Wki

Hur man gör ett hänglås shims

Har du tappat nyckeln till ett hänglås? Du kan ringa en låssmed eller klippa bygeln, men du kanske kan snabbt och enkelt öppna den med en shim, en tunn bit metall som du glider in i låsmekanismen. Du kan köpa shims för någonstans från 5€ -20 eller du kan göra dem med metall du har om runt huset. Så här skapar och använder en shim gjord av en aluminiumburk.

Steg

Hur man gör ett hänglås shims. Töm burken helt och skölj ur med varmt vatten.
Hur man gör ett hänglås shims. Töm burken helt och skölj ur med varmt vatten.
 1. 1
  Hitta en bra burk. Du kan använda nästan vilken aluminium läsk eller ölburk. Det enda kravet är att de sidor kan vara slät (utan åsar), eftersom du kommer att använda metallen från sidorna för att göra shims.
 2. 2
  Töm burken helt och skölj ur med varmt vatten.
 3. 3
  Använd en sax eller snips tenn, eller en kniv för att skära av toppen och botten av burken. Skär precis vid gränsen vid den punkt där där sidorna avsmalning vid toppen och botten. Du kanske vill använda en kniv eller rakblad för att göra en liten förrätt snitt i den koniska så att du enkelt kan få din tenn snips eller sax i. Försök att göra den skärande linjen så rak som möjligt, men oroa dig inte om det alltför mycket, eftersom du kommer att trimma dem senare.
  • För att maximera den metall du har att arbeta med, försök att undvika att skära för mycket i den plana delen av burken sida. Istället fela på sidan av avsmalningen.
  • Ta din tid när du klipper shims. De rakare och jämnare din nedskärningar, desto bättre dina shims fungerar. Du kommer också att kunna göra fler shims per burk om du är försiktig med dina nedskärningar.
 4. 4
  Skär en rak vertikal linje längs sidan av burken. Försök att göra snittet så rakt som möjligt - många burkar har en "söm" som du kan använda som en guide. Du vill kunna platta till metallbit till en rektangel.
 5. 5
  Städa upp. Nu att burken är lättare att arbeta med, trimma toppen och botten för att bli av de grova kanter. Om metallen fortfarande har några klibbiga rester på det, skrubba och skölja av med varmt tvålvatten och skölj av det skärande verktyget, liksom.
 6. 6
  Skär metall rektangeln i hälften med en linje som går den långa vägen av rektangeln. Dela upp metallen i två långa remsor.
 7. 7
  Skär remsorna i rutor. Du bör kunna göra fyra eller fem rutor, vardera ca 1,5-2 inches (3,8-5cm) på varje sida. Se till att kanterna är jämna och raka.
 8. 8
  Använd en markör för att dela upp de rutor i hälften. Du bör ha två lika stora rektanglar.
 9. 9
  Skär en m-formad design på hälften av torget. Sikta på att skapa den punkt mellanlägget genom att skära ut två pucklar lite in från varje sida av metall (se bild). Försök att göra nedskärningar så smidigt som möjligt, och försök att få rundade bulor i motsats till spetsiga trianglar.
 10. 10
  Vik den oklippta delen på mitten. Vecket ska ta ner strax ovanför pucklar på "M". Detta kommer att vara i handtaget.
 11. 11
  Vik de yttre flikar M upp över den del du bara vikas ner. Böj flikarna bakåt och bort från dig, över handtaget bit.
 12. 12
  Använd tång för att pressa handtaget.
 13. 13
  Forma underläggsplatta. Sikta på att avrunda mellanlägget så att dess form passar låset schackel. Du kan göra detta genom att böja shim runt bygeln själv, eller så kan du forma den runt en penna (så länge penna saknar åsar). Din shim är nu avslutat.
 14. 14
  Använd mellanlägget på ett hänglås. Vissa mer avancerade lås kräver att du använder tvåa-ett shim på varje sida av bygeln.
  • Använda ett mellanlägg tar lite övning. Det är lätt att böja dem eller slita dem i det lilla utrymmet mellan bygeln och låsmekanismen, och det kan vara svårt att få dem på plats. Lyckligtvis kan du göra många shims ur en burk, och när du väl fått kläm på det, kommer processen att bli mycket enklare. Bara försök inte tvinga något, för om du får en bit av underläggsplattan fastnat i låset, kommer det att göra ditt jobb ännu svårare.
  • När du har kört mellanlägget in bygeln huset, tar de flikar som du skapade och dra dem från sida till sida. Även om mellanlägget i sig inte rör sig, är detta förslag viktigt att öppna låset.
  • Vissa lås kräver att du sätter ett mellanlägg i båda sidorna av bygeln (båda hålen där bygeln går in i låset). Om du inte tycks kunna få låset öppnas med en shim, försök två.
  • När du hör ett klick liknar när du drar en olåst schackel ur sitt hus, kommer låset att kunna öppnas.

Tips

 • Dessa shims, liksom alla shims (även de som tillverkas kommersiellt) småningom har det tjänat ut. Om du är mycket noga med att inte böja, riva, eller på annat sätt skada dina shims du förmodligen kommer att kunna få 4-5 använder ur var och en.
 • Vad som kan fungera ännu bättre än en burk är en metall klädhängare som har tillplattad med en hammare. Gör det bara platt nog så att den kan passa in i låset och bara plattar halv tum (2,5 cm) i spetsen. Först dra ner på låset och sätta underläggsplattan in på den högra sidan av bygeln på insidan. Tryck sedan låset upp medan jiggling mellanlägget och pressa ner igen på låset. Upprepa dra låset ner och upp med tryck på shim tills låset dyker öppen.
 • Använd aldrig en böjd eller sönderrivet shim i ett lås, spetsen kan knäppa av och hindra dig från att kunna shim igen.
 • Shims kan också göras med en mängd andra husgeråd, inklusive metall bitar på 3,5 "disketter och bitar skrot av plåt.
 • Kommersiella shims finns i flera olika storlekar, var och specialiserade för lås av olika storlekar. Du kan enkelt justera din nedskärningar om du upptäcker att du behöver en större eller mindre shims än den som produceras med dessa instruktioner.
 • Inte alla hänglås kan öppnas med shims, särskilt de med en dubbel-ball låsmekanism. Mest äldre lås, och många av de billigare nyare låsen kan öppnas, dock, så ge det ett försök innan du tar till klippa ett lås eller ringa en låssmed.
 • Dessa mellanlägg fungerar också bra på combo lås om spetsen hos mellanlägget är rundad snarare än att vara spetsigare.
 • Det kanske inte fungerar på alla lås.

Varningar

 • Var ytterst försiktig när du skär shimsen och när du hanterar dem för att öppna ett lås som kanterna av aluminium kan vara knivskarp, så att du enkelt kan klippa själv. Var också noga med att iaktta försiktighet när du använder dina skärverktyg.
 • Använd inte dessa shims att öppna lås som inte tillhör dig såvida du inte har tillstånd från ägaren att göra det.
 • Redovisat shims allmänheten kan vara olagligt eftersom det i vissa områden de anses vapen.
 • I vissa jurisdiktioner är innehav av shims olagligt, även om det inte finns något olagligt uppsåt. Var noga med att känna till lagar i ditt område innan du konstruera eller transporterar shims.

Saker du behöver

 • Ett lås för att öppna
 • En slät dubbelsidig aluminiumburk
 • Tin snips eller sax, tenn snips är de enklaste verktygen för att skära aluminium med, men du kan också använda sax eller kniv. Om du använder någon av de sistnämnda verktygen dock använda några som du har råd att förstöra, eftersom skära metallen kan tråkig dem avsevärt.
 • Spetstång