Wki

Hur beskär tomater


Vid odling av tomater, är det yttersta målet att få maximal avkastning på grödor, med den bästa smaken möjligt. Om du växer obestämd eller "vining" sorter (Big Boy, nötkött Mästare, de flesta "körsbär" typer, Early Girl, mest släktklenod sorter) beskärning dina växter för att ta bort oönskade skott och blad kan vara en viktig del i att säkerställa att alla näringsämnen ska frukten.

Steg

Hur beskär tomater. Ta bort alla rotskott och blad under den första blomman klustret.
Hur beskär tomater. Ta bort alla rotskott och blad under den första blomman klustret.
 1. 1
  Ta bort alla rotskott och blad under den första blomman klustret. Målet när man växer en tomatplanta är att ha en enda stam. Detta bör säkerställa att majoriteten av de näringsämnen skickas till frukterna, i stället för att slösas bort på de oönskade växande tips.
  För att ta bort en sucker, greppa en växande tips av basen mellan tummen och pekfingret, och böja den fram och tillbaka tills den snäpper rent. Detta bör helst göras när fotograferingen är ung och smidig. Den lilla sår läker snabbt. Detta kallas "enkel beskärning".
  Alternativt kan du prova "Missouri beskärning", som innebär att klämma ut bara toppen av sucker, lämnar en eller två blad bakom för fotosyntes och skydda utveckla frukt från solen skålla. Nackdelen är att suckers kommer att utvecklas från den stam som du lämnar bakom, vilket kommer att kräva ytterligare beskärning, men denna teknik är bättre när du arbetar med stora suckers - om såret blir sjuka, kommer det att vara längre bort från huvudstammen, och lämnar några inches på sugkoppen minskar chocken till anläggningen.
 2. 2
  Låt fyra eller fem fruktbärande takstolar att växa från stammen, sedan nypa ut ytterligare sidoskott, lämnar anläggningens översta shoot intakt, kallad terminal skjuta.
 3. 3
  Ta bort bladen. När växten börjar mogna, kommer de nedre bladen börjar naturligtvis att gult och vissnar. Detta är helt normalt, så drar dessa från anläggningen när de visas. Det kommer att hålla anläggningen fräsch, ser bra ut, och hjälpa avvärja sjukdom.
 4. 4
  Topp anläggningen. För att få ut det bästa av den sista tillväxten av säsongen, är det nödvändigt att "topp" anläggningen. Ungefär en månad före den första förväntade frost, eller när anläggningen når taket på ditt växthus, ta bort anläggningens terminal shoot. Vid denna punkt i säsongen, kommer tomaterna växer för närvarande har en begränsad tid för att nå mognad, så att alla näringsämnen måste riktas direkt till frukten.
 5. 5
  Färdigt.

Tips

 • Bestämd eller "Bush" sorter inte behöver beskärning (eller utsättning, för den delen). De är avlade för att växa till en kompakt höjd, producerar en "våg" av frukt under en två veckors period, och sedan dö, till skillnad obestämda sorter också kallas "vining" tomater som växer så högt som människor och producera och växa hela säsongen. Vanliga bestämda sorter är Rutgers, Roma, Celebrity (kallas en semi-bestämd av några), och Marglobe. Vanliga obestämda sorter är Big Boy, nötkött Mästare, de flesta "körsbär" typer, Early Girl, mest släktklenod sorter.

Varningar

 • För att undvika att smitta dina tomatplantor, alltid föredrar fingrar över blad för att avlägsna skott (det resulterande såret kan lätt infekteras). Men för äldre, tuffare skott, kan du behöva ta till hjälp en kniv, i så fall sterilisera din styckning genomföra noggrant för varje användning.
 • Om du röker, tvätta händerna noggrant med tvål och vatten innan du hanterar tomatplantor. Tobaksrökare kan lätt smitta tomatplantor med "Mosaic Virus."

Saker du behöver

 • Växande tomater
 • Rena händer
 • Steriliserad skärande redskapet om du använder (händer föredra)