Wki

Hur att rengöra rostfritt stål

Rostfritt stål är en av de mest motståndskraftiga material tillgängligt för ett brett spektrum av hushålls-och industriell användning. Dess kromfilm är ansvarig för dess motståndskraft mot rost och vanära, och med rätt skötsel denna film kan ge skydd i många år. Integriteten av filmen kan skadas av smuts och andra föroreningar, dock så rostfritt stål måste hållas rena. Följ dessa riktlinjer för att hålla din rostfria skiner.

Steg

Hur att rengöra rostfritt stål. Åtgärda fläckar så snabbt som möjligt.
Hur att rengöra rostfritt stål. Åtgärda fläckar så snabbt som möjligt.
 1. 1
  Åtgärda fläckar så snabbt som möjligt. Rostfritt stål håller inte fläckar lätt, men det är bäst att städa upp spill och märken så snabbt som möjligt. Även om det kommer förmodligen att vara möjligt att ta bort en fläck efter det sätter, kommer det att krävas mer arbete och potentiellt skadliga eller repor rengöringsmedel.
 2. 2
  Fyll en diskho eller hink med varmt tvålvatten eller en svag ammoniak och vatten lösning. Rostfritt stål är hållbart, men kan vara känslig för hårda städare, så för rutinmässig rengöring, använd ett milt tvättmedel, såsom diskmedel. Späd rengöringsmedlet med mycket varmt vatten. Det är bättre att ha för lite diskmedel än för mycket.
 3. 3
  Blötlägg det föremål som skall rengöras i tvålvatten. Om du rengör något litet, t.ex. en rostfri kastrull, kan du blöta det för att ta bort brända på mat eller andra fläckar vid behov. För riktigt tuffa jobb, blötlägg över natten. För större föremål eller lätt smutsad disk, hoppa över detta steg.
 4. 4
  Fukta en mjuk handduk eller disktrasa i tvålvatten. Om du har dränkts av rostfritt stål, kommer du antagligen behöva byta vatten nu så att den är ren och varm. När det är möjligt, undvika att använda en slipande trasa på rostfritt stål. Istället får en mjuk trasa eller nylon svamp, doppa den i vatten-rengöringsmedel och vrid ur den ordentligt. Om du föredrar att använda en rengöringsborste, välj en med mjuk borst.
 5. 5
  Scrub det rostfria stålet. Ta ditt trasa och mjukt skrubba ytan. Det är normalt inte nödvändigt att trycka mycket hårt. Om rostfritt stål har en polerad yta, skrubba med målgång, inte mot den, och undvik skrubbning med en cirkelrörelse. Skölj och vrid ur ditt trasa ofta för att hålla den fuktig och för att undvika att smeta potentiellt slipande föroreningar över ytan av stålet.
 6. 6
  Skölj noga med varmt, rent vatten. Med hjälp av en ren trasa eller svamp, våt och torka av rostfria. Var noga med att avlägsna alla tvättmedelsrester - det kan efterlämna streck och en regnbågsfärgad missfärgning.
 7. 7
  Upprepa om nödvändigt. Den skonsam rengöring bör ta hand om de flesta smuts och föroreningar, men om fläckar kvarstår, upprepa processen. Ha tålamod - ihållande skrubbning brukar vinna över även de tuffaste fläckarna.
 8. 8
  Applicera en milt slipande rengöringsmedel. Endast tillämpa en slipande produkt efter att du har förbrukat ditt tålamod (och armarna) skrubbning. Börja med att försöka en pasta av vatten och natriumbikarbonat (bakpulver). Gnid pastan på rostfria med en mjuk trasa. Återigen, motion tålamod, skrubba väl och skölj noga.
 9. 9
  Går alla ut. Om kombinationen av blötläggning, diskmedel och en milt slipande fungerade inte, du kommer att behöva få allvarliga. Applicera en mer frätande slipande rengöringsmedel såsom de kommersiella märken av "Ajax" eller "Comet". För att göra detta, fukta en trasa eller svamp med varmt vatten, lägg den slipande på ena sidan och, rör sig i riktning mot den rostfria säd, tillämpa slipande sidan av duken till rostfria.
 10. 10
  Vänd på handduken över till sidan utan slipmedel, och ta bort renare du bara tillämpas (återigen i fiberriktningen). Behåll denna handduk varm och fuktig, men inte drypande våt.
 11. 11
  Skölj noga och torka. Omedelbart efter avtorkning av slipande rengöringsmedel, skölj med rent, varmt vatten. Torka rostfria med en andra trasa, återigen gnugga med säden.

Tips

 • Om du bara inte kan få en fläck av blötläggning och skonsam rengöring, kan du bara lämna det. En isolerad fläck eller missfärgning är att föredra framför den potentiella skada ytbehandlingen som kan bli följden av att en hård kemikalie till rostfria. Ugn renare fungerar bra, spraya på och vänta en timme, sedan torka av.
 • Rengör ofta. Du har förmodligen regelbundet rengöra rostfria rätter, men de flesta människor låter föroreningar bygga upp större föremål. Ju oftare du ren, kommer den enklare rengöring och desto mindre chans har du att föroreningar skadar rostfri skyddande film.
 • Om du har en, använder en diskmaskin för rostfria rätter. Diskmaskiner är perfekt för rengöring av små rostfria föremål. De använder mycket varmt vatten, milda rengöringsmedel, och är långlivade och mild i sin "skrubbning."
 • För riktigt tuffa rostfläckar eller missfärgad av värme, tillämpa 10% lösning av salpetersyra (aqua Fortis). Detta är i allmänhet endast för industriellt bruk.

Varningar

 • Var försiktig när du blandar alla typer av rengöringsmedel. Blanda inte kommersiella rengöringsmedel, exempelvis "Bar Keepers vän", med ättika eller med andra märken.
 • Applicera inte blekmedel till rostfritt stål. Rostfritt är känslig för klor, och kontakt med blekmedel kommer att resultera i missfärgning och skador på den skyddande filmen.
 • Salpetersyra är en starkt frätande kemikalie och bör inte användas om du inte är bekant med korrekt hantering och tekniker för bortskaffande.

Saker du behöver

 • Varmt vatten
 • Mjuka trasor eller svampar
 • Milt rengöringsmedel eller ammoniaklösning
 • "Bar Keepers vän," "Comet", "Ajax" eller liknande slipande rengöringsmedel
 • Solglasögon (att beundra din städning jobb)