Wki

Hur man odlar grönsaker i tråd kolumner

Som växer i behållare, växer i kolumnerna kan vara ett bra sätt att spara utrymme i trädgården. Även om de inte är lika bra som krukor för balkong eller trädgård lägenhet, de är ett bra sätt att odla frukt och örter i den lilla bakgården. Kolumnerna är lätta att göra, lättskött och enkel att skörda från.

Steg

Hur man odlar grönsaker i tråd kolumner. Göra en del efterforskningar först.
Hur man odlar grönsaker i tråd kolumner. Göra en del efterforskningar först.
 1. 1
  Göra en del efterforskningar först. Tänk om du tänker placera kolumnen, liksom vilken typ av produkt du avser att växa. Viktigast, överväga hur stor du vill att kolumnen ska vara och en uppskattning av omkretsen av kolonnen. Detta görs bäst genom att rita en enkel plan där insatserna kommer att passa in, med en uppskattning av avståndet mellan varje stav och sedan mäta avståndet runt ytterkanten av alla insatser, plus några inches (centimeter) reserv för att säkra den. Detta sätt kan du uppskatta hur mycket tråd du behöver.
  • Helst kolumnen ska ha full sol, eller om du är i en varm miljö, spräckligt nyans. Det bör sitta på jord, i stället för på betong eller gatstenar, eftersom jorden kommer att färga en trottoar.
  • Om du är i ett område som fryser, kan du inte få en vinter använda av den här metoden om du har djupa frost som kolonnen har en högre yta ovanför marken utsätts för luft och därför är mer benägna att frysa.
 2. 2
  Överväga vilka typer av grönsaker du vill växa. Det finns en hel del som fungerar bra med kolonnen metoden:
  • Potatis är bra för denna typ av trädgårdsarbete, men till fullo skörda dem behöver man ofta dra isär den kolumnen, vilket skulle kunna göra en enda röra. Potatis växer bra i däcket (däck), kruka, eller mounded metoder.
  • Tomater är utmärkta för denna typ av trädgårdsskötsel, liksom / majs, paprika / paprika, etc.
  • Klättrare som bönor, ärtor och gurka.
  • Kålväxter som kål, blomkål, broccoli, etc., lämpar sig väl för denna metod, men bara i små mängder.
  • Årliga örter som basilika, timjan, rosmarin, oregano, etc., är bra alternativ.
  • och andra såsom eller squash kan odlas genom denna metod också.
  • Det finns många fler, till exempel: jordgubbar, rotfrukter såsom palsternacka, rödbetor, kålrot och morot, och andra bladgrönsaker såsom silverbeet, spenat, etc.
 3. 3
  Köpa några galvaniserat eller rost-säkras stängseltråd, helst en med en 1 eller 2 tum (2-5cm) gauge mellanrum mellan trådarna som är 1 till 1, 5 m hög. Om du kan bara få små höjd rullar, kan du överlappa dem. Hönsnät är perfekt. Du vill inte ha för stort gap, eftersom marken kan falla ut, eller husdjur eller andra djur kan dra nytta av den fria livsmedel (enligt bilden ovan!). Samtidigt, köpa:
  • Några extra tråd för att knyta grönsaker till insatserna, eller att knyta de överlappande skikten.
  • Några kraftiga träpålar. Du kan köpa två för en liten 1-2 fot (30.4cm till 60.9cm) diameter kolonn, tre för en triangel form, fyra för en fyrkant, fem för en större femkantiga form, etc. Helst ska insatserna vara minst 1 eller 1,5 meter (3-6 fot) hög. Högre är okej, men små två fot (60cm) insatserna inte kommer att ge fördelarna med större insatser.
  • Bra. Det rekommenderas att köpa en blandad massa trädgårdsjord,, åldrig blandad gödsel och ärter hö eller halm. En bra rekommendation om du har tur att ha en lokal källa, är färsk hästgödsel, men du kommer att behöva vänta 2-3 veckor eller mer för att göra det möjligt att kompostera i kolumnen först, eftersom värmen kommer det att generera kan döda fröna. Om du odlar rotfrukter som morötter, väljer lös jord med några klumpar eller hinder som dina morötter kan växa böjd eller vriden i grov jord.
  • Dina frön eller plantor.
  • Eventuella verktyg du kan behöva konstruera kolonnen (såsom en hammare, etc.).
 4. 4
  Sätt insatserna i marken tills de är tåliga (de ska inte vingla när du trycker dem). Placera dem i önskad form och bredd genom att följa din plan.
 5. 5
  Vira tråden runt utsidan av insatserna och knyt dem ordentligt. Du kan överlappa lagren om du vill få mer höjd, men knyter dem mycket säkert att insatserna och de lägre skikten.
  • Den idealiska höjden är din midjehöjd, så det är mycket lättare att sköta och skörda dina plantor, snarare än att böja sig ner hela tiden.
 6. 6
  När kabeln är fast bunden till kolonnerna och det finns inga stora skillnader mellan skikten, börjar fylla kolonnen med jord. Om du använde färsk hästgödsel eller andra Compostables, förväntar höjden av jorden att sjunka eftersom det bryts ned. Du bör låta 2-3 veckor för gödsel att bryta ner, när de är färska, kommer detta hända snabbt. Optimalt vore jorden vara några inches eller centimeter under det översta höjden av tråden.
  • Fördelen med att ha kolumnen kontakta jorden är att bra daggmaskar är sannolikt att göra sin bostad i kolumnen.
  • Det är bättre att blanda jordar, snarare än skiktning dem som alltför tjocka lager av halm eller hö (om den används) kan torka ut skiktet ovanför. Vatten in noggrant.
 7. 7
  När de frön, plantera dem direkt när de kommer att växa. Plantering dem med följeslagare plantering i åtanke är utmärkta råd.
  • Om du vill odla klättrare som bönor eller ärter, kan du infoga bambustänger som en tältkåta för att stödja dem i toppen, eller helt enkelt ha en lägre nivå av jord och använda stängsel som stöd - detta fungerar, men när det bönor dör, kan deras stjälkar vara svåra att ta bort och tenderar att vara ful - bambu tipi metoden fungerar bättre eftersom det lämnar mindre kladd.
  • Med marken täcker såsom pumpor, kan du odla dem vid basen av kolonnen för att sprida ut, samtidigt ökar andra råvaror i toppen av kolonnen för att få bästa användning. Pumpor växer bra i denna metod som den tillgång till fukt och god jord är ganska konsekvent, så de är mindre benägna att torka ut, eller få för mycket vatten och dela frukterna.
  • Du kan även skära hål i tråden att fastställa växter såsom jordgubbar att växa från sidan av kolonnen, såväl som växt i toppen.
 8. 8
  Efter varje säsong, är det bäst att gräva i mer gödsel i kolumnens jorden för att berika det, eller plantera en gröngödsling såsom baljväxter som du gräver in och låta jorden för att förbättra genom att låta det vara i träda i ett år (detta naturligtvis är ett långsammare sätt, men okej om du har tid).
  • Om kolumnerna är inte längre användbara (som kan vara flera år efter att ha gjort dem) kan du använda dem för att odla saker i sina sidor såsom ormbunkar, rankor, ananasväxter eller orkidéer (om klimatet är rätt) och andra växter, eller så är de lätt att dra isär för att använda jorden på annat håll. Jorden också gradvis förbättras under de kolumner som näringsämnen och fukt sakta filtrerar ner.

Tips

 • Konsten att denna metod är att det ger en ganska högt utbyte ur en låg område. En nackdel är den relativt enkla faktum att om kolumnen har dålig jord i den, eller det torkar ut, är det inte bättre än att växa i marken. Bra rika jorden behåller fukten och ger de bästa resultaten.
 • Den andra fördelen med denna metod är att tråden ger skydd från djur om det är en tillräckligt bra ledare, men också att du kan sänka marken eller höja tråd nivåer och lägga en shadecloth eller annan typ skydd som skyddar från hårda sol och vind.

Saker du behöver

 • Wire
 • Verktyg för skärande tråd
 • Stakes
 • Planering papper och markör
 • Jord
 • Grönsaker för växande