Wki

Hur man bakar en potatis i mikrovågsugn

Vill du äta en ångande bakad potatis till middag, men du kan inte vänta och lägga den i ugnen i en timme? Nuke den i mikron! Här är hur man har en bakad potatis i 15 minuter eller mindre.

Steg

Hur man bakar en potatis i mikrovågsugn. Med hjälp av en gaffel, peta hål i potatisen att ventilera ånga.
Hur man bakar en potatis i mikrovågsugn. Med hjälp av en gaffel, peta hål i potatisen att ventilera ånga.
 1. 1
  Tvätta och torka potatisen. Var noga med att ta bort envis smuts. (Om du har en, är en pensel skurborste bra för rengöring potatis.)
 2. 2
  Med hjälp av en gaffel, peta hål i potatisen att ventilera ånga. Sikta på att få tre eller fyra petar på varje område: topp, botten, och två sidor. Eller, kan du klippa en djup "X" i långsidan med en kniv.
 3. 3
  Svep in potatisen i en blöt pappershandduk och lägg dem på en tallrik. Den våta handduken hjälper till att hålla fukten i potatisen och hindrar det från att krympa.
 4. 4
  Placera plattan i mikrovågsugn och välj en tillagningstid. Använd 3 minuter för en mycket liten potatis, 4,5 minuter för en medelstor potatis, 6 minuter för en stor potatis, och 7 till 8 minuter för en stor potatis. Öka tiderna med cirka två tredjedelar för flera potatis. (Till exempel skulle två stora potatisar vara 10 minuter.)
 5. 5
  Välj matlagning makt. För en medelstor till stor mikrovågsugn, minska effekten till en tredjedel för en enda liten potatis eller en halv för en enda stor potatis.
  • Matlagning med mikrovågsugn, liksom någon annan metod, inte kan höja temperaturen på vatten-baserat material över kokpunkten. Bortom en viss punkt, extra kraft endast kokar släckningsvattnet utsidan snabbare.
  • Om utsidan av en potatis torkar ut innan mitten är kokta, du använder för mycket ström.
  • Det är en bra idé att stänga av potatisen över ungefär halva tillagningstiden, så det kockar jämnt på båda sidor.
 6. 6
  Vet när du ska sluta laga potatis. Mikrovågsugnen bör sluta innan potatisen är mjuk nog för att äta och medan det fortfarande är lite fast innerst inne.
 7. 7
  Låt potatisen vila i fem minuter. Detta gör att kärnan av potatisen för att avsluta tillagningen med den värme som är instängd i de inre skikten, vilket hjälper den att bli fluffig inuti utan över-torkning av den yttre delen. Linda in den i aluminiumfolie efter att ha tagit ut den ur mikrovågsugnen kommer påskynda detta.
 8. 8
  Efter väntar på passiva matlagning, har du nu en bakad potatis redo att äta.
 9. 9
  Skär upp potatisen och garnera den (tillval). Använd ditt val av smör, persilja, grön lök eller gräslök, gräddfil, ost, eller knaperstekt bacon. För en komplett måltid, topp potatis med chili eller äggröra.

Tips

 • Vissa mikrovågor har en "bakad potatis"-knappen, använd det när du är osäker.
 • Med hjälp av en roterande karusell för mikrovågsugnen är det bästa sättet att få potatisen jämnt kokta runt. Om du inte har en roterande karusell, pausa din mikrovågsugn två gånger under mikrovågsugnen tid, och manuellt stänga potatisen ett halvt varv varje gång. Att avgöra när att vända potatisen, dela den tillagningstid i 3 ganska lika enheter.
 • Förläng tiden när man använder mikrovågor med mindre effekt. En 800 Watt mikrovågsugn kräver 1,5 gånger microwaving tid.
 • Att smaksätta din potatis huden, försöka gnugga potatis med olivolja, kosher salt (eller havssalt - du vill ha något grov som kommer skrapa huden bara lite), och basilika innan du börjar microwaving det.
 • Se till att potatisen har rätt mjukhet när det först tas ut. Du kan använda en gaffel eller vass kniv för att testa centrum. Om potatisen är alltför hårt, kan du mikrovågsugn det en minut eller så längre. Om det redan är tillräckligt mjuk för att äta, skär upp den omedelbart och koka mindre tid på din nästa försök.
 • Om du har bråttom kan du skära upp potatisen direkt efter mikrovågsugn stannar, lägg dina toppings (eller inte), och gör sedan den slutliga tillagning i mikrovågsugn genom mikrovågsugnen ytterligare 30 till 60 sekunder.
 • Du kan "koka" potatis mosa mer eller mindre på samma sätt. Använd tunt skal potatis och vara extra noga med att inte torka ut dem. Plastfolie eller helt enkelt laga flera i en plastpåse hjälper.
 • Du kanske också vill prova att göra dig själv en "Potato Sack". Ibland gör matlagningen potatisen snabbare.
 • Försök använda bakplåtspapper att linda potatis, som kan sparas och återanvändas.

Varningar

 • Om du lindar potatisen i plastfolie, var noga med att använda ett varumärke som inte smälter. Se till att det är mikrovågsugn säker.
 • Linda inte potatisen i metallfolie medan det är inne i mikrovågsugn, vilket kan orsaka gnistor som skadar den inre ytan av din mikrovågsugn.
 • Plattan kommer att vara ganska varmt, så använd en handduk för att ta ut plattan.
 • Överkoka inte! Missta sig på sidan av ramen-matlagning. Overcooking en potatis kan bränna den eller få den att explodera.