Wki

Hur att smaka vin

När du stöter på bördiga vindistrikt, är vinprovning ofta en av de mest givande utflykter. Om du längtar efter att gå genom vingårdar och beundrar vinrankor och pittoreska bakgrunden, glas i handen, måste du först lära att uppskatta den subtila skönheten.

Steg

Hur att smaka vin. Titta på, särskilt runt kanterna.
Hur att smaka vin. Titta på, särskilt runt kanterna.
 1. 1
  Titta på, särskilt runt kanterna. Luta glaset lite kan göra det lättare att se hur färgen ändras från mitten till kanterna. Håll glaset framför en vit bakgrund, såsom en servett, bordsduk, eller ark papper, är ett annat bra sätt att få ut vinets verkliga färg. Leta efter färgen på och tydligheten. Intensitet, djup eller färgmättnad är inte nödvändigtvis linjär med kvalitet. Vit blir mörkare när de blir äldre medan tiden orsakar röda viner att förlora sin färg vänder mer brunaktig, ofta med en liten mängd ofarliga, mörkröda sediment i botten av flaskan eller glaset. Detta är också en bra tid att fånga en preliminär sniffa på den så att du kan jämföra dess doft efter virvlande. Detta kommer också att du kan leta efter off lukter som kan tyda bortskämda (korkade) vin.
 2. 2
  Snurra på ditt glas. Detta för att öka ytan av vinet för att sprida den över insidan av glaset ger dem möjlighet att fly från lösningen och når näsan. Det gör också en del syre i vinet, som kommer att hjälpa sina dofter öppna.
 3. 3
  Notera vinets viskositet (hur långsamt det går tillbaka längs sidan av glaset) medan du snurra. Mer trögflytande viner sägs ha "ben," och kommer sannolikt att vara mer alkoholist. Utanför ser ganska, har detta ingen relation till en vinets kvalitet men kan indikera ett fylligare vin.
 4. 4
  Sniff vinet. Inledningsvis bör du hålla glaset några inches från din. Låt sedan din näsa gå in i glaset. Vad luktar du?
 5. 5
  Ta en klunk vin, men inte svälja det tills du är klar med detta steg. Skillnaden mellan att dricka och provsmakning är expectorating! Rulla vinet runt i munnen utsätta den för alla dina smaklökar. Du kommer bara att kunna upptäcka sött, surt, salt, beskt och umami (tror: köttig eller kyndel). Var uppmärksam på texturen och andra taktila förnimmelser såsom en uppenbar känsla av vikt eller kropp.
  • Spotta vinet i en spottkopp om du planerar att smaka massor av vin. Om du konsumerar alkohol, kan detta moln din provsmakning förmåga. Om du ska köra, bör du definitivt använda spottkoppen.
 6. 6
  Sug genom vinet. Med dina läppar spetsade som om du skulle vissla, dra lite luft i munnen och andas ut genom näsan. Detta frigör aromerna för vinet och ger dem möjlighet att nå näsan där de kan detekteras. Näsan är den enda plats där du kan upptäcka en vinets aromer. Men de enzymer och andra föreningar i munnen och saliv förändrar några av vinets aromatiska föreningar. Genom att aspirera genom vinet, är du ute efter några nya dofter som frigörs av vinets interaktion med miljön i munnen.
 7. 7
  Ta en klunk av vinet, men den här gången (särskilt om du dricker ett rött vin) införa luft med det. Med andra ord, SÖRPLA vinet (utan gör en högt sörplande buller, naturligtvis). Notera de subtila skillnader i smak och konsistens.
 8. 8
  Notera eftersmaken. Hur länge varar målgång sist? Tycker du smaken?
 9. 9
  Skriv ned vad du upplevt. Du kan använda vilken terminologi du känner dig bekväm med. Det viktigaste för att skriva ner är ditt intryck av vinet och hur mycket du gillade det. Många vingårdar ger häften och pennor så att du kan ta egna provsmakning anteckningar. Detta kommer att tvinga dig att uppmärksamma nyanser i vinet. Dessutom kommer du att få en redovisning av vad vinet smakar liknande så att du kan koppla ihop det med måltider eller med din.
  • Viner har fyra grundläggande komponenter: smak, tanniner, alkohol och syra. Vissa viner har också sötma - men den senare är endast lämplig i dessertviner. Ett gott vin kommer att ha en god balans mellan alla fyra egenskaper. Åldrande kommer att mjuka tanniner (se Tips för en mer detaljerad beskrivning). Surhet kommer att mjukna hela livet på ett vin som genomgår kemiska förändringar som inkluderar nedbrytningen av syror. Frukt kommer att stiga och sedan sjunka under hela livet på ett vin. Alkohol kommer att förbli densamma. Alla dessa faktorer bidrar till att veta när man ska dricka / dekantera ett vin.
  • Här är några vanligt förekommande smaker för varje av de vanligaste sorterna (ha i åtanke att växande region, skörd beslut och andra beslut produktion har en stor inverkan på en vinets smak tecken):
   • Cabernet - svarta vinbär, körsbär andra, svarta frukter, gröna kryddor
   • Merlot - plommon, röda och svarta frukter, gröna kryddor, blommor
   • Zinfandel - svarta frukter (ofta Jammy), svarta kryddor - kallas ofta "Briary"
   • Syrah (aka Shiraz, beroende på vingård plats) - svarta frukter, svarta kryddor - speciellt vita och svartpeppar
   • Pinot Noir - röda frukter, blommor, örter
   • Chardonnay - svalt klimat: tropisk frukt, citrusfrukter i något varmare breddgrader och melon i varma regioner. Med ökande andel av den malolaktiska jäsningen, förlorar Chardonnay grönt äpple och tar på krämiga noter, äpple, päron, persika, aprikos
   • Sauvignon Blanc - Grapefrukt, vit krusbär,,
  • Malolaktiska jäsningen (den naturliga eller konstgjorda införandet av en specifik bakterie) kommer att orsaka vita viner att smaka krämig eller smörig
  • Åldrandet i ek kommer att orsaka viner att ta på en vanilj eller nötaktig smak.
  • Andra vanliga smak beskrivande mineralitet, jordnära och sparris.
  • "Tanniner" är en mycket vanlig term i vinprovning (vanligtvis rött vin). Den hänvisar till de sammandragande, bittra föreningar som finns i druvskal, stjälkar och frön samt ekfat där vinet åldras. Om du vill veta vad tanniner smakar, bara bita i en druva stam eller äta en cabernet druva av vinstockar. I unga röda viner, tanniner smakar bittert och torkning, men med åldern de smakar silkeslen.
 10. 10
  Försök para ihop vin med ovanliga ingredienser och notera hur det förstärker eller försvagar de smakerna i vinet. För röda viner prova annorlunda, god kvalitet choklad och bär. Med vita viner du kan prova äpplen, päron och citrusfrukter. Para ihop vin med mat är mer komplicerat än "rött med nötkött och vitt med." Känn dig fri att dricka beroende vin du vill med den mat du vill, men kom ihåg en perfekt ihopkoppling är en mycket trevlig upplevelse.

Tips

 • När genom vinland, göra ett äventyr av det. Få förlorade och följ de små skyltarna till de dolda vingårdar. Stora namn vingårdar göra stora viner, men de sällan erbjuder en intim vinprovning upplevelse.
 • Prata med de människor som arbetar på vingården. De är oftast mer än gärna ge några av sina omfattande kunskaper i ämnet, speciellt när det kommer till deras inhemska produkten.
 • Oroa dig inte om dina preferenser skiljer sig från andra människor runt omkring dig. Alla har sin egen smak och spännande med vinprovning är att upptäcka exakt vad din smak är.
 • Om tanniner är alltför dominant, ger vinet en viss tid. Det finns faktiskt olika typer av tanniner - några från skinnen, vissa från frön och några från tunnan. Tanniner behöver tid att polymeriseras och falla ur lösning. Däremot kan vädra ett vin en stund tillåter det att öppna upp och sedan de mer trevliga aromatiska komponenterna kan vara i bättre proportion till hela sammansättningen av vinet. Om du tjänar en flaska, häll vinet i en karaff eller en karaff och låt det sitta i en timme eller två innan det dricks.
 • Om man är runt, gå till en restaurang eller vinbar som erbjuder vin "flygningar". Dessa är bra sätt att jämföra olika viner och se hur olika druvsorter reagerar på olika hantering. Dessa flygningar är ofta bra värden och ger dig möjlighet att prova (vanligtvis 3) olika viner utan att behöva öppna tre flaskor wine.Any bra restaurang / vinbar kommer att utforma till ha ett övergripande tema som kommer att göra upplevelsen mer informativ än bara tre slumpmässiga glasögon. Dessutom större specialitet vin återförsäljare håller ofta teman provningar på helgerna.
 • Matcha glas till vinet. Stemware / drinkware kommer i en mängd olika former och storlekar. De mer erfarna vindrickare och finsmakare njuta ofta viner ur Glas eller lökar som är skräddarsydda för en viss sort. När du börjar, det finns en grundläggande tumregel, större glas för röda viner, och mindre glas för vita. Österrikiska glas företaget Riedel är den gyllene standarden för drinkware när det gäller vin, men för nybörjaren, billigare stemware kommer att göra.

Varningar

 • När du går vinprovning, kommer du att stöta på människor med varierande nivåer av vin kunskap. Vissa kommer att känna en hel del, men inte skyr dem utanför bat. "Vin snobbar" tenderar att missionera och pontifikat - och inte alla nybörjare är upp för det. Däremot kan sidling upp till en informerad smakprov som är benägen att dela kunskap på ett respektfullt sätt vara mycket lärorikt.
 • Mest vin, när den öppnas, inte håller längre än ett par dagar. Det förlorar friskhet och frukt karaktär. Det går platt och oxiderar. Dock kommer mycket sällan en välgjord vin blir vinäger. Medan vissa tror att detta händer, är det ett vin myt.
 • Vid användning av bly karaffer eller glasögon, det finns en avlägsen möjlighet av blyförgiftning i proportion till den tid där vinet har kommit i kontakt med bly. Om du använder ett lead karaff eller bly Glas, konsumera vinet inom 48 timmar för att undvika risken för blyförgiftning.
 • Gilla golf, är vin förknippas med "status" och verksamheten livsstil. Om du vill bli accepterad i de finsmakare 'cirkel, kan det bli dyrt.