Wki

Så skyddar växterna från kylan

Om din vädret är lite för kallt eller dina växter lite för anbud, det finns saker du kan göra för att hjälpa din trädgård genom vintern. Allt beror på hur anbudet växterna är, hur kallt vädret är, hur lång tid det kommer att vara kallt ute, och hur mycket energi och möda du vill spendera. För vissa kombinationer av klimat och växter, kommer ingen mängd av extra omsorg hålla dem växa, men i många fall kan lite extra omsorg överbrygga klyftan.

Steg

Så skyddar växterna från kylan. Välj växter som är anpassade till ditt klimat.
Så skyddar växterna från kylan. Välj växter som är anpassade till ditt klimat.
 1. 1
  Välj växter som är anpassade till ditt klimat. Detta är det enklaste, lägst ansträngning val. Lär dig vilken växande zon du är i (om ditt land har en sådan klassificering system, det amerikanska systemet samordnas av USDA) eller åtminstone din troliga låga och höga temperaturer för året och välja växter som tål dessa temperaturer. Vissa växter kan dö tillbaka, tappar sina löv, eller på annat sätt gå vilande på vintern, så ta dig tid att veta hur växter som är väl anpassade till klimatet hantera det. Nackdelen med detta tillvägagångssätt, naturligtvis, är att den begränsar ditt val av växter.
  • Ettåriga är växter som dör tillbaka varje år och måste planteras om de inte reseed själva. I kallare klimat, kan vissa perenna växter odlas som ettåriga, om de annars inte skulle överleva vintern. Odlingssäsongen för vissa annueller kan förlängas med vindskydd eller starta växter inomhus eller i växthus.
  • Perenner är växter som fortsätter växa från ett år till nästa. För dessa, måste du lära dig vilka, om några, ytterligare vård de behöver för att överleva vintern.
  • Prata med folk på din favorit plantskola om vad som väntar från en anläggning under vintrarna i ditt område. Också be om att plantera och hur man tar hand om en anläggning innan du köper den.
  • Leta efter sorter och sorter av växter som passar ditt klimat. Visste du att det föds för att bättre klara kylan? Visste du att det finns en tomat sort som heter 'San Francisco Fog "?
 2. 2
  Plantera anbud växter där de har lite skydd och värme. Ibland, en gränd i lä, kan den sida av ett hus, eller ens en närliggande väg eller trottoar (att suga upp och lagra en del värme från dagtid) vara tillräckligt för att hjälpa en växt genom kylan. Gör en sol diagrammet för att se vilka delar av din trädgård få mest solljus (kom bara ihåg att solljuset når olika delar på vintern än på sommaren). Kom också ihåg att om en anläggning står morgonsolen, kan den snabba avfrostning orsaka cellväggarna att brista.
 3. 3
  Kasta en gammal filt, trasa, eller tarp över anbud växter. Om du behöver för att skydda dina växter från ett litet antal särskilt kalla nätter, ett enkelt skydd som en gammal filt kan vara tillräckligt. Ta bort det under dagen så att växterna kan få ljus och luft. Du kan behöva väga eller binda ner duken så att den inte blåser bort.
 4. 4
  Ta med växter inomhus. Om du kan, bära eller rulla växterna i ett garage, sol rum, växthus, eller en byggnad. Utomhus växter får inte vara på sitt bästa inomhus, eftersom de inte nödvändigtvis kommer att få tillräckligt med ljus, men de kan göra det tillräckligt länge för att överleva genom vintern. För vissa anbud växter i kalla vintrar, kan du också kunna övervintra dem genom att gräva upp rötterna i rätt tid och lagra dem på rätt sätt inomhus.
 5. 5
  Bygg en kall ram eller växthus.
  • Bygg en enkel, tillfällig kall ram genom att böja smala metallstänger in loopar och sticker ändarna i marken över en trädgård rad. Sedan placera en längd klar plastfolie över slingorna så att det omsluter anläggningen.
  • Bygg en något mer permanent kall ram genom hinging ett fönster eller storm fönster på ena sidan av en öppen botten låda byggs från skrot virke.
  • Bygg en PVC hoophouse med anvisningarna här.
  • Se till att växterna i ditt växthus eller kall ram får adekvat ventilation. Tänk på hur varmt insidan av din bil blir den en solig dag. Om dagstemperaturer är varm, öppna upp så att luften kan cirkulera. Om du inte gör det, kan du överhettas dina växter eller bygga upp för mycket fukt inuti.
 6. 6
  Använd kompost. fungerar som en isolator, så kompost kan skydda växter, speciellt från stora svängningar i temperaturen. Ibland den kalla temperaturen är inte vad skadar växten. Det är frysning / tining cykel påverkar jorden och får den att "vräka" anläggningen. Eller, kan den frusna marken hindrar växten från att dra upp vatten och det kan dö av brist på fukt. Konsultera en trädgård bok om de speciella växter du växer. Vissa kommer att tolerera detta tillvägagångssätt bättre än andra. Mulch tillämpas rättvist tätt över jorden kommer isolera rötterna. Vissa växter, såsom rosor och jordgubbar, kan övervintrat genom att täcka dem helt med en ren kompost.
  • Isolering fungerar åt båda hållen. Det kan förhindra att jorden svalkar alltför snabbt, men det kan också hindra den från att värmas upp snabbt när det är dags. Du kanske vill kratta tillbaka bort från växterna som våren börjar värmas upp.
 7. 7
  Vatten. Gör inte detta om du förväntar dig en hård frysning, eftersom det skulle kunna slå tillbaka, men för att skydda mot en liten frost, kan en generös vattning hjälper att behålla en del av dagens hetta in på natten.

Tips

 • Leta upp dina speciella växter och ta reda på hur mycket kallt de kommer att tolerera, hur de beter sig i kyla, och hur man bäst kan övervintra dem eller skydda dem från frost. Vissa växter tål beläggningar, transplantation, eller gräva bättre än andra.
 • Om en anläggning har inomhus under en längre tid, eller om en planta har börjat inomhus, lägger tillbaka utanför gradvis, med början med en timme om dagen och arbeta upp. Detta kallas för "härdning off", och det hjälper växten att anpassa sig till naturen och skärpa.