Wki

Hur man skörda vildris

Den "vildris" som köps i butikerna behandlas så kornen blir mycket svårt (det hjälper dem förbli intakt under bearbetning, så att folk kan köpa långa, enhetliga korn). Men, för att producera spannmål tilltalande för ögat, kommer det till en kostnad - kornen inte så mjuka de annars borde. Hand-samlades och hand-bearbetade vilda ris kockar mycket mjuk (texturen är inte så olikt odlade ris) och smakar underbart.

Steg

Hur man skörda vildris. Hitta ett stort område som bebos av vilda ris och med grunt vatten som är relativt lätt att pole igenom.
Hur man skörda vildris. Hitta ett stort område som bebos av vilda ris och med grunt vatten som är relativt lätt att pole igenom.
 1. 1
  Hitta ett stort område som bebos av vilda ris och med grunt vatten som är relativt lätt att pole igenom.
 2. 2
  Har en person polen på kanoten sakta genom vildris.
 3. 3
  Har en annan person knock stjälkarna efter böjning dem i kanoten så de lösa spikelets kommer att sjunka i kanoten botten. Du kan använda två träpinnar som kallas pattar, se videon nedan för en nödvändig rörelse.
 4. 4
  Samla vilda ris på en presenning. De kedjor av spikelets överst larverna växt Harbor (kallas ris maskar), små ris trattar, flera arter av spindlar, nyckelpiga skalbaggar och andra insekter. Mattan på ris på botten av kanoten kommer förmodligen att fullt av liv.
 5. 5
  Låt riset torka ut (tar ca 2-3 dagar för torrt väder).
 6. 6
  Placera riset i en mycket stor järn pan och PArCh den över glöden. Tricket här är att torka riset och göra "skal" spröda, men inte bränna riset. Det tar en stund att räkna ut temperaturen. Det är nyttigt att ta bort pannan då och då, tillsammans med massor av rörliga och vända på riset.
  • Här är de uttorkade riskorn, som tur en gyllenbrun efter uppvärmning (de var väldigt ljusbrun).
 7. 7
  När uttorkade, lägg riset i en grop fodrad med ett gömsle.
 8. 8
  Poängen är nu att göra twist. Använd bollar av dina fötter och flytta hälarna vänster och höger, vrida "skrov" off kornen. För denna process, behöver du något som griper ris, som braintan (eller gummisulor används en hel dag). Du behöver stämpla inte upp och ner på riset (detta inte åstadkomma bända och vrida som behövs för att rippa "skrov" off).
 9. 9
  tas ut och placeras i en stor behållare för vanning.
 10. 10
  Den vanning sker med en nedåtgående rörelse av behållaren, som går all agnarna till framsidan av skålen (bort från den person vanning), där det kan ganska lätt tas bort. Mycket av den flyger iväg i "vakuum" som skapas av den nedåtgående rörelsen av skålen, och andra, större material kan rensas vid handen eller blåst bort med en lätt andetag.
 11. 11
  Här är den färdig, sållas ris. Lägg märke till att det finns massor av långa korn (några brutna sådana också), men ingen agnar att komma i vägen för att njuta av riset.

Tips

 • Man får också se en hel del vilda djur medan ricing (fåglar, fiskar, däggdjur).
 • På vissa ställen, som i delstaten Minnesota, måste du köpa en licens för att gå ricing.
 • Den Ojibwa samtal norra vildris "manoomin" eller "good bär".