Wki

Hur man odlar citrusfrukter

Det blir inte något fräschare än detta! träd är relativt lätt att odla, förutsatt att du har en tillräckligt varmt klimat. Även om dina villkor inte är ideala, kan det fortfarande finnas ett citrus träd för dig.

Steg

Hur man odlar citrusfrukter. Välj en plats för ditt träd.
Hur man odlar citrusfrukter. Välj en plats för ditt träd.
 1. 1
  Välj en plats för ditt träd. En varm, solig, södra eller västra exponering är bäst. Shelter är en stor hjälp, även om kylan är ett bekymmer. Välj eller skapa någonstans med väldränerad, och undvika att sätta ett citrus träd direkt i en gräsmatta. En närliggande reflekterande vägg, staket, eller ens uteplats kan ge både husrum och lite extra värme också.
 2. 2
  Välj och skaffa en.
  - Välj den typ av citrus du vill försöka odla ( apelsiner, grapefrukt, etc.).
  - Fråga plantskolan om klimatet som speciellt träd är lämplig för.
  - Fråga om eller leta upp säsongen för trädet (er) som du vill få. Citrus mognar generellt på vintern, men olika frukter mognar under hela året, liksom.
  -Om du bor någonstans som är lite kallare än en strikt medelhavsklimat, undersöka sorter föds upp för kallt motstånd.
  - Smaka, om du har möjlighet. Inte alla apelsiner är likadana. Om du kan smaka frukt odlas på ett träd i ditt område, kanske från en granne, ännu bättre.
  - Ta reda på om den produceras har många frön, eller inte.
  - Be för certifiering av hälsa, eller be någon som upplevt med citrusträd att inspektera den. Se Varningar.
 3. 3
  Välj en storlek av träd som är lämplig för din inställning. Fråga på dagis eller leta upp på nätet hur stor den mogna kommer att få.
  • Prova dvärg citrusträd om du har ont om utrymme. Du kan även odla dem i stora krukor, och de öppnar upp möjligheten att täcka hela trädet i ett skyddsrum under de känsliga vintermånaderna eller ens föra träd inomhus. Även om de är små, kan dvärg citrusträd producera en mycket rimlig skörd.
  • På andra änden av skalan, kan ett par stora citronträd bilda en bra storlek häck. Det beror helt på hur mycket citrus du vill.
 4. 4
  Gräv ett stort hål. Man säger att man ska gräva minst en 45€ hål för en 15€. Som en praktisk fråga, se till att du vet var du vill placera trädet, sedan gräva ett hål som är cirka tre meter (1 meter) i diameter och lika djup som behållaren. Inte begrava roten kronan, övergången från bål till rötterna, eftersom detta kommer att orsaka problem på vägen. Plantera trädet något högre än den omgivande marken för att tillåta viss sedimentering, har mest container odlade plantor hög halt av organiskt material som bryts ner orsakar anläggningen för att bosätta sig i planteringsgropen släppa roten kronan under lönegrad, om inte planteras något hög.
  • Om du har några frågor om dränering, t.ex. i tung lerjord, fyll hålet med vatten och se hur lång tid det tar att rinna ut. Om du har dränering problem (dvs om vattnet inte är borta av nästa morgon), gräva hålet ännu djupare och plantera träd högre upp.
  • För en dvärg citrus träd, välja en stor kastrull. Prova två meter i diameter och en halv-fat, åtminstone.
 5. 5
  Delvis fylla hålet med bra, väldränerad jord. Beroende på kvaliteten på det du tog ut ur hålet, kan du prova en halv-och halv blandning av kompost och nu-lossade jorden. Skapa en kulle av jord i mitten av hålet som stödjer rotklump med kronan (basen av stammen där rötterna börjar) något över det.
  • Blanda i lite citrus med marken, om du vill.
  • Om du planterar en dvärg citrus i en kruka, använd rakt planteringsjord och fyll den till en liknande nivå. Placera krukan upp på block och vara säker på att det finns gott om dräneringshål i botten. Låt inte potten sitter direkt på en tallrik eller pöl av vatten.
 6. 6
  Ta bort trädet från sin kruka och ta bort eventuella säckväv runt rötterna. Placera trädet på högen av jord. Lägga till eller ta bort jord under för att justera höjden så att kronan är i nivå med marken eller till och med något över den.
 7. 7
  "Fyll i resterande hålet med en blandning av kompost eller planteringsjord och jord från din trädgård.
  • Om du använder en kastrull, fyll med rak planteringsjord. Lämna minst två inches i toppen för att ge plats till vattnet ordentligt.
 8. 8
  Applicera inte kompostmaterial.
  • Håll dig borta från organiskt, eftersom det ökar sannolikheten för klövspaltsinflammation sjukdom.
  • Ett säkert kort är att rötterna är minst lika bred som grenarna, så gör kompost området åtminstone denna stora. Du kan även lägga till en kant av kompost runt cirkelns omkrets för att underlätta vattning.
  • Inte kompost ända fram till basen av stammen. Lämna lite marginal så att kronan har andrum och inte stanna våt när du vattnar.
 9. 9
  Vattna trädet minst varje vecka tills det har fastställts, om du inte får tillräckligt med regn för att göra jobbet. Vatten även mogna citrus träd regelbundet. Citrusträd har relativt grunda, breda rotsystem. När etablerade, träden kan tolerera viss torka, men de kommer inte ge frukt som är lika bra.
 10. 10
  Gödsla trädet med en lämplig gödsel. Gödsel finns i citrusfrukter eller citrus-och-avokado formuleringar. Applicera dem enligt paketets anvisningar, ofta tre till fyra gånger per år för långsam frisättning typer.
 11. 11
  Beskär citrusträd ibland. De kräver inte tung eller regelbunden beskärning.
  • Ta bort alla "suckers", eller skott som växer från rotstocken. Citrusträd är ympade, vilket innebär att ett träd med önskvärd frukt skärs och fäst vid en kraftigare rotstocken. Du vill inte rotstocken tar över.
  • Ta bort alla "vilda" skott växer utöver den allmänna formen på trädet. Dessa kommer ofta att vara långa, raka, snabb-växande grenar som inte följer den övergripande formen eller formen på trädet.
  • Måttligt tunna bladen om den växer alltför tät, för att främja luftcirkulation och tillgången på ljus.
  • Generellt träna citrusträd som buskar eller häckar. Om du vill ta bort ett par nedre grenarna för att ge det mer av ett träd form, gå vidare, men överdriv inte.
 12. 12
  Harvest frukt när det är helt mogna. Apelsiner, citroner och grapefrukt bör alla vara helt fri från gröna färg. De kommer inte mogna av trädet. Limes allmänhet plockas gröna, så gå efter storlek och säsong. Se de externa länkar för mer information om Limes.

Tips

 • Prova några av de sötare citroner, såsom Meyer citroner.
 • De flesta citrusträd blommar fragrantly start i början av vintern och utvecklas genom våren, sedan producera små gröna frukter som mognar hela sommaren och hösten, men det finns några ständigt bärande sorter, särskilt för citroner. De får inte riktigt fram hela året, men deras säsong kommer att bli längre, åtminstone.
 • För att ge dina nya citrusträd ett försprång på livet, kanske du vill ta bort det första årets frukt (dvs. "nypa" det som det börjar bildas). Det kommer att låta växten sätta sitt första år av energi i upprättandet friska rötter och grenar i stället till att odla frukt, och det kommer att vara mer benägna att producera frukt (en hel del av det) under de följande åren.
 • Tveka inte att odla citrusträd eftersom du tror att de kommer att ta lång tid att producera frukt. Det är inte nödvändigtvis så. Du kan även hitta träd på dagis med några frukter redan på dem. Om du inte får frukt det första året eller två, ge inte upp.
 • Slå upp "trädet fruktsallad" eller, om du är riktigt äventyrlig, gör din egen. Det är möjligt att ta en citrus träd och ympa på grenar av olika andra citrusfrukter. Den resulterande trädet kan vara mer känslig och mindre produktiva, men om du verkligen vill, kan du få apelsiner, citroner och lime från samma träd.
 • Glöm inte de mindre vanliga citrusfrukter. Växande din egen kan vara ett bra sätt att få några ovanliga frukter. Om du vill, kan du prova växande kumquats, blodapelsiner, mandariner, apelsiner mandarin, eller grapefrukter.
  • Vissa mer exotiska typer av citrus kräver mer specialiserad vård. Citroner, lime, grapefrukt och apelsiner har alla odlats i många sorter, så du kommer förmodligen att kunna hitta något passar dina förutsättningar och behov. För de olika andra slag, är det värt att läsa upp på den specifika frukten av intresse. Prova en webbsökning på din sort eller sort.
  • Låt inte detta hindra dig odla dessa andra frukter, läser upp lite innan du planterar dem.

Varningar

 • WLD (Winter Leaf Drop) är ett fenomen som uppträder när rötterna och bladen arbete asynkrona. Särskilt i kallare områden rötterna arbetar långsammare på grund av den "kalla" jorden, medan bladen lyste av solen och fungera korrekt. Ett bevis för att din anläggning (s) börjar lida av WLD kan vara missfärgning av bladen.
 • Var försiktig vid hantering av frukten som citronsyran kan orsaka ögonirritation.
 • Fullstor citronträd kan göra en massa citroner. Tänk på vad du kommer att göra med att många innan du planterar dem.
 • I citrus producerande områden och andra delar av USA, om det finns en "epidemi" av några smittsamma sjukdomar eller skadedjur, kan Dept of Agriculture komma på en persons egendom, slita ut träden, och dra dem bort för att brännas. Det är därför det är viktigt att säkerställa hälsan hos ett träd innan du köper den.
 • Håll utkik efter törnen. Vissa citrusträd växer långa, vassa taggar, och få citrus juice i snitt från dessa taggar är helt smärtsamt. Titta noga, och använd handskar eller använda en långskaftad frukt plockare.
 • För mycket av det goda, inklusive gödningsmedel, är inte längre en bra sak. Gödsla enligt paketets anvisningar och överdriv inte. Överskott gödselmedel (antingen för mycket eller för ofta) kan leda en växt att växa för fort och försvaga anläggningen och akterlik i grundvattnet eller rinna in i den omgivande miljön.
 • Plantera inte ditt träd nära septisk tank linjer, eller rötterna kan eventuellt orsaka problem med igensättning.