Wki

Hur man odlar orkidéer

Orkidéer är bland de vackraste blommorna i hela växtriket kombinerar exotiska utseende med en mångfald av egenskaper. Orkidéer är utsökta växter, kompromissa över 30.000 olika arter och över 200.000 hybridsorter - gör orkidéer den största familjen av växter i världen. Som kan växa inomhus och utomhus, orkidéer är utan tvekan unik och, tyvärr för vissa potentiella grön-tummen, svårt att växa framgångsrikt. Någon som hoppas att odla orkidéer bör förbereda sig för både misslyckanden och triumfer som föder denna härliga växtsort medföra.

Steg

Hur man odlar orkidéer. Välj en orkidéarter.
Hur man odlar orkidéer. Välj en orkidéarter.

Potting din orkidé

 1. 1
  Välj en orkidéarter. Vissa orkidéer är lättare att växa än andra. Cattleya, Phalaenopsis och Paphiopedilum orkidéer är bland det enklaste att växa och rekommenderas för de flesta nybörjare trädgårdsmästare och orkidé odlare. Det finns dock, som tros vara över 20.000 arter av orkidéer - det är 2 gånger den mängd befintliga fågelarter och 4 gånger det belopp som befintliga däggdjursarter. Det finns nästan bokstavligen en orkidé för varje typ av person.
  • Kanske den vanligaste släktena av orkidéer som finns till försäljning är Phalaenopsis, Dendrobium och Oncidium. Phalaenopsis är känd som "malorchid" och är mycket populär bland början odlare, släktet Dendrobium innehåller cirka 1200 arter av orkidéer och är den klassiska epiphyte av orkidéer, Oncidiums kännetecknas av kolumn vingar och en valk på läppen av blomman.
  • Olika arter av orkidéer har olika ideal fuktighet, växande temperaturer, vattna scheman och krav ljus. Prata med din lokala plantskola eller besöka den lokala kapitlet av din orkidé samhället för att ta reda på vad som gör ditt släkte av orkidéer växer bäst.
 2. 2
  Välj rätt typ av jord för dina orkidéer. Vissa första-gången orkidéodlare gör misstaget att anta att orkidéer måste vara ingjuten i jord som andra blommande blommor, välja planteringsjord som en kanal. Det skulle vara ett allvarligt misstag. Mest orkidé rötter behöver betydligt mer luft än planteringsjord skulle ge dem, och så dra nytta av en lösare, mer porösa mix.
  • Många människor använder bark chips, spaghnum mossa, kokosnöt skal, kol, perlit och även frigolit pellets som planteringsjord mix, ofta i kombination. Experimentera med porösa, andas mixar som du har på handen, eller be en expert för hans eller hennes särskilda recept.
 3. 3
  Försök en potting mix, eller kombination av flera olika medier. För enkelhetens skull, kan du göra två grundläggande typer av planteringsjord mixar som fungerar för de flesta typer av orkidéer.
  • Gör en fin ingjutning mix, lämplig för toffel orkidéer, de flesta oncidiums, miltonias, och orkidéer med små rötter som gillar fukt mer än de flesta:
   • 4 delar fina (säd) gran bark eller fin (korn) coco ytterskalet
   • 1 del fina (säd) träkol
   • En del perlit
  • Gör ett medium planteringsjord mix, lämplig för Cattleya, Phalaenopsis, och andra mogna orkidéer. Om du är osäker på vilken mix att använda, prova på medellång kvalitet planteringsjord mix innan den fina kvalitet mix:
   • 4 delar medium (korn) gran bark eller medium (korn) coco ytterskalet
   • 1 del medium (korn) träkol
   • En del perlit
 4. 4
  Om inte din orkidé är en stor anläggning, väljer en ombonad pott för din orkidé. Många orkidéer är bekväma att root-bundet. Välj en mindre pott att placera din orkidé i, att se till att det finns gott om hål i potten sig för dränering. Kom ihåg, är fiende till orkidéer ofta över-vattning. Vissa orkidéer, såsom cymbidiums, kommer att kräva längre krukor att passa väldigt långa rotsystem. Följande typer av krukor erbjuder en paus från den traditionella lerkruka (vilket är helt acceptabelt):
  • Net krukor, som har trådnät och möjliggöra en andningsbar miljö. Dessa kan hängas i fördelaktiga lägen för bättre solljus.
  • Tydliga plastkrukor, som får bättre solljus till rötterna. Dessa tillåter odlaren att inspektera rotsystem utan att störa orkidén.
  • Trä krukor som är byggda av röttåliga trä. Linje några trä krukor med blad mossa innan du lägger din planteringsjord blandning.
 5. 5
  Om förökningsmaterial frön, ha tålamod. Se till att dina händer och din omgivning är sterila. Scatter bara några frön omedelbart under ytan av varje kruka. Lägg miljövänliga gödselmedel, om det behövs. Återigen, använd den bästa jorden finns.
 6. 6
  Pot ditt orkidé. Ta orkidén från dess ursprungliga potten, och se till att skära av eventuella döda eller ruttnande rötter. Dela upp roten frågan i flera olika sektioner, om det behövs, innan du placerar anläggningen i sin kruka. Den mest mogna delen av tillväxt bör placeras mot väggen av potten. Lätt lägga till planteringsjord mix, knappt täcker rotsystemet.
 7. 7
  Veta när att åter potten dina orkidéer. Olika orkidéer fördel av att vara re-krukväxt därefter:
  • Årligen: Dendrobium, Miltonia, Paphiopedilum och Phalaenopsis (och hybrider)
  • Vartannat år: Cattleya, Dendrobium, Oncidium, Odontoglossum (och hybrider)
  • Gång vart tredje år: Vanda, Cymbidium

Vårda dina orkidéer

 1. 1
  Skapa rätt temperatur för din orkidé. De flesta orkidéer kommer från ett tropiskt klimat, vilket innebär god luft, massor av ljus, och 12-timmars dagar (365 dagar om året). Temperaturen (beroende på arten av orkidéer) skall variera mellan 65-75 grader Fahrenheit (18,3-23,8 grader Celsius).
  • Se till att det handlar om en 20 grad F (6,66 grad C) skillnaden mellan dag och temperaturer natt. Detta måste genomföras så snart du börjar.
 2. 2
  Se till att dina orkidéer får tillräckligt med solljus, men inte för mycket. Många orkidéer njuta indirekt solljus: Direkt solljus fall dem att bränna, medan inte tillräckligt skapar en växt som blommar inte.
  • Kontrollera din orkidé är löv om du vill diagnostisera om det blir för mycket ljus eller inte tillräckligt. Orchid blad bör vara ett ljus, även grönt om sunt. Om bladen är mörkgröna, betyder det att orkidén inte får tillräckligt med ljus. Om bladen är gula, bruna eller rödaktiga, betyder det att de börjar bli för mycket.
  • Low-light orkidéer (Paphiopedilum, Phalaenopsis och Oncidium) gör bäst om de får nordlig eller ostlig ljus. Måttlig till hög-ljus orkidéer (Cattleya, Dendrobium och Vanda) föredrar att få västlig eller sydlig ljus.
  • Orkidéer älskar att ligga bakom gardiner eller persienner. På så sätt får de mycket ljus, men ljuset som de får är indirekt.
 3. 3
  Vatten din orkidé gång var 5 till 12 dagar. Det är lättare att döda en orkidé genom att vattna den för ofta än genom att vattna den alltför sällan. Under sommarmånaderna, kanske längre dagar och mer värme kräver en kortare vattning period.
  • Håll följande släkten fuktig (men inte blöt) vid alla tidpunkter: Paphiopedilum, Miltonia, Cymbidium, och Odontoglossum.
  • Håll följande genera mest under aktiv tillväxt, men låt torka mellan vattningarna annars: Cattleya, Oncidium, Brassia, och Dendrobium.
  • Låt följande släkten att torka ut mellan vattningarna: Phalaenopsis, Vanda, och Ascocenda.
 4. 4
  Omsorg om orkidéer tråkiga. Orkidéer kräver mycket mer uppmärksamhet än din genomsnittliga växt eller blomma. Den tjockare dina blad är, kräver mer troligt att din anläggning en större dos av vatten. Om din anläggning har skrymmande faux-lampor är mindre vatten bättre. Orkidéer är inte fjädrande i de flesta tillfällen, men är när det kommer till deras vattenintag. Återigen handlar det faktiskt med en brist på vatten bättre än en överflödig mängd vatten.
 5. 5
  Inte över-befrukta dina orkidéer. Normalt förväntar att gödsla orkidé en gång i månaden, men sällan mer. Gödsla alltför ofta och du chans att bränna rötterna och hämmar blomningen, gödsla inte tillräckligt ofta och du chans hämmar blomningen processen.
 6. 6
  Håll luftfuktigheten upp. På grund av orkidéer "naturlig affinitet för fukt, hålla luftfuktigheten i ditt växande rummet - var den än kan vara - på ca 60% till 80% vid alla tidpunkter.
 7. 7
  Förstå att varje orkidé är annorlunda. Varje sträng av orkidé har olika fastighetsskötsel behov och regler. Ingen orkidé är samma, alla kräver en annan temperatur, ljusförhållanden och vattning schema. Så när du väljer en orkidé växt att växa, måste du vara flexibel när de odlar orkidéer.

Tips

 • Orkidéer ta extremt lång tid att utveckla. Du kommer inte att se det första tecknet på anläggningen under några månader, kommer rötter långt efter det och de första blommorna sannolikt inte blommar upp till 8 år. Så tålamod är av yttersta vikt. Dock kommer lugn och omsorg vara värt när din vackra orkidé har blommat.