Wki

Hur att dammsuga en matta

Vad är det bästa sättet att dammsuga en matta så att du inte går över samma del två gånger? Och hur gör du dammsuger så att du inte går över redan sugits delen? Dammsugning är vanligtvis inte allas favorit syssla men det måste göras regelbundet och att veta hur man ska gå till väga effektivt kommer att snabba upp saker och ting, vilket frigör dig upp förr för mer njutbara sysselsättningar!

Steg

Hur att dammsuga en matta. Koppla in sladden nära startpunkten.
Hur att dammsuga en matta. Koppla in sladden nära startpunkten.

Framställning

 1. 1
  Koppla in sladden nära startpunkten. Ju mindre yta sladden behöver stretcha och väva igenom, desto bättre. Den längre kabeln blir, desto större är chanserna att knacka saker över eller trassla upp. Om du arbetar i ett särskilt stort område, tänka sig att göra en halv med ett eluttag och den andra hälften på en sockel närmare det området.
 2. 2
  Kontrollera mattan för skräp. Alla stora bitar av skräp som kan samlas in för hand bör vara, eftersom det lägger mindre press på dammsugaren. Plocka upp bitar av papper, omslag, bollar av fluff eller hår, gem, etc., allt som du kan se och hämta med lätthet. Släng.
 3. 3
  Sweep runt mattan området. Om mattan sitter på ett trä eller liknande golv, sopa bort skräp från området innan dammsugning.

Dammsugning teknik

 1. 1
  Flytta munstycket fram och tillbaka. De flesta dammsugare är utformade för att rengöra bäst på ryggsim (när du flyttar mot dig). Som sådan är det bäst att förflytta munstycket fram och tillbaka, gå långsammare när man drar vakuumet bakåt och snabbare när du flyttar framåt.
 2. 2
  Flytta vakuum rakt fram ca 4-7 fot (1-2 meter). Sedan långsamt följa spåret tillbaka till den ursprungliga utgångspunkten.
 3. 3
  Innan du startar andra slaget, vinkel vakuumet ett par inches (5 cm) till höger för att skapa en andra bana ca 4-7ft (1-2 meter) lång parallellt med det första.
 4. 4
  Arbeta dig över rummet tills du når den motsatta väggen. Sedan steg bakåt 4-7 fot (1-2 meter) så att din nya väg slutar där din tidigare bana började.
 5. 5
  Försök att ställa in sökvägar så att du står på un-dammsugas avsnitt. Detta kommer att säkerställa att du inte skapar fotspår på mönster som skapas av vakuumet.
 6. 6
  Flytta längre bak och rygg, så att i slutet, du är vid dörren.
 7. 7
  Om mattan är mycket smutsig eller sitter i en hög trafik område, upprepa processen arbetar på en 90 graders vinkel. Eller, om du ursprungligen arbetat öst till väst, numera arbetar norr till söder. Detta fungerar mattan fibrer från de flesta riktningar arbetar ute smuts och damm från de lägsta nivåerna.

Tips

 • Inspektera undersidan av enheten och sopvals för överdimensionerad skräp som kan lämnas in och hindrar luftflödet och sug. Förhoppningsvis har du redan har plockat upp detta innan dammsugning men om inte, och luftflödet är dålig, kontrollera skräp.
 • Gå långsamt som du drar vakuum mot dig, eftersom detta är den rengörande delen av slaget. Långsammare rörelser ger vakuum tid att göra arbetet med att suga smuts från lägsta nivåerna.
 • Kontrollera för att se till att påsen eller trumman inte är full, fyllighet kraftigt reducerar luftflödet eller sugande kraft.
  • Om du får dina barn att göra det spela ett spel och berätta för dem att försöka att inte trampa på redan vaccuumed delen.

Varningar

 • Dra alltid ur vakuum vid inspektion påsen, trumma eller undersidan av enheten.
 • Använd aldrig vakuum på vätskor såvida enheten är just en "våt / torr" eller "butik" vac enhet. Om det inte är utformad för att samla in vätskor, försöker att göra så kan kortslutning och förstöra dammsugaren.

Saker du behöver

 • En dammsugare
 • En matta