Wki

Hur man gör en DIY inomhus Aquaponics systemet

Aquaponics är en metod med vilken du odla växter och vårda vattenlevande djur tillsammans i ett system som återcirkulerar de producerade näringsämnen, till gagn för både växter och djur. Den Aquaponics tillvägagångssätt ökar i popularitet som en hållbar trädgårdsarbete metod och om du är nyfiken på att prova det själv, finns det några bra hacka för att bygga ditt eget system. Denna artikel är ett sådant exempel med vanliga komponenter från IKEA och några statister från din lokala järnaffär. Systemet ser tillräckligt bra för att hålla i ditt vardagsrum eller sovrummet, bara för att hålla din familj glad!

Steg

Hur man gör en DIY inomhus Aquaponics systemet. Besök IKEA att köpa ramen.
Hur man gör en DIY inomhus Aquaponics systemet. Besök IKEA att köpa ramen.

Ställa in frame

 1. 1
  Besök IKEA att köpa ramen. Du behöver Antonius ram från IKEA för huvudramen. Det kommer att kombineras med en eller två trådkorgar och två av de plastbehållare. Använd 50 liters behållare för akvariet i botten, och 25 liters behållare för growbed på toppen. Montera alla delar baserade på de medföljande förpackningen instruktioner.
  • Om du inte kan hitta den ram på IKEA, fråga runt för att se om vänner har en outnyttjad, eller göra en förfrågan på en webbplats som Freecycle.
 2. 2
  Använd trådkorg som stöd för 25 liters plastdunk som kommer att inrymma growbed. Det är inte absolut nödvändigt att ha 50 liters plasttank container fisk på botten om du bara sätta behållaren på golvet. Du kanske vill trimma plast läppen på den övre behållaren för att säkerställa en bättre passform, i denna tutorial, har handtagen blivit avskurna ändarna av behållaren samt. Detta är dock inte absolut nödvändigt. Att skära plasten, använd en liten såg eller några vanliga tänger tråd.
 3. 3
  Om du vill anpassa systemet för att passa in med din heminredning, nu är en bra tid att göra det. Bilden visar ett exempel på ett akvarium som har inretts med en remsa av PVC-plast ark:

VVS del 1: stigröret

VVS för aquaponics systemet är inte alltför komplicerat och du kan lita på några grundläggande principer för att göra systemet så effektivt som möjligt.

 1. 1
  Använd en liten 600 LPH (liter per timme) elektrisk dränkbar pump i ett hörn av akvariet som tar vattnet upp till growbed. Vattnet strömmar genom growbed och utträder i motsatt hörn till som när den insattes. När vattnet sedan rinner tillbaka till akvariet, det skjuter någon fast avfall över mot pumpen, redo att dras upp i growbed.
  • Använd en bypass boll-ventilen på detta system. Denna post avleder en del av vattnet från pumpen rakt tillbaka in i akvariet. Detta gör att du kan styra mängden vatten som går in i growbed, och avledda vattnet skapar också vissa vatten rörelse i akvariet, samt att ge ytterligare luftning. I denna tutorial, var 13mm PVC-rör används genomgående. Inledningsvis är det rekommenderat att du också börja med growbed och sifon används här.
 2. 2
  Skaffa manliga och kvinnliga gängade adaptrar. Borra ett hål på rätt plats i growbed - du måste se till att den kvinnliga adaptern passar mellan rutorna metallnät. Gör hålet ca 6 eller 7 centimeter (2,3-2,7 inches) från kanten av behållaren i varje riktning, hålet ska bilda en tät passning med den gängade hanadapter.
 3. 3
  Placera hane adapter genom toppen av den growbed. Då passar en O-ring på gängorna. Nästa, skruva den kvinnliga adaptern på hanadapter tills du har en fin ombonad (och vattentätt) passform. Du kan lägga till lite kisel till botten om du vill, men det är inte absolut nödvändigt. Slutligen använder en reducering ovanpå hanadapter. Det som visas här är en 25mm till 13mm reducering.
  • Hela detta stycke kallas stigrör och detta är hur vattnet kommer att lämna growbed. Du vill ha den totala höjden till ca 1 tum (2,5 cm) under toppen av din growbed medier, och därför måste du skära ned röret så att det är rätt höjd för dig. Vid denna punkt, låt kisel torka om du har använt den.

VVS del 2: klockan sifon och media vakt

Klockan sifon är en mycket effektiv metod för långsamt översvämmar growbed och sedan tömning av growbed snabbt. Den gör detta med en icke-mekanisk verkan, och har inga rörliga delar att bryta.

 1. 1
  Observera 25mm-13mm reducering längst till vänster på fotot nedan. Det är där vattnet kommer ut ur growbed.
 2. 2
  Placera 60mm klocka sifon i mitten. Detta är en 60 mm bit rör med lufttätt lock på toppen. Den föreställde bell sifon visar några utskärningar i botten samt några borrade hål i sidan - du vill att dessa hål inte är högre än ca 1 tum (2,5 cm) från botten av röret. Vattnet kommer att rinna ner till den här nivån, och stannar sedan.
 3. 3
  Slutligen är det 100mm media vakten, som visas längst till höger, helt enkelt för att hålla de growbed medier ur bell sifon. Detta har hål borrade eller klippa ut den för att låta vattnet komma in - och för att hålla rötterna och media ut! Locket är valfritt, men hjälper till att hålla saker ur bell hävert.
 4. 4
  Bell suger kan vara knepigt att få arbeta. Mekaniken av en hävert är relativt komplicerat, men du är egentligen bara sysslar med den praktiska tillämpningen av vattenlås för att tillåta dig att snabbt tömma en growbed till antingen en sumptanken eller akvarium med en enkel mekanisk metod utan rörliga och elektriska delar.

VVS del 3: bollen-ventil bypass

 1. 1
  Lägg bollen-ventil by-pass. Hela den här installationen kan du kontrollera hur mycket vatten strömmar in i growbed och så det är ett viktigt tillägg. Bollen-ventil bypass kan du också avleda lite vatten tillbaka till akvariet, ger ytterligare luftning och vatten rörelse i tanken. Detta förbättrar hälsan hos fisken.
  • På bilden nedan kan du se den lilla 600 LPH (liter per timme) pump med en liten bit av 13mm röret från det. Detta sedan har en T-Bar fäst och sedan 13mm röret fortsätter upp till 90 graders krök på toppen, vilket tömmer vattnet i growbed. Kommande av den andra delen av den T-Bar är en enkel kula-ventil som styr flödet av vatten som leds bort tillbaka in i akvarium.

Färdigställande

 1. 1
  När du har alla ramarna, behållarna, och VVS inrättas, tillsätt vatten i akvariet och starta pumpen upp. Testa att se om allt fungerar korrekt, och att se om systemet är vattentätt!
 2. 2
  Fyll den övre behållaren (den growbed) med någon form av växande medier. Detta skulle kunna vara hydroton, lava rock, perlit, flod stenar eller annat liknande material. Använd något som gör det möjligt för vattnet att strömma genom growbed och är icke-toxiska.
 3. 3
  När detta är gjort, är du redo att lägga fisken och att börja sätta växter i ditt system. Inledningsvis, lägger bara ett par små fiskar, bara att börja producera ammoniak som behövs för att rivstarta systemet.
 4. 4
  Läs upp Aquaponics för mera detaljer. Konfigurera ditt system är bara början - du måste fortsätta att lära mer om användningen och nyttan av systemet för att göra det bästa av det. Som sådan, det är rekommenderat att du kolla in mer information om hur man faktiskt kör din dator och få en grundlig genomgång i hur aquaponics fungerar korrekt. Du kan söka efter mer resurser på nätet, köpa böcker om aquaponics eller besök ditt lokala bibliotek för att begära ytterligare information.

Varningar

 • Se till att alla dina VVS trycks ihop ordentligt för att undvika läckage. De system som visas i den här guiden är inte limmade som ett fast tryck räcker oftast!