Wki

Hur man pressa ett ägg utan att bryta den

Är det möjligt att klämma ett ägg så hårt du kan utan att bryta den? Svaret är - ja! Vi har alla lärt oss den hårda (och kladdigt) sätt att ägg kan vara bräcklig, men trots sitt rykte, ägg är otroligt stark. Överraska dina vänner och dig själv genom att göra denna enkla experiment.

Steg

Hur man pressa ett ägg utan att bryta den. Placera ett ägg på fingrarna.
Hur man pressa ett ägg utan att bryta den. Placera ett ägg på fingrarna.

En sidan metod

 1. 1
  Placera ett ägg på fingrarna.
 2. 2
  Stäng din hand så att fingrarna är helt lindade runt ägget.
 3. 3
  Kläm ägget genom att applicera ett jämnt tryck runt hela skalet.
 4. 4
  Titta på allas förvåning (mestadels egen) som ägget förblir hela och din hand är torrt!

2 handen metod

 1. 1
  Snöra ihop fingrarna.
 2. 2
  Placera ägget på längden mellan handflatorna.
 3. 3
  Pressa ihop handflatorna så hårt du kan på de ställen på ägget.

Tips

 • Genom att helt omger ägget med handen, är det tryck du ansöker genom att klämma fördelas jämnt över hela ägget. Däremot står äggen inte upp väl till ojämna krafter varför de spricker lätt på sidan av en skål.
 • Om du är lite nervös över resultatet, försök täta rått ägg i ett blixtlås-lock (plast) väska innan du sätter press på det, eller hålla ägget över diskhon om du är i super sköna kategorin. Eller gå ut och prova.
 • Ägg är liknande i form till en 3-dimensionell båge, en av de starkaste arkitektoniska former. Den krökta formen av skalet fördelar trycket jämnt över hela skalet stället för att koncentrera det på någon enda punkt.

Varningar

 • En anledning till detta trick ofta inte fungerar, är att även en nästan osynlig, hårfäste spricka gör att ägget att bryta lätt, oavsett hur jämnt du utöva påtryckningar. Den 3D-bågstruktur är verkligen mycket stark, men det tar bara ett mindre fel för att försvaga det dramatiskt. Läs upp på Paris flygplats terminal kollaps för en större skala exempel på detta fenomen. Så inspektera ägget mycket noggrant genom att hålla upp till ett starkt ljus innan du prova det. Om det finns ens en antydan till en spricka, använd ett annat ägg.
 • Var noga med att inte bära en ring samtidigt klämma. Den ojämnt tryck av ringen mot skalet kommer att resultera i en underhållande uppvisning av flygande äggula.
 • Försök inte detta experiment nära matta, gardiner, eller något annat som är svårt att rengöra objekt. Om detta experiment misslyckas kommer äggula flyga i alla riktningar.
 • Detta fungerar bara om du perfekt applicera ett jämnt tryck. Läs diskussionen sida för exempel på lyckade och misslyckade försök på detta trick.
 • Försök inte detta i butiken innan du köper ägget. Lagerhållaren kommer inte att bli roade.

Saker du behöver

 • Ägg
 • Pappershanddukar (valfritt)
 • Zipper-lås plastpåse som nämns i tips (tillval)