Wki

Hur man gör en pott i en pott kylskåp

I ett samhälle eller situation utan el, kan förvaring av livsmedel långsiktigt vara knepigt. En enkel lösning är att bygga din egen kruka-in-pot kylskåp, med grundläggande krukor, sand och vatten. En idé återupplivades av Muhammed Bah Abba, detta prydliga föremål nu används av många bönder i varma klimat som behöver bevara sin mat under en längre tid och hålla insekter borta.

Att hålla sanden fuktig hela tiden gör att avdunstningen att kyla produkterna förvaras inuti det inre potten. Detta möjliggör lagring av nyligen odlade grönsaker för att hålla mycket längre än vanligt i ett varmt klimat. Det är också bra att använda på en picknick eller utomhus måltid där det inte finns någon elektricitet utanför men mat eller dryck måste förvaras svalt. Här är hur du gör din egen.

Steg

Hur man gör en pott i en pott kylskåp. Skaffa två stora lera eller terrakotta krukor.
Hur man gör en pott i en pott kylskåp. Skaffa två stora lera eller terrakotta krukor.
 1. 1
  Skaffa två stora lera eller terrakotta krukor. En kruka måste vara mindre än den andra potten. Kontrollera att den mindre potten passar inuti större och att det finns ett utrymme runt den av åtminstone en centimeter, upp till tre centimeter.
 2. 2
  Fyll i eventuella hål vid basen av krukorna. Använd lera, stora stenar, kork, en hemlagad pasta - något som passar till hands för att fylla hålet. Om du lämnar hålen öppen, kommer vattnet in i den inre potten och kommer också att köra ut ur den större kruka, vilket gör kylskåpet ineffektiv.
  • Putty eller silvertejp kan plugga hålet.
 3. 3
  Fyll basen av större kruka med grov sand. Fyll ca 2,5 cm / 1 tum djup, och bara fylla på en höjd som kommer att säkerställa den mindre krukan sitter även i höjd med den större kruka.
 4. 4
  Placera den lilla lerkruka i den stora potten. Arrange sin bas platt ovanpå det undre skiktet av sand.
 5. 5
  Fyll hela liten kruka med sand. Fyll den nästan hela vägen, med undantag för att lämna ett litet gap på toppen.
 6. 6
  Häll kallt vatten över sanden. Gör detta tills sanden är helt blöt och oförmögna att ta något mer vatten. När du häller, gör det gradvis för att ge vattnet tid att sjunka in i terrakotta.
 7. 7
  Ta en trasa, handduk eller handduk och doppa den i vatten. Placera den över toppen av den inre potten så att den täcker den helt.
  • Våt hessian eller liknande tyg fungerar också bra.
 8. 8
  Låt det inre potten svalna. Om du har en termometer, kan du använda den här, annars testa temperaturen med händerna.
 9. 9
  Håll potten-in-pot kylskåp i ett torrt ventilerat, utrymme för vattnet att avdunsta effektivt mot utsidan.
 10. 10
  Placera grönsaker eller andra föremål inuti för förvaring. Du måste hålla koll regelbundet för fuktskador i sanden. Häll i mer vatten eftersom det blir torrare att hålla det väl fuktad. Vanligen kommer detta att behöva göras två gånger om dagen.
  • Du kan lägga till mat eller dryck till potten-in-pot kylskåp om du har en utomhus part eller picknick. Gör en för drycker och en för mat om du har en hel del punkter.

Tips

 • Potten-in-pot kylskåp är också känt genom sitt arabiska termen, ett "Zeer" pot.
 • Prova olika typer av grönsaker och frukt för att se hur länge de finns kvar att använda potten. Naturlig Innovation noterar att "Abba: s projekt har medfört stora förändringar för många nigerianer: äggplantor kan pågå i 27 dagar i stället för tre, kan afrikansk spenat hållas i 12 dagar i stället för att förstöra efter en dag, medan tomater och paprika håller sig fräscha i tre veckor. Livsmedel hygien och allmänna hälsa förbättras. "
 • Det är också möjligt att lagra sorghum och hirs korn på detta sätt - grytan-in-pot kylskåp skyddar mot fukt och stoppar svampar tillväxt.
 • Kött kan förvaras i upp till två veckor, i motsats till ett par timmar utan denna enhet.
 • Vatten och andra vätskor kan hållas vid 15 º C.
 • Om att sälja produkter, placera en del av de varor som skall säljas ovanpå fuktig trasa som sitter över mitten potten. Detta kommer att hålla den utsatta producera lite svalare, samt att låta folk veta vad du har till salu.
 • Drycker kan förvaras svalt i en gemensam pott med vatten vid basen.

Varningar

 • Evaporativ kylning fungerar bäst i torr värme och denna pott-in-pot kylskåp är inte annorlunda. I hög luftfuktighet, kommer du att finna att denna lösning inte fungerar.
 • Använd inte glaserat lergods, endast oglaserade.

Saker du behöver

 • Två lera (terrakotta) krukor, oglaserade, ena större än den andra
 • Sand
 • Vatten
 • Tyg för att täcka krukorna
 • Lera, kork eller annat material att täppa hål i krukor om de har dem