Wki

Hur kan man förhindra en villabrand


Huseldar dödar och skadar tusentals varje år, och kostar många fler sina värdefulla ägodelar och minnen. Här är några steg du kan vidta för att minska risken för ditt hem blir en del av denna statistik.

Steg

Hur kan man förhindra en villabrand. Bo i köket när du använder området för matlagning.
Hur kan man förhindra en villabrand. Bo i köket när du använder området för matlagning.
 1. 1
  Inspektera ditt hem. Du kan behöva rekrytera, eller ens hyra, någon med erfarenhet i hemmet elektriska ledningar, VVS (gas), uppvärmning och luftkonditionering.
 2. 2
  Bo i köket när du använder området för matlagning. Om du lämnar efter bara en minut, stänga av alla brännare på området. Att gå till källaren för en burk tomater, eller springa ut för att kolla e-post, gå på toaletten, svara i telefon i en annan del av huset? Helt enkelt stänga av alla brännare. När allt åker du bara för en minut. Du kan omedelbart vända potten eller stekpanna igen när du kommer tillbaka. Med denna enkla steg kommer att förhindra en av de vanligaste situationerna som orsakar huseldar: obevakad matlagning. Vid matlagning med olja, hålla ett lock eller platt cookie blad i närheten. Om lågor förekommer, helt enkelt kväva elden med locket och omedelbart stänga av spisen eller fritösen för att låta den svalna. Försök inte att flytta pannan. Använd inte vatten. Den super-uppvärmda vattnet kommer att explodera till ånga, och kan orsaka svåra brännskador, och oljan kan stänka och sprida branden.
 3. 3
  Laga inte när man dricker alkohol, använder narkotika, eller väldigt trött. Ät något beredd, gör en kall smörgås, och somnar. Laga din måltid senare, när du är vid fullt medvetande.
 4. 4
  Sitt inte eller ligga ner vid rökning. Stå upp kommer oftast att hindra dig från att somna medan rökning. Komma för trött? Släck cigaretten ordentligt i en aska fack eller vatten-fuktig diskbänk och gå till sängs. Rengöring ut aska facket? Placera askan i sink och dämpa dem, och sedan skopa upp dem och placera dem i papperskorgen bort från huset.
 5. 5
  Kontrollera skicket på ditt elsystem.
  • Leta efter felaktigt jordad behållare. Många moderna apparater kräver en "tredelad" (jordat) uttag, men folk kommer ibland använda en adapter för att kringgå denna säkerhetsfunktion, eller ens bryta en jordningspinnen av en apparat sladd. Ändra befintliga kretsar att ge jordning är oftast ett jobb kvar till en professionell elektriker.
  • Titta på vinden och krypa utrymmen för ledningar som skadats av skadedjur eller insekter. Några gamla ledningar är isolerat med ett material som insekter äter eller tuggar på, och ekorrar och andra gnagare kommer ofta tugga termoplastisk isolering av av moderna icke-metalliska kabel (Romex).
  • Leta efter överbelastade brytare, lådor panel eller säkringslådor. Kontrollera att brytare eller säkringar som kan ha kretsar "piggy-backed" på dem. Dessa är klassade för enkel krets skydd, men ibland på föråldrade eller liten panel lådor, kommer folk sätta två eller ännu fler trådar i terminalen av en enda brytare eller säkring.
  • Kallelse flimrande ljus, eller intermittent överspänningar. Dessa villkor kan orsakas av yttre påverkan, men om de inträffar ofta, kan de indikera en dålig anslutning eller kortslutning i kretsen.
  • Obs brytare som "resa", eller säkringar som "blow" ofta. Det är nästan alltid ett tecken på en överbelastad krets eller annan kabeldragning problem, oftast av en mycket allvarlig art.
  • Titta på de enskilda brytare anslutningar, speciellt i utomhus panel lådor, för korrosion, tecken på termisk skada (snusk eller smokey rest nära terminaler) skarvar som är dåligt tejpade eller tråd nutted, eller skadad eller skadad sladdisolering.
  • Kontrollera jordkabeln. Ett fel i byggnadens jordning och förbindning kan vara farligt när det gäller elektriska stötar, samt brand. Leta efter lösa split bultar, klämmor eller andra anslutande enheter och korrosion.
  • Var speciellt noga med att märka några anslutningar i ledningar än koppar. Korrekt installerad, och med täta anslutningar, är aluminiumtråd inte alltför farligt, men när anslutningar görs till koppartrådar, kan en elektrolytisk reaktion uppstå ökat motstånd i samband som kommer att generera hög värme. Om du har möjlighet att tillämpa en antioxidant förening till aluminiumanslutningar, kommer det att bidra till att minska risken för oxidation orsakar en kortslutning på dessa platser.
  • Undersöka möjligheten att installera ett system för åskskydd i ditt hem om du bor i ett område där blixten är ett vanligt problem. Besparingarna från reducerade skador på apparater kan kompensera kostnaden för denna uppgradering.
 6. 6
  Tänk att ha ett hem sprinklersystem installerat, att släcka bränder både när du är borta och hemma.
 7. 7
  Kontrollera naturgas / gasol system i ditt hem. Du kommer att vilja leta efter lösa kopplingar, läckande ventiler, trasiga lampor pilot och skräp eller felaktigt förvarade brandfarliga material i områden nära dessa apparater.
 8. Kontrollera vent travar på gasdrivna varmvattenberedare, ugnar och torktumlare.
Kontrollera den automatiska tändsystem eller ljussignal på dessa armaturer, samt, i synnerhet för de vakter som inte är korrekt installerade, och för ludd eller damm uppbyggd i närområdet kring dem. har gas VVS (rör), ventiler och regulatorer inspekteras av en professionell som helst du känner gaslukt eller misstänker en läcka.
8
Kontrollera luftkonditionering och uppvärmning enhet i ditt hem. Dessa system fungerar med elmotorer och luft som rör utrustning som kräver regelbundet underhåll. Ren, eller har din inredning AC spolar rengöras, och byt dina filter återluft regelbundet. Detta kommer att förhindra fläktmotorn från att överarbetad, och även spara pengar på elräkningen. För fönster ac, ALDRIG använda förlängningssladdar! Smörj bälte drivremskivorna (i förekommande fall), lager chef på drivmotorer och annan utrustning som behövs. har motståndet spolar eller brännare rengöras och servas i början av eldningssäsongen, eftersom skräp kan ansamlas där medan systemet är avstängt under sommaren. lyssna till systemet när det är i drift. Gnisslande ljud, mullrande ljud, eller näven och knacka ljud kan tyda på lösa delar eller lager som beslagtar upp. Om du har tillgång till en snap-on amp mätaren, kan du kontrollera ampere på hög strömstyrka kretsen till dina värmeslingor för att se till att de är i det normala intervallet. Högre än normalt ampere på en krets indikerar ovanligt motstånd, och i en elektrisk krets, är motståndet vad som orsakar värmen, och i slutändan, bränder.
9
Kontrollera dina apparater.
 • Håll din spis och ugn rena, framför allt titta på fett ackumulering.
 • Kontrollera huvor spis vent, rengör filtret regelbundet och se till att om den är utrustad med en yttre vent, inte insekter eller fåglar som inte bygger bon eller på annat sätt hindra luftflödet genom det.
 • Kontrollera nätkablarna för dina apparater. Leta efter saknade jordning stift på pluggar och skadad isolering, och ersätta eller reparera dem om felen hittas.
 • Håll fiberfällan och utanför vent ren i din torktumlare. Vissa torkar har inre kanalsystem som kan bli igensatta och behöver service, så om torktumlaren fungerar dåligt, har det kontrollerat. Ludd eller annat material samlar nära värme spolar i kläd är extremt farligt. Bo i närheten när du använder torktumlaren. Ha en brandvarnare och brandsläckare i närheten. Om du måste lämna området för en minut, stänga av torktumlaren. Efter allt, du kommer inte att vara borta länge, och du kan omedelbart stänga av torktumlaren när du kommer tillbaka.
10
Var mycket försiktig med platsvärmeapparater.
 • Håll brännbara material (gardiner, soffan) ett säkert avstånd (vanligtvis 3 fot) från bärbara värmeelement.
 • Ställ värmare där de inte i trafikflödet i rummet.
 • Som regel är förlängningssladdar rekommenderas inte med platsvärmeapparater. Små, låga watt värmare kan vara ett undantag, men kolla tillverkarens rekommendationer innan du använder en förlängningssladd med en. Vara säker, bara inte använda förlängningssladdar.
 • Använd platsvärmeapparater enbart på fasta, fasta ytor. De ska aldrig placeras på bord, stolar eller andra platser där de kan välta. Byt ut gamla platsvärmeapparater med ettor som automatiskt stänger om tippade över.
11
Behåll din spis korrekt.
 • Inspektera eldstaden (härd) för sprickor, skadade plåt (för insatser) och andra faror.
 • Använd glasdörrar brand eller ett metallnät gnistskyddet att förhindra att glöd från poppar ut ur den öppna spisen.
 • Bränn torrt, torkat trä för att förhindra kreosot uppbyggd på. Observera att vissa träslag, som ceder, pop överdrivet vid förbränning, och bör inte användas i en öppen spis.
 • Avlägsna aska och oförbränt trä endast när det inte finns några föremål eller gnistor i eldstaden. Placera askan i en metall (EJ plasthink) och plats utanför avstånd till byggnader.
 • Har din skorsten inspekteras och rengöras minst en gång om året.
12
Förvara aldrig brandfarliga vätskor i närheten av antändningskällor.
 • Håll bensin, thinner färg, och andra mycket brandfarliga vätskor eller material i UL godkända behållare och ut ur huset.
 • Förvara inte någon brandfarlig vätska i ett garage eller tvättstuga med som har en pilot ljus utrustad apparat som används i den. Vara säker, hålla dessa poster utomhus, eller i ett separat uthus.
13
Använd aldrig förlängningssladdar för luftkonditioneringsanläggningar. En överhettad sladden är som en out-of-control elvärmare.
14
Var försiktig med levande ljus, oljelampor och annan öppen eld belysning eller dekorationer. Täck lågan med en tråd bur för att förhindra något från att falla eller blåsa på lågan, och för att förhindra barn och husdjur från att komma i kontakt med lågan. Släck elden när du lämnar rummet, om ens för en minut. När allt kommer du att vara tillbaka, och du kan omedelbart återtända ljuset.
15
Var försiktig med julpynt, särskilt julgranar. Naturliga julgranar är brandfarliga när de blir torra, och gamla, skadade, eller låg kvalitet trädljus orsakar många bränder i kombination med en under vattnas eller annars torra träd. Titta på en video av en julgran brand. Det är fantastiskt hur snabbt det kan förstöra ett rum, och ett hem.
16
Var mycket försiktig i alla situationer där du använder en förlängningssladd för längre perioder. Ofta, gångtrafik, flytta möbler, och andra faror skada dessa sladdar, vilket orsakar en potential för en brand. Julpynt är ofta tända under veckor med dessa sladdar, och om du använder dem, använda en hög kvalitet sladd med en tillräcklig rating för det avsedda ändamålet.
17
Lär dina barn att inte leka med tändare eller tändstickor. Barn är ofta orsaken och offer för bränder, och bör inte tillåtas tillträde till tändstickor eller cigarettändare. Överväga att få en låsbar box, och hålla tändstickor och tändare inlåsta.
18
Stapla inte upp gräsklipp nära en byggnad. Jäsa gräsklipp kan skapa värme, och fatta eld. Barn bränder startar på detta sätt från höbalar utan elektricitet, hus bränder har startat från en hög med gräsklipp.
19
Var försiktig när du använder en grill på ett däck. Däck är brandfarligt. Placera ej brännbara kuddar under din grill. Ha en brandsläckare lätt tillgänglig. Stanna med din grill medan matlagning. Stäng av propan om lämnar, om ens för en minut. När allt kommer du att vara tillbaka och kan slå på propan igen.
20
Crate träna hundar och använda lådorna när du inte är hemma och vaken, för att förhindra nya hundar eller valpar från att tugga på sladdar, eller husdjur från att kissa på elektroniska föremål och starta en brand.
21
Confine nya katter till en säker plats, till ett litet rum med några platser för katten krypa in i att dölja (t.ex. i kylskåpet motor), och inga sladdar. Använd säker rum tills katten är lugn och inte längre gömma sig. Ge katter med ätbara havre eller vete gräs, för att hindra dem från att tugga på sladdar. Confine kaniner, chinchillor, och andra husdjur när de inte övervakar dem, för att förhindra dem från att tugga på sladdar och orsaka brännskador eller elektriska bränder.
22
Efter att ha använt tändstickor snabbt ringa in eller köras under vatten för att släcka en osynlig låga eller värmekälla som kan orsaka en brand i en papperskorg.

Tips

 • Kontakta din lokala brandkåren och begära ett bostadshus Survey. I de flesta områden de kommer att vara glad att komma ut och ge dig råd och du behöver inte göra något som de säger om du inte vill. Det är helt frivilligt.
 • Om du misstänker eller upptäcker elektriska problem eller konstiga lukter, tveka inte att få dem kontrolleras av en kompetent person.
 • Lär dina barn ordentlig evakuering tekniker i händelse av en brand. Öva familj brandövningar, med en mötesplats utanför (med trädet på gården, eller på brevlådan eller främre gate. På så sätt kommer alla vet att alla är säkert ute. Gå aldrig tillbaka in i ett hus i brand.
 • Blockera inte dörrar eller fönster som kan behövas för att undkomma elden.
 • Förvara aldrig oljiga trasor, speciellt trasor mättade med lacknafta, thinner färg, eller linfröolja. Under vissa förhållanden kan dessa material förbränna spontant (börja på brand utan någon känd källa).
 • Titta en pedagogisk video om en villabrand med dina äldre barn. Röken kommer att bli väldigt svart väldigt snabbt, till skillnad från de bränder på filmerna. Du har väldigt lite tid att undkomma en brand.
 • Förvaras endast den minsta mängd brännbart material i ditt hem, och hålla den i original, eller en UL godkänna behållare.
 • Installera och underhålla brandlarm, och kolmonoxid detektorer. Det har varit otaliga liv sparats med dessa billiga apparater.

Varningar

 • Aldrig bränna skräp eller låta skräp att ansamlas i närheten av ditt hem.
 • I händelse av brand, få ut av ditt hem så fort som möjligt, vilket gör att alla passagerare larmas och lämna också.