Wki

Hur att växa dagdrömmareliljar

Liljor kan vara ett bra komplement till alla blomsterträdgård, eftersom de är lätta att plantera och vårda. Medan vissa sorter av lilja är mer väldoftande än andra, är det Dagdrömmarelilja kanske den mest aromatiska. Skötsel och underhåll av denna sort tar några inledande tid, men när du lär dig hur man odlar dagdrömmareliljar ordentligt, kommer de att föröka sig snabbt och ge dig år av glädje.

Steg

Hur att växa dagdrömmareliljar. Välj en lämplig plats i din trädgård att plantera dagdrömmareliljar.
Hur att växa dagdrömmareliljar. Välj en lämplig plats i din trädgård att plantera dagdrömmareliljar.
 1. 1
  Välj en lämplig plats i din trädgård att plantera dagdrömmareliljar. Den idealiska platsen kommer att erbjuda liljor solen på morgonen och skugga på eftermiddagen. Jorden bör rinna av väl och torkar snabbt efter regn.
 2. 2
  Köpa dagdrömmare lökar i slutet av hösten eller tidigt på våren, vilket är den bästa tiden för plantering. Lökarna kommer att ha en möjlighet att acklimatisera i jorden innan de börjar blomma.
 3. 3
  Gräv ett hål med din trädgård spade för varje lampa. Varje hål bör vara ca 4-6 inches (10,2 till 15,2 cm) djup och åtskilda ett minimum av 6 inches (15,2 cm) från varandra. Detta avstånd möjliggör gott växande rum.
 4. 4
  Ta bort eventuella stenar eller hårda klumpar från väggar eller botten av hålen du grävde för plantering. Dessa hinder gör att odla liljor svårare. Ta din spade och lossa smuts i botten av varje hål, eftersom detta kommer att göra det lättare för lökarna att slå rot.
 5. 5
  Placera en liten mängd gödselmedel vid botten av hålet. Det belopp du lägger bör bara täcka botten av hålet. Placera Dagdrömmarelilja lökar in med den spetsiga änden av lökarna uppåt. Täck lökarna med ojordade jord och löst klappa ner det för hand för att se till att lampor är täckta.
 6. 6
  Täck lilja sängen med ett lager kompost. Gör detta om du planterar lökarna i höst att lägga ytterligare ett lager av skydd från de kalla vintermånaderna.
 7. 7
  Gödsla lilja sängen. När groddar först blir synliga, tillsätt mer gödsel för att ge liljor annan ökning av näringsämnen.
 8. 8
  Vatten sparsamt, endast när jorden är torr vid beröring. För mycket vatten kommer att försvaga skotten och locka rovdjur såsom trädgård sniglar eller andra skadedjur redo att leva på dina liljor.

Tips

 • För bästa resultat medan gödsling, välja en produkt som hjälper i potatisodling. Använd endast en mycket liten mängd, eftersom för mycket gödsel kommer att växa ytterligare skivorna men kommer att försvaga lilja stäv.
 • Om du planerar att skära liljor, skär bara 1/3 av stammen tillsammans med blomman. Lämna huvuddelen av stammen i marken tills hösten när man kan trimma dem tillbaka till strax ovanför markytan. Detta kommer att säkerställa att lampan fortsätter att få näring så det kan producera en annan vacker blomma nästa år.
 • Om dina dagdrömmare växter utvecklar bruna fläckar på bladen, de lider sannolikt av botrytis, vilket är en svamp som förekommer i kallt eller regnigt väder. Spraya bladen med en ros svampmedel, som du kan hitta på plantskolor eller järnaffärer.
 • För optimal dränering, skapa en upphöjd rabatt med planteringsjord. Sängen bör vara minst 5 inches (12,7 cm) ovanför markytan och vara tillräckligt stor för att plantera dina lökar enligt anvisning. Detta fungerar särskilt väl om du planterar liljor i ett område som inte kan torka ut snabbt efter regn.

Saker du behöver

 • Dagdrömmarelilja lökar
 • Garden spade
 • Potato gödselmedel
 • Mulch
 • Vatten
 • Rose fungicid