Wki

Hur man använder en ohmmeter

En ohmmeter är en elektronisk anordning som mäter resistansen i en elektronisk komponent eller krets. Den består av en linjerad skala med en indikator nål eller digital display, en rad väljare och två prober. Denna artikel kommer att förklara den grundläggande hanteringen av en.

Steg

Hur man använder en ohmmeter. Koppla helt och / eller stänga av all ström till kretsen du testar.
Hur man använder en ohmmeter. Koppla helt och / eller stänga av all ström till kretsen du testar.
 1. 1
  Koppla helt och / eller stänga av all ström till kretsen du testar. Du måste ha ett helt dött tråd eller krets för att säkerställa riktigheten i mätningen, liksom din egen säkerhet. Din ohmmeter kommer att leverera den spänning och ström för din krets så ingen annan makt är nödvändig. Eftersom instruktionerna för våra Blue Point volt / ohmmeter stat, testa en driven krets kan "orsaka skador på mätaren, krets, och * du *."
 2. 2
  Välj en ohmmeter passar för ditt projekt. Analoga ohmmetrar är mycket grundläggande och billiga, och brukar variera från 0-10 med 0-10000 ohm, kan digitala enheter har liknande områden eller "auto-range", läsa motståndet för din enhet eller krets och välja rätt intervall automatiskt.
 3. 3
  Kontrollera ohmmetern att se om den har ett batteri. Om du precis köpt en ohmmeter kan batteriet ha kommit förinstallerat i din enhet, eller förpackas separat med instruktioner för att installera det.
 4. 4
  Anslut din mätsladdarna i uttag på mätaren. För multifunktionella meter, kommer du att se en "vanlig", eller negativ plugg, och en "positiv" plugg. Dessa kan också vara röd (+) och svart (-).
 5. 5
  Nollställ mätaren om den är utrustad med en nollställning ratten. Observera att skalan läser i motsatt riktning av de flesta konventionella måttskalor, det vill säga är mindre motstånd till höger, och mer motstånd är till vänster. Noll motstånd bör iakttas när dina sonder är anslutna direkt till varandra, och du kan justera detta genom att hålla ihop dem och vrida på "adjust" ratten tills nålen på vågen är på noll ohm.
 6. 6
  Välj krets eller elektriska enheten som du vill testa. För praktiken, kan du använda nästan vad som helst som leder ström, från en bit aluminiumfolie på en penna märke på ett pappersark. För att få en uppfattning om riktigheten i dina avläsningar, köpa några olika motstånd från en elektronik leverantör, eller någon annan enhet med en känd resistans värde.
 7. 7
  Tryck på en sond till ena änden av en krets, den andra till den andra änden, och notera avläsningen på instrumentet. Om du har köpt en 1000 ohm resistor, kan du placera en sond på varje ledare på motståndet, och välj 1000 eller 10.000 ohm intervall, sedan läsa av mätaren för att se om det verkligen står 1.000 ohm.
 8. 8
  Isolera komponenter i en trådbunden hårt elektrisk krets för att testa dem individuellt. Om du läser ohm på en resistor på ett kretskort, kommer du behöva unsolder eller unpin motståndet att försäkra att du inte får en falsk läsning genom en annan väg i kretsen.
 9. 9
  Läs motståndet av en körning av tråd eller en filial i en krets för att se om det finns en kortslutning eller avbrott i kretsen. Om du läser "oändlig ohm", det finns ingen väg för elektrisk ström att följa, och i enkla termer, tyder detta på en utbränd komponent någonstans i kretsen, eller en trasig ledare. Eftersom många kretsar innehåller "gate"-enheter (transistorer eller halvledare), dioder och kondensatorer, men kan du inte läsa kontinuitet även när den kompletta kretsen är intakt, vilket gör det svårt att mäta kompletta kretsar med endast en ohmmeter.
 10. 10
  Stäng av ohmmeter av när den inte används. Ibland mätsladdarna blir kortsluten när enheten lagras, tömma batteriet.

Tips

 • Om du investerar i en ohmmeter för allmänt bruk, köpa en god kvalitet "multimeter" (multi-tester), vilket kan testa andra elektriska värden såsom spänning och strömstyrka.
 • Prova en mängd olika experiment med elektrisk ledningsförmåga. Rita en linje på ett papper med en blyerts, och röra sönder för varje ände, bör du finna det gör verkligen leda en elektrisk ström.
 • Det är bra att veta att även om en resistor säger att det är 1000 ohm kan det vara av med upp till 150 ohm båda hållen. Mindre motstånd kommer att vara avstängd i mindre mängder, större sådana av större mängder.
 • Att lära intervallen din ohmmeter, köpa en mängd olika motstånd och testa var och en efter sin specificerade motstånd.
 • Bekanta dig med elektriska och elektroniska terminologi och kretsscheman ombord, samt läsa schematiska (eller kablage) diagram.

Varningar

 • Vid testning av en elektronisk krets, vara säker på att det inte är live. Detta innebär att koppla bort den, "och urladdning eventuella kondensatorer i kretsen. Tv apparater och annan elektronik med katodstrålerör och mikrovågsugnar kan ha kondensatorer laddade med tusentals volt även när unplugged. Sådana poster är dödligt farliga och bör hanteras professionellt.

Saker du behöver

 • Ohmmeter.
 • Sample ledare eller motstånd för att träna med.