Wki

Hur man odlar violer


Viol (Viola odorata) är underbara skogsmark växter som är mycket lätt att växa. Violets doft trädgård underbart, och kan användas för kulinariska och dekorativa syften och som parfym. När planterade, växer de ständigt, sprids genom löpare som växer från 20-30cm hög. De bildar en matta av tillväxten som gör en bra weed-utom marktäckare. De ätbara blad kan skördas året runt, och de ätbara blommor produceras i slutet av vintern och tidig vår.

Steg

Hur man odlar violer. Välj en lämplig plats.
Hur man odlar violer. Välj en lämplig plats.
 1. 1
  Välj en lämplig plats. Violets måste odlas i ett semi-skuggade läge men är ganska toleranta förutsatt att de inte torkar ut. De måste skyddas från den varma eftermiddagssolen i varma klimat men om du bor i ett kallt klimat, kan du odla dem i full solen.
 2. 2
  Välj bra jord. Markens pH bör ligga runt 6,0-7,5, tillsätt kalk för att minska sura jordar. Jorden bör vara väldränerad. Berika den med väl-skämda kompost och / eller gödsel. Om du har lerjord, lägga massor av grus, skämda vegetabiliskt avfall och gödsel, ljus och grusig jord bör förbättras genom tillägg av en liberal mängd kogödsel och lera eller lera blandas i. Om odlas på friland, violer föredrar en måttligt tung rik jord.
 3. 3
  Propagera genom att dividera gamla violetta växter. Om du redan har några violetta växter växer, eller känner någon som har etablerat violer, använd dessa för förökning. Helt enkelt bryta av en liten del som har rötter, Pot upp det för ett par veckor tills etablerad och sedan plantera ut. Våren eller hösten är kanske den bästa tiden att göra detta, men du kommer förmodligen att upptäcka att det fungerar väl bara om någon gång. Detta bör göras var 2 år när du har en etablerad violett trädgård, för att uppnå bästa växande resultat. Om du har frön, observera att utsädet bäst sås på hösten i en kall ram. Fröet kräver en period av kallt skiktning och groning av lagrade frön kan vara nyckfull. Prick ut plantorna i enskilda krukor när de är stora nog att hantera och plantera ut dem på sommaren.
 4. 4
  Space violett växter 25-30 cm mellanrum. Plantera antingen i rader eller i ett mer kreativt mönster som passar din trädgård utrymme.
 5. 5
  Vatten väl. Violets behöver en fuktig jord och bör inte torka ut.
 6. 6
  Håll fri från ogräs.
 7. 7
  Harvest blad och / eller blommor som önskat. Blommorna är oftast produceras i överflöd i sen vinter och tidig vår.

Tips

 • Violer är härdiga gång växer. De tål frost till ca -29 º C.
 • Kulinariska användning av violer är för kanderade violer, färska violer i sallader och fyllningar smörgås och som dekorationer tårta. Bladen är ganska små, kanske 3 - 5cm i diameter, men produceras i överflöd och är lätta att skörda. De har en mycket mild, nästan intetsägande smak och kan användas i mängder i sallader. Texturen är något hård, dock så vi brukar blanda dem väl med andra blad. Bladen kan också kokas, och är ett trevligt komplement till soppor eller grytor där de bidrar till att förtjocka dem på ungefär samma sätt som okra kan användas.
 • Söta violer har flera andra användningsområden i trädgården, inklusive olika medicinska användningsområden. Till exempel har den en stark folk rykte vid behandling av cancer och kikhosta. Den innehåller också salicylsyra, som används för att göra aspirin, och är därför effektiv vid behandling av huvudvärk, migrän och sömnlöshet. En eterisk olja från blommor och blad används i parfymer och blommorna själva är vana vid luftfräschare smak andetag.

Saker du behöver

 • Violet plantor