Wki

Hur att rengöra granit

Även granit har blivit ett populärt val för många husägare, de allra flesta är osäkra på hur man korrekt rengöra och underhålla stenens yta. Även om du kan köpa "granit renare" det finns andra sätt kan du tryggt rengöra och bevara dessa hållbara, men ändå vackra bänkskivor.

Steg

Hur att rengöra granit. Förbered bänkskivor för ordentlig rengöring.
Hur att rengöra granit. Förbered bänkskivor för ordentlig rengöring.

Metod ett: regelbundet underhåll

 1. 1
  Förbered bänkskivor för ordentlig rengöring. Innan du börjar att faktiskt rengöra bänkskivan, avlägsna överflödigt skräp och apparater flytta eller föremål så att du kan nå alla områden.
  • Torka upp spill eller klibbiga rester på disken. Det bästa sättet att undvika färgning din bänkskivan är att avlägsna vätska eller såser direkt från din bänkskiva. Om vätskan har satt, använd en varm våt trasa för att lossa och ta bort caked på skräp.
  • Tvätta med tvål och varmt vatten och ta bort smulor och annat skräp. Använd en grundläggande tvål trasa att rensa bänkskivor av kvarvarande smulor, skräp eller annat material innan du rengör dina bänkskivor.
 2. 2
  Skapa din hemgjorda granit formel bänkskivan rengöring. Var säker på att du använder rengöringsmedel som är pH-balanserad och inkluderar ingen syra eller sura kemikalier typ.
  • Fyll en hink eller din diskbänk med varmt rent vatten. Om du kan använda filtrerat vatten, ännu bättre.
  • Kombinera milt rengöringsmedel med tvättsprit. Blanda tre delar diskmedel med en del standard tvättsprit. Alkohol fungerar bra eftersom det har antiseptiska och rengöring egenskaper men innehåller en pH-nivå på 7,0 - samma pH i vattnet.
  • Blanda väl och låt vattnet svalna något. Du vill ha vatten för att vara väldigt varmt, men inte skållning eller extremt varma. Se till att din tvål och alkohol väl blandas i en fin balans.
 3. 3
  Använd inte någon ammoniak, vinäger eller citron rengöringsmedel på granit. Även granit är en extremt tuff yta, är den känslig för sura formler, som äter bort på dess yta. Ammoniak, vinäger och citron innehåller allt mer syra än är säkert för granit.
 4. 4
  Tvätta räknare med en ren vit trasa. För bästa resultat, använd en vit trasa, fri från överskott fibrer som kan lossna och bli kvar på disken. En möjlig lösning är att använda en ren trasa blöja eller mikrofiberduk.
  • Doppa trasan i rengöringsvätska och torkar diskar ordentligt. Blötlägg trasan i lösningen, vilket gör att rengöringsvätskan att genomsyra trasa. Innan du rengör räknaren vrider trasan för att avlägsna överflödig vätska.
  • Kör handen över disken för att se till att du har tagit bort allt skräp. På grund av karaktären av mönster granit disk, kan vissa fläckar eller överblivna skräp och fläckar inte vara synliga för blotta ögat. Men om du kör en ren hand över bänkskivan ytan du kanske kan plocka upp fastnat på skräp som din duk kan ha missat.
 5. 5
  Buff och torra diskar noggrant. Även om dina diskar kommer att vara ren, kanske de flesta städare lämna ränder om inte torkade omedelbart.
  • Använd en mikrofiberduk för att torka och polera räknare. Detta kommer inte bara att ta bort ränder, men öka bänkskivan finish och glans.
  • Använd en ny torr mikrofiberduk om den andra duken blir fuktig eller våt. En våt trasa kommer inte att tillåta dig att torka disken så byter den ursprungliga duken för något nytt.
 6. 6
  Färdigt.

Metod två: rengöring med bakpulver

 1. 1
  Använda bakpulver kataplasmer för tuffa fläckar. Vad händer när en smutsig fläck blir en envis fläck, inte kunna tvättas bort enkelt med din hemgjorda granit renare? Använd bakpulver för mer envisa fläckar som inte kommer att göra bort efter en gnugga eller två.
  • Bakpulver är känd som städare. Även kallad natriumbikarbonat, är denna mångsidiga rengöringsmedel används till allt från en deodorant och pool renare till en tandkräm och tyg renare. Förutom dessa användningsområden, det är ett effektivt rengöringsmedel på granit.
 2. 2
  Ta reda på vilken typ av fläck du tror att du har. Behandla vatten-och oljebaserade fläckar med bakpulver fungerar på olika sätt. Om du kan, försök att ta reda på om din fläck är vatten-eller oljebaserad. Detta kommer att göra ditt jobb mycket enklare när det gäller att blanda din bakpulver grötomslag.
 3. 3
  Blanda en bakpulver grötomslag med bakpulver. "Grötomslag" är ett finare ord för en mjuk, fuktig blandning. Beroende på vilken typ av fläck du har, här är hur du blandar din grötomslag:
  • Vattenbaserade fläckar: 1 kopp bakpulver, 5 msk flytande diskmedel, och tillräckligt med väteperoxid för att göra blandningen till en yoghurt konsistens.
  • Oljebaserade fläckar: 1 kopp bakpulver, 5 msk flytande diskmedel, och tillräckligt med vatten för att göra blandningen till en yoghurt konsistens.
 4. 4
  Applicera grötomslag till platsen av fläcken på bänkskivan. Täck bänkskivan med grötomslag, täcka grötomslag med plastfolie och låt stå i minst ett dygn innan avtorkning.

Metod tre: tätning för att förhindra framtida fläckar

 1. 1
  Seal din granit bänkskivan för att förhindra fläckar från att sippra in i den porösa stenen. Tätning din granit bänkskivan varje par år är ett bra sätt att se till att du inte behöver städa så mycket. En granit bänkskivan är ordentligt tillslutna när vattnet stänkte på ytan pärlorna upp. När vattnet inte längre pärlar upp på ytan av bänkskivan, är det dags att ge det en bra tätning.
 2. 2
  Rengör din granit bänkskivan ordentligt med en granit rengöring formel. Du kan göra en egen, som du kan ha i Method One, eller så kan du köpa en från en specialitet butik.
 3. 3
  Låt granit torka helt efter rengöring innan förslutning. Ge granit en bra 10 till 15 minuter för att se till att all fukt har avdunstat innan du går vidare till nästa steg.
 4. 4
  Spraya tätningsmedlet jämnt över hela ytan av granit. Kontrollera att tätningsmedlet täcker varje yta av granit. För att säkerställa detta, är det bäst att använda ett tätningsmedel som har överförts till en sprayflaska.
  • Torka inte av tätningsmedlet i granit. Torka tätningsmedlet med en trasa eller pappershandduk absorberar tätningsmedlet in i duken, inte i stenen. För bästa resultat, motstå frestelsen att torka av tätningsmedlet. Låt den göra sin egen grej.
 5. 5
  Vänta 10 till 15 minuter för att limmet ska tränga in i bänkskivan.
 6. 6
  Torka bort överflödigt tätningsmedel efter 15 minuter. Om du ser ett töcken effekt på ytan av granit, vara medveten om att det rensar ut - det kommer inte att vara permanent. Din granit bänkskivan är nu flytta förseglad!

Tips

 • Vissa sten städare kommer i form av snabba våtservetter. Dessa gör rengöring granit räknare snabbt och enkelt!
 • Använd en annan rengöring strategi för vissa fläckar såsom: bläck eller magisk markör - tvättsprit, oljebaserade fläckar, fett, kosmetika eller tjära - aceton, mögel / mögel - blekmedel eller väteperoxid, rost - grötomslag.
 • Undvik att använda rengöringsmedel som innehåller någon typ av syra, såsom vit vinäger, som kan repa eller tråkig bänkskivor.
 • Använd glasunderlägg eller bordstabletter undertill mat och dryck för att undvika spill eller skador på dina bänkskivor.

Varningar

 • Städa upp spill omedelbart, innan de sjunka ner i granit och blir permanent.
 • Tvål och vatten kommer att fungera, men du kommer så småningom sluta med en tvål bygga upp på dina toppar granit disk.
 • Undvik att placera en het panna eller plåt direkt på bänkskivan eftersom det kan bränna eller bränna ytan.

Saker du behöver

 • Mjuk vit trasa eller hushållspapper.
 • Sponge.
 • Renare gjorde för natursten.