Wki

Hur man odlar tomater upp och ner

Tomater är en söt och läcker frukt från en mycket tolerant växt. Tomatplantor är så populärt att växa eftersom de är lätta och hemsnickrade tomater smakar alltid bäst. Som en vinstock, de är också bra för trädgårdsmästaren som har väldigt lite utrymme. Denna artikel kommer att berätta hur man odlar tomater hängande från taket, även om det skulle kunna anpassas för att passa en ampel, alltför.

Steg

Hur man odlar tomater upp och ner. Ta den stora, ren plast mjölk eller juice flaska och avbröt basen.
Hur man odlar tomater upp och ner. Ta den stora, ren plast mjölk eller juice flaska och avbröt basen.
 1. 1
  Ställ upp hangaren. Välj en solig plats inomhus för att hänga tomatplanta s container. Din anläggning kan hängas från en krok i taket eller bunden runt en balk - använd det som fungerar för det utrymme du har tilldelats.
  • Om du använder en korg runt flaskan, med snöre eller garn, knut korgen för att skapa galgar för att fästa krokarna eller runt balkarna. Fäst korgen till din tak eller balk, redo för att lägga till anläggningen. Vid val korgen, välj en som kommer att hålla den upp och ner mjölk eller juice flaska som du kommer att använda utan att glida ut eller störta i sidled. Var noga med att kontrollera detta innan du hänger upp korgen! Detta steg är snyggare men frivillig, eftersom du kan också använda flaskan direkt (se nedan).
 2. 2
  Välj en liten tomatplanta. Växter köpte eller är båda fina val. Vatten denna växt väl och ställ den åt sidan.
 3. 3
  Ta den stora, ren plast mjölk eller juice flaska och avbröt basen. Ta av locket. Se bilden för mer information.
  • Tie snöre eller garn till kanterna av den skurna änden av flaskan för upphängning. Stansa ut hålen med en hålslagare, eller använda ett vasst verktyg för att infoga hål genom vilka strängen kan passera. Knut strängen på plats med öglor att fästa de galgar du gjort. Medan bilden visas senare i denna tutorial visar två hål, kan du hitta tre hål ger en bättre balans - experiment för att se vad som fungerar bäst.
 4. 4
  Ta tomatplanta ur sitt ursprungliga potten. Försiktigt ställa den upp och ner i mjölk eller juice flaska. Försiktigt mata anläggningen genom att hälla hålet, så att tomatplanta hänger ut ur hålet, med rötterna fortfarande inne i flaskan.
 5. 5
  Fyll mjölkflaska med en blandning av god kompost och trädgårdsjord. Sedan vatten det. (Nu kan du se varför galgen sattes upp först - det är omöjligt att sätta anläggningen på en yta utan att dölja det i marken eller skada växten.) Om du använder en korg, sätter flaskan i ampel för upphängning, om inte, helt enkelt hänga flaskan direkt till galgar. Du är nu redo att börja växa din upp och ned tomatplanta.
 6. 6
  Vatten din upp-och-ned tomatplanta regelbundet. Det enklaste sättet att vatten är att köpa en flaska växt vattning som innehåller en hakad rör som suger upp vattnet och levererar den via kroken in i toppen av behållaren; du helt enkelt hålla upp flaskan, tuck kroken över toppen av den behållare och pressa vattnet i. Dessa kan köpas från trädgården och järnaffärer.
  • Var medveten om att vattnet tenderar att dribbla ur flaskhalsen, det kommer gradvis att minska under rotsystemet utvecklas.
  • Försök att sätta en annan anläggning under din hängande tomatplanta att fånga extra vatten som flyr, eller placera en behållare under anläggningen för att fånga vattnet och använda den för att vattna dina andra hängande tomatplantor. Ett annat alternativ är att hänga anläggningen där det inte spelar någon roll så mycket där vatten droppar, t.ex. på din balkong.
 7. 7
  Färdigt.

Tips

 • Se till tomatplanta får gott om sol, eftersom solljus är nyckeln till mörka, mogna tomater.
 • Kontrollera att kroken eller balken är säker, eftersom fabriken kan bli ganska tungt när det börjar frukten.
 • Din tomatplanta växer nedåt, så hänga den någonstans det inte kommer att vara i vägen för gångtrafik, husdjur eller något annat. (Definitivt inte hänga den över ett akvarium eller framför TV: n!)
 • För att anpassa den för att passa en hängande korg, skär ett hål i botten av korgen liner och följer ovanstående steg. På samma sätt kan du odla tomater i stil med en ampel genom att skära av botten av en flaska och växande tomatplanta ur toppen av det med vinstockar som hänger över kanten.

Varningar

 • Gör inte overwater, någon växt som får för mycket vatten i en inomhusmiljö risker mögel eller fukt-relaterad sjukdom.

Saker du behöver

 • En stor plast mjölk eller juice flaska, rengör den väl och torka innan du använder
 • En ung tomatplanta
 • Kompost och / eller trädgårdsjord, välj en mix som är hälsosamt för tomatplantor
 • Spackel
 • Sax / kniv
 • Sträng eller garn
 • Krok i taket (tillval, om du har något annat den kan hängas från)