Wki

Hur man gör en kompost te

Kompost te är ett sätt att ge dina växter en boost foder och är en bra jord tonic. Kompost te är att föredra framför gödsel te av diehard organiska trädgårdsmästare eftersom det ger större näringsämnen och anses ha mer integritet. Och sunt förnuft tänkande lock på - det är inte ett te du vill dricka eller andas utan en som dina växter kommer att suga upp girigt.

Steg

Hur man gör en kompost te. Samla lummiga material.
Hur man gör en kompost te. Samla lummiga material.

Rotted grön metod

Detta är ganska enkel och bildar ett lakvatten snarare än en kompost te men med tanke på dess gamla bruk, kan det vara bra om du har olika färska, lummiga material som kan användas.

 1. 1
  Samla lummiga material. Växter som är lämpliga innefattar vallört, nässlor, eller tång om du är nära stranden.
 2. 2
  Fyll en hink med vatten.
 3. 3
  Lägg den lummiga materialet. Låt den ruttna.
 4. 4
  Häll blandningen på växter.

Mogna kompost metod

Var medveten om att vissa människor är mot denna metod eftersom de hävdar anaeroba patogener såsom e. coli kan resultera från den "brist på syre" i metoden. Men förutsatt att du inte intar eller andas komposten, och du bär handskar (och en mask för verkligt paranoid), då denna metod har länge använts med framgång. Följande metod är baserad på den som ges i Tim Marshall, i kompostering.

 1. 1
  Använd mogen kompost.
 2. 2
  Placera komposten i en behållare:
  • Placera komposten i en hink eller en trumma. Fyll hälften till två tredjedelar, fyll upp med vatten. Lämna det i blöt i 8 timmar om du agitera det regelbundet, eller i 24 timmar om du lämnar den och bara röra några gånger. Eller:
  • Placera kompost i en hessian säck. Häng denna säck över en trumma av vatten. Skaka de flytande två till tre gånger om dagen och sedan varje dag eller två för en vecka. Den är klar för användning efter en vecka av blötläggning på detta sätt, eller så kan påskynda processen genom omröring den oftare.
  • Överväga en mer frekvent omrörning före användning. Vissa trädgårdsmästare tror att detta ger mer suspension av näringsämnena.
  • I båda fallen, aldrig lämna bryggning kompost te längre än en månad.
 3. 3
  Använd den. För att använda kompost te, dekantera den i en vattenkanna eller en sprayflaska / enhet. Färgen på kompost bör vara ljust bärnstensfärgad, om den är mörkare än så, späda ut det med vatten. Den kan användas säkert på alla trädgården och är särskilt användbart för växter som har nyplanterade eller transplanteras, sjuka växter som behöver en tonic, krukväxter under sin tillväxt säsongen, gräsmattor och grönsaksland.
  • Använd inte kompost te i mycket kalla eller varma väderförhållanden. På sommaren, tillämpa kompost te tidigt på morgonen eller på eftermiddagen. Detta beror på växtens stomates är öppna vid dessa tillfällen.
  • Det ska endast användas under växtsäsongen för de aktuella anläggningarna.
  • Växter som lövträd och grödor träd har klyvöppningar på undersidan av sina blad, så du måste se till hela blad är täckta.
 4. 4
  Resoak. Om så önskas, kan komposten bli resoaked att skapa mer kompost te. Du måste lägga lite mer nytt, mognat kompost varje gång ändå. När du inte längre vill använda kompost som har dränkts, kan det tjäna som kompost eller som en jord tillsats.

Kompost spraymetod

Kompost spray kan göras för sjukdomsbekämpning och har använts framgångsrikt i årtionden. Återigen, är detta recept anpassade från Tim Marshall, kompostering.

 1. 1
  Placera en 1 kg hink glass fylld med kompost i en hink med vatten.
 2. 2
  Skaka (rör) om under 15 minuter.
 3. 3
  Spraya den resulterande vätskan direkt på sjuka växter. Den kan också användas som en sjukdom förebyggande på plantor.

Kolsyrat kompost extrakt (ACE)-metoden

Detta är den bästa metoden för att använda kompost som ett flytande extrakt (te) men det kräver en viss ansträngning. De tidigare metoderna kommer att effektivt distribuera näringsämnen och buggar från kompost i din trädgård. Dock kommer ACE metoden lyckas öka nyttiga mikrober och buggar omedelbart före ansökan. Återigen, är receptet anpassat från Tim Marshall, kompostering.

 1. 1
  Vädra din kompost före användning. Detta innebär att det måste ha vänt och luftades en hel del under sin skapelse. Det bör ha gott om "brun" material kolkälla såsom löv, sågspån och rent papp i det. Lägga en del skogsmark lägger också nyttiga svampar enligt Marc Remillard.
  • Vid grävning för att lufta, vara noga med att inte skada igelkottar.
 2. 2
  Använd endast kompost som är färdigutvecklat och doftande.
 3. 3
  Placera 5 10 liter av fullmogna, luftad, doftande kompost i en 20 liters plasthink. Fyll resten med vatten.
 4. 4
  Lägg 250ml unsulphured melass. Rör det i komposten te ordentligt. Du behöver lite mer melass i svalare väder.
 5. 5
  Låt dra i två till tre dagar. Under denna tid, rör om då och då med en träpinne. Detta kommer att ge kompost partiklar upp från botten och låt dem flyta runt vätskan. Samt, anslut ett akvarium pump som har tre luft stenar i den. Detta kommer att göra susen för att upprätthålla syrehalten i brygga.
  • I detta skede, om det är allt låter för komplicerat, kan det hjälpa att påpeka att du kan hyra / hyra kommersiella bryggerierna om du fortfarande angelägen. Dock är akvarium pump billigt och ganska lätt att ställa upp.
 6. 6
  Lukta på kompost te. Den bör ha en söt doft med endast smärre mustiness. Om det luktar illa eller för alkoholist, betyder detta att du behöver lägga till en luft sten till akvariet pumpen och en del lite mer av melass.
 7. 7
  Låt pumpen kontinuerligt under bryggning.
 8. 8
  När du är redo att använda kompost te, låt den vätska som skall användas för att stå i 10 minuter (låt pumpen på, bara inte röra det), innan du tömmer vätska in din spruta eller vattenkanna. Få arbeta, så detta måste användas inom en timme av din hälla ut det syresatta hinken. Denna topp grejer är hög i syrenivåer och redo att kämpa mot de nasties i din trädgård genom tillämpning av sjukdomen bekämpa bakterier.

Kommersiella källor

 1. 1
  Köp din kompost te. Det är möjligt att köpa kompost te från entusiastiska plantskolor och organiska gurus trädgårdsmästare med diplom i ekologisk trädgårdsskötsel. Going här långt verkligen inte kan överklaga till den genomsnittliga trädgårdsmästaren utan en examen i ekologisk trädgårdsskötsel och en ekologisk produkt företag på marknaden, men om du är angelägen, här är några av de saker att tänka på.
 2. 2
  Göra lite läsning om de olika metoderna för att göra aerob kompost te kommersiellt och grunderna i markmikrobiologi. De kan vara ganska komplicerat, eftersom, förutom krav på att mänskliga patogener är på väg att hoppa ut på dig varje steg du tar inte en kommersiell metod är helt på plats, det finns en tro på att olika näringsämnen och skyddande fördelar kan uppdiktade vid olika temperaturer, som ett resultat av olika flöden, syrekoncentrationer, den initiala komposten används och tider bryggning. Forskning har visat att aerob mikrober ge bästa resultat. Du bör förstå de metoder som används kommersiellt för att säkerställa att de uppfyller dina krav och göra priset värt.
  • Kommersiell produktion av aeroba mikrober sker med hjälp av snabba syrerikt jäsning under kontrollerade förhållanden. Detta högkoncentrerat extrakt kräver utspädning innan på växter.
 3. 3
  Om du ska köpa detta extrakt istället för att skapa dina egna grundläggande produktioner som beskrivs ovan, sedan göra en del forskning innan spendera dina surt förvärvade pengar. Prata med en lokal plantskola som vet om processen och kanske är även deltar i den och ställa massor av frågor. Följ etiketten tätt och bara behålla så länge som etiketten säger, i något fall efter 6 månader.

Tips

 • Använd blandningen för både inomhus och utomhus växter, under sin vegetationsperiod, eller som rekommenderas av en anständig trädgårdsarbete manual.
 • Du kan koppla in ett akvarium pump med en slang. Läs instruktionerna som medföljer ditt köp.
 • Den blandningen är lämplig för krukväxter, växter i trädgården sängar och växter som växer på andra håll.
 • Skaka behållaren med vatten tillräckligt för att producera ett skum på ytan kommer att bidra till att lufta de icke-syresatt versioner av kompost te i den här artikeln.
 • Plantor kommer också att få en bra skjuts från denna blandning.
 • Innan sprutning kompost te, är det bra att lägga till sådana tillägg som flytande tång, sten pulver, eller humussyror.

Varningar

 • Klorerat vatten bör inte användas, det kommer att döda de nyttiga organismer i komposten. Använd regnvatten om möjligt, eller destillerat vatten, eller färskvatten från en ren källa. Eller så kan du köra kranvatten (kranvatten) OTA stenarna i en timme eller mer för att driva bort klor.
 • I samtliga fall föreslås ovan, dricker inte, aspirera (andas), eller göra något dumt med kompost te. Det är inte giftigt om du missbrukar det. Använd handskar när du hanterar den och om du har andningsproblem frågor eller är oroliga för potentiella patogener, också bära en mask.
 • Det blir inga mänskliga patogener i kompost te om det fanns ingen i komposten! Du kommer att läsa en hel del om ohälsa hos de icke-syresatt metoder från människor som är döda-in mot dem och helt vunnit över de syresatta metoder kompost te. Som redan sagt dock, använd sunt förnuft försiktighetsåtgärder och du bör vara fina.
 • Förvara aldrig kompost te i en sluten behållare, väl bryggs kompost te kan explodera genom behållaren. Det är verkligen bäst att använda upp det en gång gjorde istället för att lagra det.

Saker du behöver

 • Kompost klar för användning (luftad, mogen, doftande)
 • Duk / hessian väska (om biblioteket väska storlek eller under) eller hinkar som anges per metod
 • Vattenkanna eller sprayflaska för distribution av te
 • Akvarium pump för syresatt metod
 • Ansedda böcker och tidskrifter om trädgårdsskötsel, vara försiktig med marknadsföringen blurb på webbplatser driver sina egna produkter - gör din forskning först
 • Mask och handskar för hantering av kompost teer, gjorde dock
 • Klick av sunt förnuft för korrekt hantering av en trädgård produkt