Wki

Hur att döda murgröna utan att skada ett träd


Murgröna (Hedera helix) är stor i sitt ställe, men när det börjar att ta över en annan växt i din trädgård, det blir en riktig pest. För träd, kan det ta bort ljuset från trädets bark och andra delar, ibland förhindrar vilande knoppar från gro och förnya trädens tillväxt och det kan uppmuntra till ytterligare försämring av en redan skadad träd genom att öka luftfuktigheten som leder till röta. Det kan också se riktigt rörigt och scraggly. Det kommer inte bli lätt att ta bort det, eftersom de flesta metoder kommer sannolikt också döda trädet. Med lite uthållighet, men kanske du kan ta bort det.

Steg

Hur att döda murgröna utan att skada ett träd. Kontrollera basen av trädet för suckers från trädet.
Hur att döda murgröna utan att skada ett träd. Kontrollera basen av trädet för suckers från trädet.
 1. 1
  Kontrollera basen av trädet för suckers från trädet. Om det finns, inte ens överväga att spruta som trädet kommer att ta upp eventuella gifter du sprutar. Om det finns ingen, och trädet har brun bark, spraya glyfosat på murgröna som sitter på trädstammen.
 2. 2
  Skär murgröna två veckor senare. Den förfaller i tiden tillåter glyfosat åtgärder för att arbeta på hela murgröna. Skär vinrankorna så nära marken som möjligt och skär ut ett snitt för att förhindra ny sammanfogning. Borsta glyfosat direkt på nedskärningarna.
 3. 3
  Tillåt naturlig die-off. Var medveten om att detta kommer att ta ca 1 - 2 år för stjälkarna ovanför snittet. Att försöka ta bort murgröna kommer att orsaka en hel del damm inandning, och kan skada trädet om murgrönan har hållit fast vid det för ett tag. Med tiden de döda murgröna vissnar bort. Övergripande naturliga ruttnande av murgröna kan 3 - 10 år.
 4. 4
  Håll ett öga på ditt hantverk. Om murgröna groddar upp igen någonstans, ta itu med det omedelbart genom att dra bort det.

Tips

 • För dem i norra Europa, hänvisar denna artikel till engelska murgröna, inte Poison Ivy.
 • Om du gillar murgröna på ett träd, hålla den trimmas regelbundet så att den bara växer på stammen.
 • Använd handskar och en mask för att skydda huden och andningsorganen när du arbetar med spray. Ivy orsakar också en allergi reaktion hos känsliga personer vid beröring.
 • Observera att murgröna är inte parasiter - dess potential för skador kommer från dess vikt (möjligheten att göra ett träd framtung och göra den mer riskerar att blåsa över i kraftiga vindar), fukt ökar potentialen, och förhindra ljus når knoppar.

Varningar

 • Varje planta sprutas eller målas runt trädet kommer att dö, så var försiktig!

Saker du behöver

 • Sekatörer och andra trädgårds redskap skärande
 • Glyfosat spray eller paint-on
 • Pensel för målning på
 • Garden handskar
 • Goggles för att förhindra murgröna damm kommer in ögonen