Wki

Hur kan man förhindra karies hos hundar

Plack och tandsten på hundens tänder kan bygga upp över tiden om inte tvättas bort, vilket orsakar infektion som så småningom kan leda till tandlossning. Denna infektion kan också spridas till hundens njurar, lever och hjärta och orsaka ännu mer allvarliga problem.

Du kan förhindra karies och parodontit (infekterade tandkött och tand stödområde) hos hundar genom att utöva samma slags munhygien tekniker som du använder för dina egna tänder. Regelbundna borsta tänderna, äta livsmedel som förhindrar plack byggs upp och rutinmässiga tandläkarbesöken finns enkla åtgärder du kan vidta för att hålla din hunds tänder och tandkött friska och starka.

Steg

Hur kan man förhindra karies hos hundar. Kontrollera din hunds tänder regelbundet.
Hur kan man förhindra karies hos hundar. Kontrollera din hunds tänder regelbundet.
 1. 1
  Börja med ett besök till en veterinär kunnig i PET tandvård. Din veterinär kommer att kontrollera tandsten och tecken på tandlossning och avslutas med en noggrann rengöring. Om du aldrig har tränat munhygien på din hund här första besöket kommer att bli dyrt, men det kommer att resultera i rena tänder som ger dig en bra bas varifrån du kan börja träna hund hemma.
 2. 2
  Kontrollera din hunds tänder regelbundet. Kontrollera din hunds tänder varje gång du borstar henne. Ju mer hon används till dig kontrollera dem, desto mer lyhörd hon blir och desto lättare blir för dig att upptäcka något ovanligt.
 3. 3
  Borsta hundens tänder regelbundet. Dog tandborstning är det primära sättet att bryta upp avlagringar som bildas på hundens tänder snart efter att ha ätit. Borsta bör göras på en nattlig basis eller ett par gånger i veckan minst.
  • Presentera tandborstning till din hund bör göras under loppet av några veckor (och tidigare i sitt liv, desto bättre). Processen börjar med att bekanta hunden med känslan av att ha fingrarna i munnen och slutar med stressfri borstning med en hund tandborste och använder en tandkräm som utformats speciellt för hundar (använd inte människans tandkräm). Alternativt kan man använda en kompress, en tvättlapp eller ett barns tandborste i stället för en stor tandborste.
 4. 4
  Betrakta matning av en ben-och-raw-kost, även känd som en "BARF" diet eller "biologiskt lämplig diet." Förespråkarna för denna dagliga kosten foder portioner av råa, köttiga ben att hantera näringsbehov samt hjälper till att hålla tänderna rena genom tuggningsverkan.
  • Markera de organiska ben du kan hitta för att minimera exponeringen för bekämpningsmedel.
  • Välj hårda ben såsom bison ben, som tar längre tid att upplösas.
 5. 5
  Ge några hårda leksaker att tugga på. Dessa kan hjälpa till att hålla tänderna i bra form. Fråga på djuraffären eller hos veterinären för lämpliga leksaker.
 6. 6
  Överväg att lägga till produkter tandstensborttagning in din hunds vatten skålen. Tartar-kontroll produkter finns tillgängliga i flytande form och är utformade för att avlägsna matrester under hela dagen.
  • Om tandsten är allvarlig kommer din veterinär måste utföra en professionell ren. Detta kan behöva ske under narkos.
 7. 7
  Ta din hund för regelbundna muntliga hälsokontroller, minst årligen. Spara tid genom att kombinera tand checkup med ditt husdjur årliga fysiska hos veterinären.

Tips

 • Anestesi-fri hund tandvård som utförs på grooming butiker är i allmänhet billigare än att ha en veterinär professionell rengöra hundens tänder. Men rensar denna procedur endast den synliga ytan av tänderna, det tar inte upp tandsten under tandköttskanten, vilket är den främsta orsaken till hund tandlossning.
 • Parodontit är reversibel om det upptäcks tidigt nog. De första tecknen är dålig andedräkt (doggy andedräkt), dreglande, snuva och en svullen käke eller nacke.

Varningar

 • Mata aldrig kokta ben till en hund. Kokta ben kan splittras och orsaka kvävning. Okokta ben har en annan molekylär struktur som inte tillåter att benen splittras vid tuggning effekt.
 • Använd tandkräm speciellt avsedd för hundar att svälja. Human tandkräm har kemiska medel som är farligt vid förtäring.

Saker du behöver

 • Dog tandborste eller kompress, tvättlapp eller barnets tandborste
 • Hund tandkräm (smaksatt för hundar)
 • Regelbundna kontroller
 • Regelbundna veterinär besök (som har en etablerad relation med en veterinär är en bra idé när du har ett husdjur)