Wki

Hur man löser ett sudoku

Sudoku är ett antal pussel som har svept världen. Det är väldigt roligt att spela, men kan vara knepigt och förvirrande i början. Syftet med pusslet är att sätta siffrorna 1-9 i varje rad, kolumn och 3x3 kvadrat blocket.

Steg

Hur man löser ett sudoku. Använd de redovisningsprinciper för att lösa pussel.
Hur man löser ett sudoku. Använd de redovisningsprinciper för att lösa pussel.

Metod ett: enkel svårighet

 1. 1
  Använd de redovisningsprinciper för att lösa pussel. Eftersom du redan vet att du inte kan ha samma nummer i varje rad, kolumn, eller nio-fyrkant, kan du använda den för att hjälpa dig att få ett nummer. Svårigheten beror på placeringen av de nummer som ges till dig.
 2. 2
  Seek "definites". När du ska lösa en enkel Sudoku, är ser det första du bör göra för definites. Definites är siffror som definitivt kommer att vara där. Börjar på 1, dra tänkta linjer igenom lådor i den 1: s rad och / eller kolumn. När det bara finns en ruta kvar i 3x3 box, vet du det är en definitiv. (Se bilder ett och två).
 3. 3
  Arbeta dig igenom numren tills 9. Eftersom du har fyllt i några siffror, bör detta hjälpa till att få andra siffror som hade mer än en möjlighet innan. (Se bilder tre och fyra. Lägg märke till hur 3s inte kunde ha lösts innan, men löses i finalen).
 4. 4
  Titta igen när fastnat. Om du fastnar, gå tillbaka och se till att titta på allt. Det är nästan garanterat att du missat något. Det ena numret är oftast allt du behöver för att komma igång igen. Om du fortfarande inte kan hitta några lösningar, börja märka varje block med varje nummer som eventuellt skulle kunna gå i den rutan.
  • Till exempel, i bilden ett, alla tomma boxar har siffror som eventuellt skulle kunna gå dit. Fyll i dessa i. Om det finns en 1 i raden eller kolumnen i rutan, vet du att 1 är inte en möjlighet.
 5. 5
  Börja med att göra sudoku i tidningen eller på nätet (se länkar nedan). Tidningen Sudokus är oftast lättare på måndag och tisdag. Svårigheten ökar eftersom veckan går.
 6. 6
  Prova på hårdare sudokus. Denna speciella Sudoku (bilder ett till fyra ovan) kan lösas med enbart definites, men vad gör man om man inte kan?

Metod två: hård svårighet

 1. 1
  Börja på nummer 1. Använd samma logik från ett enkelt pussel att fylla i alla tomma rutan med alla möjliga siffror för den rutan. Om möjligt, lägg i definites. Till exempel, bild tre (ovan) visar att du inte kan lösa för 3.
  • I en hård Sudoku, kommer du inte att kunna lösa från början, så det är bara att fylla i vad du vet det kan vara. Detta kommer att hjälpa senare när du har två eller tre alternativ per ruta och du kan inte komma ihåg vad de är.
 2. 2
  Observera att om två lådor i ett block, kolumn eller rad måste vara en av två siffror, kan du använda dessa siffror för att eliminera andra möjligheter. Till exempel, i ett block, det finns fyra öppna boxar. Från din analys, har du visat att:
  • fält A kan vara en, två, tre, eller fyra;
  • fält B kan vara en, två, tre, eller fyra;
  • fält C kan vara 3 eller 4, och
  • box D kan vara 3 eller 4.
   • Av detta vet vi att rutan A och B inte kan vara 3 eller 4, eftersom de måste vara antingen 1 eller 2. Fält C och D måste vara antingen 3 eller 4. Denna information kan vara användbar för att lösa andra lådor.
 3. 3
  Inse att hårda sudokus kan ta tid - mycket tid. En hård Sudoku kan faktiskt ta dagar att slutföra, men de är fortfarande roligt. Ju hårdare de är, desto roligare är det när du är klar. En hård Sudoku kan lösas på samma sätt som en lätt, det ger bara dig mindre att börja med. Logiken i en hård pussel är att om du vet allt som kan gå i varje ruta, är det mycket enkelt.
  • Till exempel, säga att du har två möjliga 2 s för en viss nio-rutan, och de är i en rad eller kolumn och du vet att 2 är inte kan gå någon annanstans i nio-rutan. Detta betyder att du vet att den rad eller kolumn som 2: s är i kan inte ha 2 är i det förutom i detta nio-rutan. Detta låter konstigt, men när den tillämpas, är det faktiskt väldigt lätt och det hjälper en hel del.
 4. 4
  Tänk på detta alternativ, bombsäkert sätt att alltid lösa ett pussel noggrant och snabbt. I denna metod, fyll i varje block med alla möjliga nummer som kan gå dit. Skriv alla nummer små på toppen av blocket. Du kan återskapa pusslet på större papper för att hjälpa till med detta. Skriv alla siffror som inte visas i den raden, kolumnen eller torg. När du har gjort detta för en hel kolumn eller rad, börjar fylla i de uppenbara svaren. Du kommer att ha löst pusslet när du gör detta för varje rad.

Metod tre: samurai sudoku

 1. 1
  Vara en säker och avancerad sudoku spelare. Den Samurai Sudoku pussel är ett pussel endast prövas genom en skicklig Sudokulösare. Det är i grunden fem Sudokus i en. Hörnen av varje är sammankopplade med en mitt pussel (se bild nedan). Dessa pussel kan vara lång och svår.
 2. 2
  Förvara anslutningarna i sikte. När du ska lösa dessa, måste du alltid komma ihåg att hörnet koppling till centrum pusslet måste arbeta med både pussel.
 3. 3
  Titta på linjerna. De linjer som är tjugoen rutor lång kommer att ses som om det fanns tre separata nio kvarter linjer, varav en består av bitar av de andra två.
 4. 4
  Lös precis som en vanlig pussel. Kom bara ihåg att du kan ha upp till tre av samma antal linjer som ansluter till centrum pusslet.
 5. 5
  Se externa länkarna nedan för samuraj pussel.

Metod fyra: killer samurai sudoku

 1. 1
  Ta en titt på mördaren variant av samuraj sudoku. Reglerna är lite annorlunda, och gallret nu involverar färg. De standardiserade Sudoku regler gäller för detta pussel också, dvs varje nio rutan måste ha siffrorna 1-9


Killer samuraj regler

 1. 1
  Titta inom var och en av de färgade block för ett fåtal. Detta betecknar det totala värdet av de rutor i det blocket. Till exempel, om en färgad block som innehåller 3 rutor totalt 7, då de enskilda rutor måste vara 1, 2 och 4, men det är upp till läsaren att avgöra i vilken ordning de ska placeras.
 2. 2
  Lägg märke till att inom varje färgad blocket kan ett antal upprepas, men detta är sällsynt.
 3. 3
  Notera den totala. Varje nio fyrkantsblock måste uppgå 45, så måste varje rad och kolumn.
 4. 4
  Inse att i en killer samuraj pussel finns 4 fall där 3 x 3 galler tillhör två olika nio fyrkantiga block. I denna situation samma regler för Sudoku tillämpas, dvs siffrorna 1 - 9 ska användas endast en gång. Det är självklart att dessa fyra nät kan vara nyckeln till att lösa hela pusslet.

Råd för att lösa pusslet

 1. 1
  Leta efter färgade block som innehåller höga eller låga summor. Dessa har färre sifferkombinationer och är, som sådana, lättare att lösa.
 2. 2
  Leta efter en grupp av färgade block som skjuter utanför gränsen till de nio kvarter med en kvadrat bara. Detta gör det möjligt för läsaren att bestämma åtminstone en kvadrat av en färgad blocket.
 3. 3
  Tänk inte bara på ett enda block totalt 45. Det kan ibland vara möjligt att fastställa ett antal genom att lägga färgade block i 2, 3, 4 eller fler nio kvarter totalt 90, 135, 180 etc att fastställa ett enda svårfångade nummer.
 4. 4
  Leta efter korsande färgade block med höga eller låga summor. Till exempel, när en färgad blocket sammanlagt 3 är på 90 grader mot en färgad ruta och totalt 4, bör värdena för blocken vara lätt att räkna ut eftersom det bara finns ett val av 3 siffror, 1, 2 och 3, men don ` t glömma att varje rad och kolumn måste innehålla siffrorna 1 - 9 endast en gång.
 5. 5
  Ser att eliminera "par". Om en färgad block av 2 rutor uppgår 4, 6, 8 etc, säger logiken du att siffrorna som finns i inte kan vara 2 & 2, 3 & 3 och 4 och 4 mm vilket minskar permutationer.
 6. 6
  Leta efter färgade block som bildar "linjer". Till exempel, om 4 färgade block av 2 rutor bildar en linje, då det saknade numret kan beräknas genom att dra av den totala från 45.

Antal kombinationer

 1. 1
  Var uppmärksam på 2 kvadrat kombinationer. Dessa inkluderar:
 2. 2
  Var uppmärksam på 3 kvadrat kombinationer. Dessa inkluderar:
 3. 3
  Prova mindre avancerad sudoku innan vi går vidare till mördaren samurai sudoku. Killer Samurai Sudoku är en avancerad variant av Sudoku och det rekommenderas starkt att du försöker fylla ett normalt och även Samurai Sudoku innan man vidtar dessa mer komplexa pussel. Dessa är extremt hårda pussel. De kan ta dagar att slutföra. Bara ha tålamod.

Tips

 • Försök att hitta den självklara först.
 • Kopiera pusslet på ett rutnät mycket större än de i tidningen, med en markör. Nu löser pussel med de större rutorna för att tydligt skriva med blyerts alla möjliga nummer.
 • Kontrollera två gånger, satte ett antal gång.
 • Ett annat bra ställe att öva dina sudoku färdigheter är i en bok. Det finns många böcker med Sudoku-pussel i dem. Vissa har till och med steg för steg instruktioner för att förbättra ännu mer.
 • Ha tävlingar med dina vänner eller arbetskamrater. Gör kopior av ett pussel och försöka se vem kan avsluta snabbast. Att göra detta en gång om dagen eller en gång i veckan kommer att bidra till att dramatiskt öka din hastighet.
 • Om du har ett block, sluta, och ta en paus för ett par timmar. Ta en tupplur, göra några ärenden, spela ett spel, etc.
 • Gå med box, sedan efter rad, sedan kolumn.
 • Använd webbsidor nedan för att hjälpa dig. De är alla mycket användbara, men försök att hålla sig borta från Auto-fyllmedel. Var är det kul om datorn gör allt för dig?

Varningar

 • Det anses fusk om du gissar på där ett antal skulle vara. Alla sanna Sudoku pussel kan lösas med enbart logik. Om det finns två möjliga nummer som kan gå i ett utrymme och du bara välja en och hoppas att det är rätt, är detta fusk.
 • Innan du använder lösare, försöka lösa det själv. Var är det kul om något annat löser det för dig?
 • Försök att titta på pusslet båda hållen, snarare än att arbeta norr till söder hela tiden, försöker öst till väst. Kom ihåg, det är alltid en bra idé att titta åt båda hållen innan man går över gatan.
 • För varje cell du fylla i, se till att du dubbla eller tom tredubbla kontrollera din logik, ett enda misstag kan förstöra hela pusslet. Om du är nästan säker på en tre kan gå i en låda, trippel kolla varför du tror det. Om det finns ens en avlägsen möjlighet för en tre att gå i en annan låda, inte sätta ett tal nedåt! Många en person som har nästan avslutat ett pussel bara för att upptäcka att de sätter en siffra på fel ställe.

Saker du behöver

 • Tid
  • 10-20 minuter för lätt till medium efter att du har blivit lite erfaren.
  • 30-45 minuter för medelstora till hård.
  • 1-4 timmar för Samurai (såvida du inte är väldigt skicklig).
  • 4 timmar + för Killer Samurai
 • Blyerts
 • Suddgummin
 • Patience
 • Logisk förmåga