Wki

Hur man gör ett collage

Ett collage är ett konstverk som består av många material, såsom papper, tidningspapper, fotografier, band eller andra föremål knutna till bakgrund stöd, som exempelvis vanligt papper. Ett collage kan även göras med fysiska material eller elektroniska bilder, bifoga dem till en digital bakgrund. Med ursprung från det franska ordet "Coller", som betyder "att limma", gör collage du att experimentera med ett brett utbud av material för att uppnå fantastiska slutresultatet. Denna artikel innehåller ett urval av de många möjligheterna begränsas endast av din kreativitet och fantasi.

Steg

Hur man gör ett collage. Välj en typ av collage.
Hur man gör ett collage. Välj en typ av collage.
 1. 1
  Välj en typ av collage. Per definition, bör ett collage bestå av flera olika delar. Dessa bitar kan göras av alla typer av objekt, såsom papper, garn, tyg, stämplar, tidskrift cut-outs, plast, fiber, folie, etiketter, lock, tändstickor, korkar, naturliga objekt (bark, blad, frön, äggskal, snäckskal, kvistar, etc.), knappar och så vidare. Du kan antingen välja ett medium såsom papper eller tyg, eller så kan du göra en eklektisk mix, såsom papper, knappar och folie.
 2. 2
  Välj ett lämpligt underlag. Medan ett papper eller kartong uppbackning är det vanliga valet, kan underlaget vara något du anser kommer att fungera bra. Till exempel kan ett underlag att läskpapper, kartong, tyg, såsom ett stycke hessian (säckväv), tidningar, gammalt bokomslag, trä, slät bark, plast, etc. Om ytan är användbar och föremål kan fastna i det, kan du förmodligen använda den för att göra ett collage.
 3. 3
  Hamstra material för framtida collage. När du blir mer skickliga på och entusiasmerande om att göra collage, kommer du förmodligen börja se möjligheter i alla möjliga material. Var noga med att hålla ett särskilt collage material rutan för att samla bitarna i.

Papper collage

 1. 1
  Samla material som behövs för att göra en pappers-collage. Här är några möjliga material:
  • Använd konstruktion papper, papper, papperspåsar, mjukpapper, marmorerat papper, handgjort papper, etc. Papperet kan vara antingen mjuka eller hårda, eller en blandning av båda.
  • Använd cut-outs från tidskrifter eller tidningar. Mode och nyheter tidningar kan innehålla flera collage-värdig bilder. Tidningspapper kan lägga en rolig textur till ett collage, liksom, bara vara medveten om att färgämnen kan köra ibland.
  • Hitta gamla rester av tapeter. Du kanske har några överblivna i en garderob, eller så kan du köpa små prov färgrutor från en tapet butik.
  • Utnyttja olika folier eller band. Använd aluminiumfolie från köket, eller färg maskering eller silvertejp.
  • Använd fotografier. Cutting bilder från gamla fotografier kan låna ditt kollage retrokänsla. Se bara till att du inte skär upp den enda kopian du har en bild som du kan behöva senare.
 2. 2
  Fold, klippa eller riva papper i olika former. Du kan använda sax eller en kniv för att göra olika former. Alternativt kan du göra grova tårar på ändarna av papper bitar för mer textur eller en mindre kontrollerad utseende.
  • Klipp ut en hel bild, en identifierbar del, eller bara tillräckligt för att framkalla konsistens, färg eller känsla.
  • För att göra ett ord, klippa ut bokstäver från olika källor och typsnitt.
 3. 3
  Utveckla ett tema. Du kanske har fått ett tema, eller kanske du kom upp med en som du samlat material. Hursomhelst, bygga ditt kollage kring en central idé eller bild.
 4. 4
  Överväg att lägga till utsmyckningar. Även om inte nödvändigt, kan utsmyckningar ta collage upp ett snäpp genom att lägga till djup, intresse och glitter. Använd band, pärlor, snören, fjädrar eller tyg i pappers-collage. Hitta dessa poster runt huset, eller köpa dem på ett hantverk butik.
 5. 5
  Räkna ut vad du ska limma collage på. Du kan använda aa papper, en stor bit kartong eller en del av en kartong, till exempel. Vad du än väljer, se till att den är tillräckligt stark för att hantera flera flera lager av vikt och att det blir enkelt att visa.
 6. 6
  Montera bitar innan du limmar dem. Även valfritt, det är rekommenderat att du försöker När du har allt du vill ha på ditt kollage, spred det att utforma collage innan du fortsätter. Lägga ut det på en stor yta som ett bord eller golv. Bygg objekten i skikt, med början i bakgrunden och framåt. Detta bör ge dig en god uppfattning om vad din slutprodukten kommer att se ut innan du åta sig att någon limning. Om du vill komma ihåg det exakt, ta en bild av din provkörning. Idéer för collage mönster inkluderar:
  • Ett landskap eller en marinmålning
  • En fraktal
  • En persons image, t.ex. en popstjärna eller någon som bär mycket identifierbara kläder eller huvudet slitage, såsom en tiara
  • Tidning människor - använd tid gammal tradition att göra tidningen folk och sedan utforma dem i collage
  • Djur, till exempel, använder små pappersbitar eller frimärken för att bilda en form av ett djur liksom en katt, krokodil eller bi. Rita formen på papper först och fyll i utrymmet genom limning av papper bitar innanför linjerna
  • En mosaik eller en eklektisk virrvarr, mosaiken kan följa en form eller det kan helt enkelt vara ett mönster eller ett virrvarr
  • Alfabetet, skurna bokstäver ur pappret och antingen göra alfabetet eller ord på collage
  • Mönster där bara en enda form, såsom cirklar, kvadrater, etc, upprepade mönster är också mycket effektiv som ett collage.
 7. 7
  Limma collage. Från och med den bakgrunden och arbetar framåt, limma bitar av collage på sockeln. Använd vanligt vitt lim, ett limstift eller gummi cement, och arbeta med precision.
  • Försök att ordna collage kring en central pjäs som du tror är slående eller intressant.
  • Kom ihåg att inte varje bit måste limmas fast. Försök skrynkling eller vikning för att uppnå en annan struktur.
 8. 8
  Låt collage torka. Med tanke på att collage kan innehålla flera lager av lim, låt det gott om tid att torka.
  • För en liten collage, bör en timme eller så vara tillräcklig.
  • För en större bit, kanske du vill låta det sitta över natten.

Tyg collage

 1. 1
  Samla bitar av tyg som du ska använda för att göra collage. Titta på dina egna tyg leveranser i din garderob för oönskade kläder, i sparsamhet butiker och på hantverk butiker för stora källor till tyg. Några exempel är:
  • Överblivna rester från sömnadsprojekt
  • Cut-outs av tyg mönster som du älskar
  • Cut-outs från älskade klädesplagg som är förbi deras bär dagen (bra för minnet skull av barnkläder)
  • Quilt tyger / fett fjärdedelar
  • Speciella tyger som tyll, organdi, siden, satin, etc.
  • Tråd, ull, garn, snöre, band, spets, nät, etc.
  • Sömnad utsmyckningar såsom knappar, paljetter, sy-på lappar, etc.
 2. 2
  Kontrollera texturer. Tyger tenderar att komma i en rad olika texturer och tjocklekar, vilket innebär att du måste införliva dessa skillnader på bästa sätt i collage.
 3. 3
  Välj en lämplig bakgrund. Det finns några förslag på bakgrunder som beskrivs ovan, men alltid komma ihåg att tyg kan fastna annorlunda än papper, så inte alla alternativ kommer att vara användbart. Gör ett test lim på den bakgrund du vill använda innan du fortsätter, se till att tyget kommer att stanna på plats. Några idéer för bakgrunder inkluderar: andra tyg, en oönskad väggbonad, ett objekt av oönskad kläder, papper eller kartong, ett föremål, såsom en gammal mjukis behöver en ansiktslyftning eller en lampskärm, etc.
  • Använd klart torkning lim som är lämpligt för både tyg och uppbackning du använder.
 4. 4
  Skapa designen på papper genom att dra den på plats. För designidéer, se förslag som skisseras i metoden ovan för att göra en pappers-collage. När du har en design i åtanke, matcha lämpligt texturerade och färgade tygstyckena därefter.
 5. 5
  Klipp och ordna tygmaterial efter din design. Det är bra att hålla sig en bit ovanpå varandra, så vara djärva.
  • Håll texturer i åtanke när du skapar intryck av föremål, djur eller ansikten. Använd till exempel ull eller fluffade upp tyg för att skapa ett får kropp eller använda garn för att skapa hår runt ett ansikte.
  • Ull, tråd eller garn kan lindas runt i spiraler för att skapa blommor, en sol eller måne, ansikten, etc.
  • Knappar och paljetter är bra för alla typer av bildskapande, som att göra blommor, ögon på ett ansikte eller djurfigurer.
 6. 6
  Låt torka. Placera på displayen.

Sand collage

Sand gör för en utmärkt collage material och är ett bra collage val för små barn.

 1. 1
  Montera det material som behövs. Dessa är helt enkelt - ett papper eller kartong bakgrund bas, klar-torkning hantverk lim, sand, en penna och ett lim pensel.
 2. 2
  Rita den design som du vill på papper. Enklare konstruktioner är bäst för små barn, låt dem rita vad de vill.
 3. 3
  Följ linjerna eller bytet av de dragna linjerna med lim, med hjälp av lim pensel. Om konstruktionen är invecklad eller stort, gör det i små steg, så att du kan arbeta med limmet medan det fortfarande är blött.
 4. 4
  Strö sand över limmet. Detta kan göras med hjälp av din hand eller ett litet papper kopp.
 5. 5
  När du är klar, tippa överskottet sanden utanför. Resterande sand kommer att beskriva designen.

Natur collage

 1. 1
  Hitta lämpliga objekt ut i naturen. Denna collage är bra efter att du har vandring eller promenader i naturområden och du har samlat saker du hittade på vägen. Lämpliga objekt är:
  • Snäckskal, trasiga och hela, ryggsköldarna av insekter
  • Blommor (dessa kan pressas och sedan användas)
  • Torkade gräs
  • Lämnar
  • Frön och nötter, etc.
 2. 2
  Se till att objekten är torra innan du använder dem. Om inte, kan de ruttna eller gå mildewy på collage.
 3. 3
  Välj en lämplig bakgrund. Papper, slät bark, kartong, återvunnen kartong, etc. är alla bra val för bakgrunden.
 4. 4
  Utforma collage. Kanske du skulle vilja göra ett natur scen, som arrangera torkade blommor som de skulle visas i naturen, eller en klump av torkade gräs. Eller, kanske göra ett landskap eller marinmålning hjälp av objekt.
 5. 5
  Limma objekt på plats. Använd tydlig-torkning hantverk lim. Dubbelkolla att objekten faktiskt fastnar i bakgrunden.
  • Om du vill bevara växtmaterial som används i ett collage, gör en "glasyr". Späd PVA lim med lite vatten. Borsta detta över hela papperet; detta glasyrer papperet. Ordna växtmaterialet på glättat papper. Borste över alla av växtmaterialet med samma glasyr. Du måste täcka alla tänkbara bit av växtmaterialet. När fullständigt torkat, kommer glasyr skydda växten materialet för år och effekten kommer att lämna collage glänsande. Observera att det kan skada mer delikat växtmaterial, så var försiktig.
 6. 6
  Låt torka. Placera collage på displayen eller ta bilder av det och dela dem online.

Elektronisk collage

 1. 1
  Välj en enkel att använda foto program. Du kan redigera bilder i flera olika former av program beroende på din dator och din budget. Välj en grundläggande foto editor om du redan skicklig i en mer avancerad version, kan du förbättra dina färdigheter som du gör fler collage på detta sätt.
 2. 2
  Utveckla ett tema. Du kanske har fått ett tema, eller kanske du kom upp med en som du samlat material. Hursomhelst, bygga elektroniska collage kring en central idé, bild eller mönster. Att ha ett tema hjälper dig att hitta foton och bilder lättare.
 3. 3
  Montera lämpliga material. Sök på Internet efter bilder eller teckensnitt som du tror kommer att vara perfekt för collage. Eller så kan du skanna in gamla foton, färgrutor tyg, tidskrifturklipp eller andra saker du skulle använda på ett papper collage. Använd bilder som inspirerar dig.
  • Besök Pinterest för inspiration, helt enkelt leta efter foton efter teman som du vill, till exempel muffins, hästar, racerbilar, vackra människor, oavsett!
 4. 4
  Alter bilderna efter behov. Form och färg på bilderna i intressanta former eller former med hjälp av foto programmets beskärning och verktyg skuggning. Var inte en slav till konturen av bilden exakt - gå med vad som fungerar bäst för din design.
  • Dessutom kan du spela med öppenhet, tydlighet, ton och varje annan kvalitet på foto-programmet tillåter.
 5. 5
  Bygga lager. Börja bygga ditt kollage i lager. Börja längst ner, med den digitala bakgrunden, och arbeta upp.
 6. 6
  Spara ofta! Klicka på knappen Spara ofta, ifall datorn kraschar programmet. Du vill inte förlora allt ditt hårda arbete.
 7. 7
  Skriv ut collage. Detta steg är valfritt, om du vill visa bilden på en vägg, etc. Välj en typ av papper som ska skrivas ut på collage. Du kan välja en glänsande, högglansigt papper eller en mer matt, platt alternativet. Vad det än är, bör den matcha din övergripande tema och vara lämplig för slutanvändning.

Visar collage

 1. 1
  Fundera på hur du vill visa den slutliga collage. Det finns flera alternativ, såsom:
  • Bara hänga på väggen som det är
  • Gör det antingen med hjälp av kartong eller en träram, sedan hänga eller luta sig mot en hylla
  • Ta en bild och dela det på nätet (om det inte redan är digital)
  • Dela på nätet om digital, använda foto och platser hantverk, liksom sociala medier för att låta folk veta om din farkost insatser
  • Överväga möjligheterna att göra collage i andra konst eller hantverk projekt, såsom lackering det till en garderob panel, decoupaging den på en trälåda eller sy ett tyg man på kläderna.

Tips

 • Du kan också kombinera digital och papper bildredigering genom att skriva ut redigerade bilder som ska ingå i en pappers-eller annan typ av collage.
 • Om material på collage inte fastnar perfekt efter limning, kan du borsta en utspädd limblandning (ca 3 delar vatten till 1 del lim) över hela collage när den är klar att täta pjäsen.
 • Gör ditt kollage men du vill att det ska vara. Var inte rädd för att experimentera med olika tekniker eller bilder, du får lära genom att göra.
 • Baksidan av collage måste återspegla baksidan av objektet du skapar på framsidan.

Varningar

 • Det är bäst att undvika att använda Gorilla Lim, klibbig lim eller varmt lim på ett collage om du arbetar med papper ensam. Dessa lim kommer inte att fungera lika bra som vanligt vitt lim, ett limstift eller gummi cement. Fråga din lokala hantverk återförsäljare om råd om du är osäker.
 • Var alltid försiktig när du använder sax. Övervaka små barn när du skär inblandade.
 • Gör ditt kollage på några tidningsartiklar så att du inte får något lim på arbetsytan.

Saker du behöver

 • Limma eller klistra
 • Sax eller en hobbykniv
 • En bas, såsom en bit styvt papper eller kartong
 • Bilder och ord / bokstäver
 • Fotoredigering programvara (tillval)
 • En bin för att sätta extra, oönskad papper i
 • En plastpåse för de önskade, men un-limmade collage objekt