme
 • Regelbunden vattning