Wki

Hur man testar en rökdetektor

"Dödsfall i bränder och brännskador är den femte vanligaste orsaken till oavsiktlig skada dödsfall i Europa (det är inte så, har CDC mycket svaga resultat för 2005) och den tredje vanligaste orsaken till dödliga hem skadan (Runyan 2004)".

Den utbredda användningen av brandvarnare i hemmet har lett till en betydande minskning av antalet skador och dödsfall hus bränder. Du kan klippa chans att du eller någon som du älskar kommer att dö i en villabrand helt enkelt genom att installera dessa billiga apparater i ditt hem. Dock är den enda brandvarnaren som kan hjälpa dig att överleva den som väl fungerar. Liksom alla elektroniska apparater, kan de misslyckas. Det enda sättet att vara säker på att din brandvarnare fungerar när du behöver det är att testa den regelbundet.

Steg

Hur man testar en rökdetektor. Varna alla medlemmar i ditt hushåll som du testar larmet först, om du inte vill använda möjligheten för en brandövning.
Hur man testar en rökdetektor. Varna alla medlemmar i ditt hushåll som du testar larmet först, om du inte vill använda möjligheten för en brandövning.
 1. 1
  Varna alla medlemmar i ditt hushåll som du testar larmet först, om du inte vill använda möjligheten för en brandövning.
  • Om din brandvarnare är hårdkodade till en övervakad säkerhetssystem, se till att meddela trygghetssystemet företag som du utför ett test innan du testar larmet. Du vill inte brandkåren visar upp på din dörr!
 2. 2
  Har någon går till en del av huset eller lägenheten som ligger så långt från rökdetektorn som möjligt när de utför ett funktionstest, för att avgöra om larmet tydligt kan höras på det avståndet. Kom ihåg, det måste vara tillräckligt högt för att väcka den djupaste sovande i hushållet.
 3. 3
  Tryck och håll testknappen under några sekunder. Detektorn bör ge ett högt ljud.
 4. 4
  För att testa om enheten verkligen kommer att arbeta i en brand, behöver du en liten sprayburk av rökdetektor testaerosoler. Du kanske tycker att detta i en välsorterad hårdvara eller hem förbättring butik. Om inte, kan du hitta den genom att söka på Internet. De kostar bara några dollar, och en liten kan varar i flera år. Bara spraya lite av testmaterialet i detektorn, och vänta 5 till 10 sekunder på ett svar. Om larmet ljuder, du vet att enheten kommer att ljuda i en brand. Om inte, har du en icke-fungerande rökdetektor, även om det piper när du trycker på knappen. Prova att byta batterierna och rengöring av detektorn för att avlägsna damm som kan blockera öppningarna, upprepa sedan testet proceduren. Om det inte få det att fungera, är det meningslöst. Byt ut den så fort som möjligt.
 5. 5
  För att stänga av larmet efter att testa att du kan hålla en liten, handhållen vakuum under detektorn, suga ut provmaterial och larmet tystas. Om du bara har en fullstor vakuum (sorten med hjul) använder förlängningsrören att nå upp till larmet och suga testmaterialet av din brandvarnare. Nyare rökdetektorer kan ha en tyst-knapp som kan stänga av alarmet tills resten lämnar enheten. Alternativt kan du vänta bara för det att stänga av sig själv, men att avfall batteri, och ljudet är väldigt irriterande.
 6. 6
  Testa alla brandvarnare i ditt hem varje månad. Om du inte är villig att göra det, gör det minst ett par gånger per år. Testa alltid larm efter batteribyten för att säkerställa att enheten fungerar.

Tips

 • Aldrig dekorera någon del av en brandvarnare (inklusive det yttre höljet) med färg, klistermärken, hängande föremål, etc. Detta kan försämra funktionen.
 • Om du flyttar in i ett hem med befintliga rökdetektorer i en okänd ålder, titta på tillverkarens etikett på baksidan av enheten. Det kan visa ett tillverkningsdatum och du kan använda detta datum för att beräkna enhetens ålder. Om du inte kan hitta ett tillverkningsdatum, ersätta enheten med en ny så fort som möjligt.
 • De flesta tillverkare rekommenderar att testa detektorn varje vecka. Tryckknappen testet är tillräckligt för detta. Använd aerosol testet gasen några gånger per år för att säkerställa korrekt luftflöde in i detektorn.
 • Använd hörselskydd när du testar brandvarnaren. Det är mycket högt och du kommer att vara intill det när du testar det.
 • Rökdetektorer har en pålitlig livslängd på tio år. Efter tio år, ersätta rökdetektor med en ny.
 • Ett par gånger om året, använd en dammsugare (handhållen eller fullstor med förlängningsrör) för att försiktigt avlägsna damm från facken skurna i enhetens lock. Damm i dessa tider kunde sakta inträde av rök och störa tidig upptäckt av en brand.

Varningar

 • Använd inte ljus eller rökelse för att testa en rökdetektor. Röken produceras av ljus och rökelse innehåller vaxartade eller oljiga partiklar som kan förorena givaren och minska dess känslighet.
 • Alla testknappen gör är kontrollera batteriet. Det kontrollerar inte rökdetektorn.
 • Ett larm av något slag är bara en signalanordning, gör det inte faran försvinna. För att överleva måste du och ditt hushåll vidta åtgärder. Gör en plan för brandstegen, diskutera det med alla i ditt hem (inklusive barn) och praktisera det.
 • Ingen brandvarnare kan slå larm omedelbart. Elden kommer att växa och sprida sig innan larmet ljuder. Följaktligen, när ett larm ljuder, måste du få dig själv och alla andra i ditt hem så fort som möjligt. I en villabrand, är skillnaden mellan död och överlevnad ofta mätt i minuter, ibland sekunder.
 • Lagar i din jurisdiktion ange förmodligen hur man ska göra sig av med föråldrade och otillförlitliga rökdetektorer. Kontrollera vilka regler som gäller i ditt område, och kassera gamla och opålitliga detektorer ordentligt.
 • Det är farligt att testa en rökdetektor med flamma. Det är säkrare att använda en aerosol testspray. Men:
 • Försök aldrig att testa en brandvarnare med någon aerosolspray annat än ett specifikt tillverkad för detta ändamål. Andra typer av sprayer innehåller material som fastnar på sensorn, och göra enheten mindre tillförlitliga i framtiden.