Wki

Hur man gör en pop tårta up kort (robert sabuda metoden)

Inte bara kan du göra någons dag genom att skicka dem en handgjord, pop-up kort, men du kan även maila flera ut som födelsedagsfest inbjudan, eller placera dem på bordet för att visa var varje gäst kommer att sitta. Här är hur man gör kortet.

Steg

Hur man gör en pop tårta up kort (robert sabuda metoden). Klicka här för att få bilden.
Hur man gör en pop tårta up kort (robert sabuda metoden). Klicka här för att få bilden.
 1. 1
  Klicka här för att få bilden. (Eller så kan du klicka på bilden till höger.) Högerklicka på bilden och välj "Visa bild" (för Mac, CTRL-klicka och klicka på "Öppna bild i nytt fönster"). Därifrån ut bilden på ett tjockt papper, som kartong eller kraftigare papper.
 2. 2
  Klicka på bilden till höger för att förstora. Högerklicka eller Ctrl-klicka igen för att se bilden i ett separat fönster, och därifrån skriva ut pop-up stycken för kakan på ytterligare ett ark tjockt papper.
 3. 3
  Tryck längs den streckade linjen. Gör detta på mitten av kortet med den rundade änden av ett gem (eller en kulspetspenna som har slut på bläck). Använd en linjal som guide. Gå hela vägen från toppen till botten av kortet.
 4. 4
  Upprepa längs de streckade linjerna i alla pop-up bitar.
 5. 5
  Skär försiktigt ut kakan kort. Följ de heldragna, svarta linjer.
 6. 6
  Sakta skär ut de pop-up bitar. Följ de heldragna, svarta linjer. Klipp inte de streckade linjerna - de är viklinjer du använda senare.
 7. 7
  Färg på ljusen. Inte färgen inte kakan ännu.
 8. 8
  Vik de två sidorna av ljuset bit. Vik bort från dig, längs mitten streckade linjen.
 9. 9
  Lay ljusen ner platt och försiktigt vika den nedre vänstra fliken uppåt och veck. När du har minskat det, tillbaka haken till ursprungsläget.
 10. 10
  Vik försiktigt nedre högra fliken uppåt och veck. När du har minskat det, tillbaka fliken till sin ursprungliga position.
 11. 11
  Plocka upp ljusen. Håll den nedre delen fortfarande med höger hand, vik tillbaka den övre delen med vänster hand.
 12. 12
  Ditt ljus bit ska nu se ut som på bilden till höger. De två ljusen i centrum skjuts tillbaka ifrån dig medan de två ljusen på ändarna kommer mot dig.
 13. 13
  Vänd kakan bit över. Detta är så att du inte ser någon av de svarta streckade linjerna på den färdiga produkten.
 14. 14
  Vik de två sidorna bort från dig längs mitten, skrynkligt linje.
 15. 15
  Vänd kakan bit tillbaka igen så att du kan se de svarta, streckade linjer. Lay kakan ner platt och försiktigt vika den högra fliken upp längs den streckade linjen och veck. Låt fliken i denna position.
 16. 16
  Vik försiktigt vänstra fliken uppåt längs den streckade linjen och veck. Låt fliken i denna position.
 17. 17
  Fäll ned "Scalloped isbildning" fliken längst upp och veck. Låt fliken i denna position.
 18. 18
  Försiktigt vika ner "vågiga isbildning" fliken längst ner. Vik upp längs den streckade linjen och veck. Låt fliken i denna position.
 19. 19
  Färg i kakan och glasyr.
 20. 20
  Vik kortet i hälften längs centrumlinjen streckade linjen.
 21. 21
  Tillsätt vitt lim. Använd inte för mycket lim eller kommer det att lysa igenom. Använd den första till vänster vinklade området närmast mitten av kortet.
 22. 22
  Applicera lim på rätvinkliga området närmast mitten av kortet.
 23. 23
  Försiktigt rada upp flikarna på ljusen med det våta limmet områden på kortet. Tryck på ljus 'flikarna i limmet. Se till att centrera streckade linjen på ljusen matchar centrum streckade linjen på kortet. Låt limmet torka i 2 eller 3 minuter.
 24. 24
  Vänta tills efter limmet har torkat och testa pop-up genom att långsamt öppna och stänga kortet. Du kan behöva hjälpa ljusen fällas ner för första gången.
 25. 25
  Applicera lim på den återstående vänstra lim på kortet.
 26. 26
  Applicera lim på resterande rätt område.
 27. 27
  Rada upp kakan med lim områden på kortet. Tryck på flikarna i limmet. Se till att centrera biglinje matchar centrum streckade linjen på kortet. Låt limmet torka i 2 eller 3 minuter.
 28. 28
  Stäng långsamt kort efter limmet torkat. Du kanske måste hjälpa kakan vecket under den första tiden. Öppna och stäng kort några gånger för att testa pop-up.

Tips

 • Vik alla vecken mycket tätt så att kortet vikas ihop.
 • Limning delar som spänner båda sidor av kortet kan vara knepigt. Första lim den del på ena sidan av kortet. Applicera sedan lim på den andra halvan av den del och vik kortet stängt. Detta kommer att säkerställa att kortet vikas ihop.
 • För en födelsedagsfest, ta en liten bild av födelsedagsbarnet och klistra in den på utsidan av en av sidorna av kakan, och en annan bild av den grupp av barn som deltog. Detta kommer att ge deltagarna en trevlig memento från partiet.
 • För inbjudningar, färga varje kort annorlunda och satte gästernas namn på kakan själv.

Varningar

 • Var försiktig när du använder sax.

Saker du behöver

 • Konstruktion papper eller tunga eller kartong papper
 • Ruler
 • Gem, kulspetspenna utan bläck eller blyerts med inget bly ut (du kan använda antingen en)
 • Sax
 • Ett lim sjuk eller selotape
 • Konst leveranser av val att dekorera färdiga (tillval)
 • Alla färger glitter (tillval)