Wki

Hur man skörda rabarber

Ätbara rabarber (Rheum x cultorum) är en av de få perenna grönsaker, vilket gör det till en mycket mångsidig del av trädgårdsprodukter. Det behandlas som ett bär och är oftast äts stuvad eller inbakad i kakor och andra bakverk.

Även om det är en mycket kravlös grönsak att odla, skörda det är inte annorlunda från någon trädgård producera i dess måste skördas i rätt tid och på rätt sätt och i vissa avseenden är detta lite knepigt. Du behöver ha tålamod eftersom du inte kommer att se en god skörd från rabarber fram sitt tredje eller fjärde år, men det är värt att vänta. Den här artikeln förklarar hur du skörda dina rabarber växter för maximal potential.

Steg

Hur man skörda rabarber. Välj rätt tid att skörda.
Hur man skörda rabarber. Välj rätt tid att skörda.
 1. 1
  Välj rätt tid att skörda. Den skörd period för rabarber är sen vår till slutet av sommaren.
 2. 2
  Skörda beroende på ålder av rabarber. Det är viktigt att inte dra några stjälkar i anläggningens första år av tillväxt, som gör det allvarligt försvagar upprättandet rabarber anläggningen. Låt varje rabarber växt att etablera ett starkt rotsystem första året och lämnar stjälkarna intakt (de ska komma och gå på egen hand).
  • I den andra säsongen, bara skörd under de första två veckorna och bara välja de stjälkar som är tillräckligt stora, alltid lämnar gott om anläggningen.
  • Under de följande åren, kan du skörda rabarber under hela skördeperioden. Från och med tredje året på, ska du finna att rabarber kan skördas under en period av cirka 8 till 10 veckor.
 3. 3
  Veta när en stjälk är redo för skörd. Rabarberstjälkar är redo när de är mellan 1.5cm/0.5 "och 2,5 cm / 1" bred. De bör vara ganska fast, och visar en ännu mörkt rosa eller rödbrun färg.
 4. 4
  Skörda stjälkarna genom vridning. Dra en stjälk så nära som möjligt till basen av anläggningen.
  • Dra försiktigt, samtidigt vrida så att den kommer undan snyggt. Rabarberstjälkar bör alltid vara vridna ren från kronan, som att vrida eller dra bort de växt-och stärker rötterna att producera mer. Aldrig gräva eller klippa växten eftersom dessa inte ger samma kraftig tillväxt.
  • Om det är det rabarber anläggningens andra säsong, bara dra två stjälkar per planta, lämnar minst fem friska stjälkar att fortsätta växa.
  • I följande säsonger, är det bra att ta bort tre eller fyra stjälkar per planta, så länge du lämnar en liknande mängd stjälkar växer fortfarande. Vi rekommenderar att du bara skörda en tredjedel av anläggningen skörd varje säsong för att undvika överbelastning av rabarber anläggningen.
 5. 5
  Tidy rabarber anläggningen. Aldrig lämna några brutna stjälkar på rabarber anläggningen eftersom dessa kan orsaka infektioner att växa. Ta bort alla trasiga delar från basen av anläggningen och antingen äta eller kasta dem.
  • Lämna 3:57 mogna bladen på växten, dessa hjälper rabarber att växa kraftigt.
  • Ta bort eventuella blommande stjälkar när du märker dem.
 6. 6
  Dra eller klipp bladen från stjälken. Bladen innehåller oxalsyra, som är giftig och bör inte ätas. Släng dessa eller lägga till komposten. Eller gör en rabarber sprej från bladen för att hålla skadedjur av din broccoli, vitkål och brysselkål.
  • Gör inget foder till djuren heller!
 7. 7
  Avsluta skörd innan ansträngande rabarber anläggningen. Skörd av rabarber bör upphöra när alla stjälkar blir tunt igen eller när du redan har avverkat en tredjedel av anläggningen.
 8. 8
  Förvara rabarber ordentligt. Medan nyplockade rabarber används bäst så snart som möjligt efter skörd, kan det förvaras i en påse av polyeten i kylen i upp till tre veckor. Stjälkarna kan frysas eller flaska för längre tids förvaring när de har upprättats.
  • Till gryta rabarber, ta bort och kasta löv om det inte redan är gjort, hacka stjälkarna till 1 tum (2,5 cm) bitar och gryta i tillräckligt med vatten för att täcka. Stewing inte tar lång tid, så håll ett öga på dem.

Tips

 • Lämna etiketter bredvid dina rabarber växter efter planteringen, för att ange det år som det planterades, så att du vet åldern.
 • Överväg att låta varje rabarber växt att vila vartannat år. Försök plantera flera så att du kan skörda dem på rotation.

Saker du behöver

 • Rabarber kronor för plantering i första året, anläggningar för upptagning från
 • 1 hand gaffel
 • Trädgårdshandskar (valfritt)