Wki

Hur att växa en klöver gräsmatta

Är du trött på skälla på crabgrass och duellerande med oönskat ogräs? Drömmer du om en vacker front varvet som inte suger upp timmar av din dyrbara fritid? Det är dags att torv att gräs och.

Clover är en låg kostnad, låg-underhåll jordbruksgrödor som är perfekt för gräsmattor, speciellt gräsmattor i skuggiga, dåligt dränerad och andra problemområden. Det drosslar ut ogräs, trivs i torra förhållanden, sätter kväve näringsämnen tillbaka till jorden, och det ser cool också. Här är hur man odlar den. Följande gäller för tempererade områden i norra Europa, din lycka kan variera om du bor någon annanstans. Denna sida förutsätter att du börjar med bar mark.

Steg

Hur att växa en klöver gräsmatta. Köp några klöver frön på din lokala plantskola eller gräsmatta-och sjukvård butik.
Hur att växa en klöver gräsmatta. Köp några klöver frön på din lokala plantskola eller gräsmatta-och sjukvård butik.
 1. 1
  Köp några klöver frön på din lokala plantskola eller gräsmatta-och sjukvård butik. Cirka 10€ värt kommer att vara precis tillräckligt för den genomsnittliga förorts gräsmatta. Holländska klöver är den vanligaste typen och har små vita blommor. Eftersom det är relativt lågväxande, är den idealisk för gräsmattor. (Många tycker till och med att upprepa klippning under säsongen orsaka blommorna att helt enkelt bli kortare.) Du kanske också kunna hitta rödklöver, som har röda blommor från ljust rosa till chockerande Scarlet men tenderar att växa längre än vitklöver. Fråga någon på din trädgård center för mer information om hur lång den sort som de erbjuder kan få.
 2. 2
  Så snart marken tinas på våren, kratta det relativt platt. Det behöver inte vara perfekt, klöver kommer att täcka upp mindre stötar och dalar.
  • Eftersom klöver är så tåliga och anpassningsbara, kan det vara besådd flesta tider på året förutsatt att det inte kommer att hotas av frost. En annan särskilt bra tid att starta processen är minst sex veckor före den första frosten på hösten, rötterna kommer att etablera innan de kalla sparkar i och växterna kommer att få vattnas hela hösten och vintern utan extra arbete från din sida.
 3. 3
  I en skottkärra, blanda fröna med trädgårdsjord eller tri-mix. (Clover kommer att växa i nästan alla typer av smuts, så varje någorlunda ren fyllning kommer att göra.) Försök att ha ungefär fyra frön per kvadrattum av jord. Tre kommer att misslyckas med att gro, så du ska vara kvar med den perfekta en planta per tum.
 4. 4
  Med en spade, jämnt blandningen över marken. Se till att det finns frön överallt.
 5. 5
  Gå tillbaka till där du började och täcka blanda med 1/4 tum vanligt (unseeded) jord. Sprid tunt, som klöver skjuter inte kan bryta igenom mer än 1/2 tum i jorden.
 6. 6
  Vatten området med hjälp av försiktigt fint sprutmunstycke. (En hård ström av vatten kommer att tvätta de små fröna bort.) Håll det fuktigt under en vecka (låt det inte torka ut alls) och inte gå på det. I ungefär två veckor, har du små två-bladiga groddar överallt. Det är början på en perfekt klöver gräsmatta.

Tips

 • Tänk microclover, utvecklad speciellt för gräsmattor. Den växer kortare, har mindre blad, och har färre blommor som är mindre attraktiva för bin. Den kan ympas in i befintliga gräsmattor.
 • För att fördriva tiden, leta efter "tur" clovers! Det finns många historier om lappar av dem växer ihop och om du hittar massor, de gör fantastiska gåvor!
 • Äldre klöver är torktåliga, men det kommer att växa mycket bättre om det vattnas en gång i veckan eller så.
 • Motstå frestelsen att hand-sugga klöver frön. Du kommer att sluta med en ojämn gräsmatta. Om du måste åter-frö fläckar, använd plantering metoden ovan.
 • En hand lie (huvudsakligen en golfklubba med ett blad i stället för ett huvud) är en enkel, energieffektivt sätt att uppmuntra promenadstråk genom höga klöver. Ju mer de banor används, desto mindre scything behöver göras.

Varningar

 • Clover blommor lockar bin. Det kan vara ett problem om du har små barn som leker på gräsmattan eller har en familjemedlem som är allergisk mot bistick. Stings är mest sannolikt när man kör barfota genom gräset. Hålla klöver kortklippt hjälper men några av klöver växter kommer blomma redan då.
 • Clover är inte mycket motståndskraftiga mot tung gångtrafik. Lägg ner plattor eller sten asfaltläggare för folk att gå på.
 • Clover är en kortlivad perenn, vilket innebär att det endast kommer att reproducera sig i ungefär två eller tre år. Om du inte har gjort det möjligt att själv-frö (dvs om du klipper den varje gång den blommar, så att det aldrig får en chans att producera frön), måste du åter frö efter detta.
 • Inte gödsla inte din klöver. Det fixar sitt eget kväve och behöver inte någon extra från dig. Herbicider kommer också döda den, så bara lämna den ensam.
 • Holländska vitklöver växer till ca 8 inches lång och stannar sedan. Om detta är för högt och du bestämmer dig för att klippa din klöver, varnas att gräsklippet hålla sig till allt och gör en fruktansvärd röra. Det kan vara bättre att bara låta det växa.