Wki

Hur att plocka pumpor

Oavsett om du ökar din egen, besöka en lokal pumpa patch eller bläddra i butiken, det finns en teknik för att hitta precis rätt pumpa. Noggrant utvalda pumpor håller längre, ser trevligare, och smakar bättre.


Steg

Hur att plocka pumpor. Kontrollera om en smidig, jämnt färgad hud.
Hur att plocka pumpor. Kontrollera om en smidig, jämnt färgad hud.
 1. 1
  Välj ett motiv att rista innan du går och handlar för pumpor. Tänk vilken form bäst skulle passa din design - lång och smal? Fett och rund? Om du ska använda schabloner, leta efter en pumpa med en form som liknar det mönster du kommer att hugga.
 2. 2
  Kontrollera om en smidig, jämnt färgad hud. Köttet ska vara fast, ej elastiska på något sätt. Inspektera hela pumpan. Håll dig borta från pumpor med blåmärken, skärsår, skrapsår och några tecken på mögel. Om du ska använda schabloner, undvika bucklor samt.
 3. 3
  Håll utkik för mindre, "socker" pumpor för att äta. Inte alla pumpor kommer att smaka gott i en paj. Socker pumpor är 200-250 mm (8-10 ") i diameter och kommer att ha mjukare, mindre trådiga kött än en dekorativ pumpa.
 4. 4
  Knacka på skalet. Ripe pumpor kommer att göra ett "ihåligt" ljud. Om pumpan är på vinstockar, bör vinrankan vara torr och skaftet ska vara hårt och brunt. Den mognad av pumpan kanske inte så stor roll om du är bara intresserad av att snida (i vilket fall en omogen pumpa kanske längre).
 5. 5
  Ställ pumpa upp för att se till att det sitter nivå. Du vill inte att välja en pumpa för carving bara för att upptäcka att det inte kommer att sitta rakt för dig. Om pumpan växte på sin sida och har en platt plats där, kanske du kan för att införliva det i din design eller vända den sidan mot en vägg så att den inte syns.
 6. 6
  Lämna så mycket av stam på som möjligt. Du kan klippa vinstockar på båda sidor om stammen och sedan skär stammen noga hemma. Detta kommer att hjälpa den att hålla längre. Självklart gäller detta endast om du faktiskt skördar pumpor.

Tips

 • Det är alltid bäst att söka pumpor direkt från vinstocken, eftersom du får en bättre uppfattning om hur fräsch och mogen är det, och de kommer att ha undvikit missbruk för att transporteras.
 • Vissa typer av pumpa mognar snabbare än andra. Om du arbetar med en ovanlig pumpa sort, forskning det och anpassa dessa instruktioner därefter.
 • Eftersom en pumpa är en medlem av vintern squash familj, kommer det att pågå ett bra tag i förvaring. Det är bara när det är huggen att det ska börja att försämras snabbt.
  1. Plocka upp pumpan från botten och aldrig från stammen. Det kan bryta lätt. Om den går sönder, spara stammen eftersom du kan ofta korrigera den igen med tandpetare.
  2. Hantera det varsamt på vägen hem. Smäll inte ner det på bordet eller låt den rulla runt i bagageutrymmet. Eventuella blåmärken förkortar pumpa livslängd.
   • Om du hanterar pumpan i en bil, se till att du inte gör några plötsliga rörelser på vägbanan, eftersom det kommer att förkorta dess livslängd.
   • Om du hanterar den med händerna, är det bäst att ha en vagn eller något som gör det bekvämt.
  3. Förvara din pumpor i en sval, torr plats. Om du gör det kommer att hjälpa till att bota svålen, vilket gör den mindre sårbar att ruttna.

Varningar

 • Låt inte pumpor utsättas för frost, annars kommer de att ruttna omedelbart efter avfrostning
 • Om det är en tung pumpa, alltid lyfta med benen, inte ryggen.
 • Förvara aldrig en oklippt pumpa på gräset, vått gräs (även från morgondagg) kommer att ruttna det. Om du lagrar det på gräset, se till att stänga av den varje dag till en ny sida av pumpan. Annars kommer du sluta med en dålig plats.