Wki

Hur får vatten nödsituation dricksvatten från en varmvattenberedare

En typisk hem varmvattenberedare kan ge mellan 30 och 60 eller fler liter rent dricksvatten under en katastrof. Orkaner, översvämningar, jordbävningar och andra strömavbrott kan hindra dig från att ha många saker, men rent dricksvatten är inte en av dem.

Steg

Hur får vatten nödsituation dricksvatten från en varmvattenberedare. Stäng av el eller gas till varmvattenberedaren.
Hur får vatten nödsituation dricksvatten från en varmvattenberedare. Stäng av el eller gas till varmvattenberedaren.
 1. 1
  Stäng av el eller gas till varmvattenberedaren. Du kommer att dränera den rent dricksvatten ur den. Om det finns ström till tanken medan den är tom, kommer skador på den vara säker. Stäng av strömbrytaren för elektriska typer eller stänga gas ventil för naturgas och typer propan. De flesta elektriska varmvattenberedare i bostadsområden är 208/240 volt, och levereras med en dubbel-polig brytare eller två säkringar är dimensionerade för 30 ampere.
 2. 2
  Bevara städningen av vattnet i tanken genom att stänga ventil till tanken. När vatten tjänsten är återställd, kommer vattnet avdelningen att pumpa vatten som kan vara förorenat. Detta kommer att vara bra att använda för att spola toaletter och för matlagning, men inte för att dricka. Se tips nedan för information om att bestämma vilken som är tillförselventilen.
 3. 3
  Du borde allvarligt överväga att ersätta den ursprungliga ventilen med en boll-ventil avlopp montering. Factory ventiler, inklusive denna, har inte en rak väg och har små öppningar. I områden med hårt vatten, kan de täppa enkelt med sedimentansamling och sedan inget vatten rinner från tanken. Hitta ventilen i botten av tanken för tömning när den behöver service. Det är här din rent dricksvatten kommer från. Många varmvattenberedare ventiler har en kontakt för att koppla upp en trädgårdsslang till tömningsventilen. En kort 3 fot lång trädgårdsslang kommer att göra insamlingen av vattnet lättare. En tvättmaskin är vattenslangen är den perfekta längden och finns i många hem. Anslut slangen och öppna ventilen helt kort för att spola bort skräp som kan ha samlats i ventilen. Kontrollera att avloppet, slang och behållare är rena innan du använder dem.
 4. 4
  För att vattnet skall dräneras från tanken att du måste tillåta luft att komma in i det. Det är lätt att göra genom att öppna en varmvatten kran i huset såsom kök eller badrum sink.
 5. 5
  Varmvattenberedare är ökända för att fånga sediment. Den "tyngre än vatten" sediment sänkor och samlas på botten av tanken, eftersom varmt vatten leds från toppen av tanken, i stället för botten. Typiska mineral sediment som har bosatt sig i det varma vattnet är oftast ofarliga, men om din värmare har en aluminium anod, kan det finnas en hel del geléliknande aluminium korrosion biprodukt på tankens botten. Om du har sediment i dricksvattnet låt den stå under en tidsperiod för att låta det sedimentera till botten av behållaren.
  • Många tror felaktigt att tanken är gjord av glas (eller annat inert material). Det är inte. Insidan av tanken kommer sannolikt vara fodrade med glas för att förhindra korrosion, eftersom korrosion är den vanligaste orsaken till varmvattenberedare misslyckande. Det finns ingen risk matlagning eller konsumerar vatten som har ingått i en varmvattenberedare.

Tips

 • Före katastrofen träffar, markera vilken ventilen är för vattenförsörjningen. Kör lite hett vatten från varje handfat. Gå tillbaka till varmvattenberedaren och känna de två rören är anslutna till den. Tillförselledningen blir kallare en. På något sätt markera ventilen som "leverans". Detta kommer att vara en att stänga i en nödsituation så att förorenat vatten inte kommer att gå in i tanken när du tömmer rent dricksvatten som är lagrat i den.
 • Det är en bra idé för att spola lite vatten från botten av tanken en eller två gånger om året. Sediment kan ansamlas på botten av tanken. Tömning lite vatten under tryck kommer att rensa ut sedimentet.
 • Ha alltid minst flera liter dricksvatten till hands. Öka detta belopp i väntan på hårt väder. Ersätt vatten som har lagrats i mer än ett år eller så med rent, färskt vatten.
 • En "tankless" varmvattenberedare kommer inte att ge denna källa till dricksvatten. Tankless system tillhandahåller uppvärmt vatten från en lindade röret belägen i en ugn. Vatten som leds genom den lindade röret är snabbt uppvärmd och tillgängliga för omedelbar användning. Det finns ingen lagring av det uppvärmda vattnet - därav uttrycket "tankless".

Varningar

 • Slå av strömmen till tanken först. Även om det finns ett strömavbrott måste du dra, slå av strömbrytaren, eller stänga gasventilen först.
 • Låt tanken att fylla innan du återställer strömmen till varmvattenberedaren. Öppna tillförselventilen och vänta på att vattnet rinna ut ur den öppna varmvatten kran.
 • Var noga med att vattnet har hunnit svalna innan du öppnar ventilerna på varmvattenberedaren!
 • Se till att vattnet inuti varmvattenberedaren är inte mjukt vatten. Det kan innehålla överflödigt natrium (desto hårdare vatten är, desto mer natrium används för att mjuka upp det), vilket inte rekommenderas för personer med vissa hälsoproblem (t.ex. högt blodtryck, hjärt-eller njursjukdom). Om du inte har en avhärdare... du är bra att använda vattnet i kaminen som vanligt!

Saker du behöver

 • Ficklampa att hitta effektbrytaren, pluggen och ventiler om det är mörkt
 • En kort vattenslang att tömma vattnet från tanken. Utbudet slang för en tvättmaskin är perfekt.
 • En skruvmejsel eller ett mynt, för att manövrera dräneringsventil
 • Ett grunt pan som passar under ventilen för att samla upp vattnet i. Om du har en kort slang du kan använda kastruller, ren hink, tomma plast kannor gallon, och vattenflaskor.