Wki

Hur att reparera en glasfiber badkar eller dusch

Glasfiber dusch och badkar är slitstarka, lättskötta och attraktiva matcher, men de kan ändå vara oavsiktligt skadas. Lyckligtvis för villaägare, det finns billiga kit som kan användas för att göra reparationer om detta händer.

Steg

Hur att reparera en glasfiber badkar eller dusch. Köp en lämplig kit för din dusch (eller badkar).
Hur att reparera en glasfiber badkar eller dusch. Köp en lämplig kit för din dusch (eller badkar).
 1. 1
  Köp en lämplig kit för din dusch (eller badkar). Du bör se till att din dusch eller badkar är glasfiber innan du går shopping, eftersom dessa instruktioner inte kommer att ge goda resultat på gjutjärn eller andra typer av armaturer.
  • Se till att din dusch är glasfiber genom att knacka det med din knoge eller en träslev eller liknande objekt, som inte kommer att skada ytan. En glasfiber enhet kommer att ha en mjuk, ihålig, icke-metalliskt ljud, och beroende på var du trycker på den, kan även verka flexibelt.
  • Välj lämplig färg för kit du kommer att köpa. De flesta kit kommer med färgämnen (toning produkter) för att ändra färgen på produkten för att matcha vanliga färgade inventarier, såsom vitt, benvitt, eller mandel.
  • Kontrollera att kitet du köper levereras komplett med allt du behöver, eller köper dessa material och verktyg separat. Nedan är en lista över vad din kit kan innehålla:
   • Polyesterharts
   • Härdare (katalysator för att härda hartset)
   • Glasfibernät eller matta (för stora eller strukturella reparationer)
   • Färgämnen
   • Sandpapper i diverse gryn, från 80 grit (grov) till 400 eller 440 grit (mycket bra)
   • Förtjockningsmedel (att stelna hartset för vertikala applikationer)
   • Skyddshandskar resistenta mot de kemikalier som ingår i satsen
   • En blandning container och omrörning verktyg
 2. 2
  Rengör området som ska repareras. Skär några taggiga eller utskjutande glasfibrer runt det skadade området, slipa lätt med ett medium sandpapper för att avlägsna vax, olja, tvålrester, eller andra föroreningar från underlaget, och skölj med aceton eller annat lösningsmedel för att säkerställa korrekt vidhäftning av reparationen produkten.
 3. 3
  Bestäm om det skadade området kommer att kräva glasfiber duk förstärkande. Om den inte gör det, hoppa till steg beskriver blandning och nyansering instruktioner. Om sprickan är över en fjärdedel av en tum (1/2 cm) bred, eller är faktiskt ett öppet hål att hartsblandningen kommer inte att fylla ensam, skära en bit glasfiber nät eller tyg något större än hålet. För stora hål eller sprickor, kan mer än ett skikt av tyg behövas för att få bra resultat.
 4. 4
  Läs blandning och toning instruktioner av produkten du har köpt. Eftersom enskilda produkter kan variera och mäta det material du blandar är nödvändigt, se till att du förstår instruktionerna innan du fortsätter.
 5. 5
  Placera ett skyddande material som kartong eller tung konstruktion papper på ytan du kommer att blanda materialet på. Placera behållaren du kommer att blanda in (vanligtvis i kitet du köpt) på denna yta.
 6. 6
  Mäta mängden polyesther harts i blandningsbehållaren du tror att du behöver för din reparation. De flesta kit har blandningsproportioner för bråkdelar av den medföljande harts, såsom 1/4th av volymen, 1/2, osv, blandat med en lika stor andel av härdare.
 7. 7
  Lägg färgämnet från rätt röret som kom med satsen. Ett exempel skulle vara för mandel, blanda 5 delar vit med 1 del brun, till 20 delar harts. För grundläggande vit, använd den vita färgämnet tillsätts tills hartset är grundligt ogenomskinlig. Blanda dessa komponenter ordentligt och kontrollera färgen mot fixturen du reparerar före tillsats av härdare.
 8. 8
  Blanda förtjockning material i hartset / färgämnet blandningen tills det är en önskad konsistens för plåstret. Vertikala ytor måste vara mycket styv så att produkten inte sag, dropp, eller springa. För horisontella reparationer materialet kan bli tunnare, men det bör ändå vara styv nog att det kan vara utrustas slät med applikatorn.
 9. 9
  Tillsätt härdaren enligt kit instruktioner. Om du inte kan hitta en fungerande del, kan du behöva göra en kvalificerad gissning på hur mycket du behöver. Generellt sett kommer för mycket härdare bara påskynda processen, så att mindre arbetstid, och för lite kommer att fördröja härdningstiden. Om du misslyckas med att lägga tillräckligt med härdare för att ställa in harts, men kommer det att förbli klibbigt obestämd tid. För en boll-park uppskattning, tillsätt 5 droppar härdare till varje matsked av harts / färgämne blandning.
 10. 10
  Blanda reparationsmaterialet grundligt. Ju längre du rör om materialet, desto bättre blir resultatet, att se till att alla kanter och hörn införlivas så att det härdar lika. Kom bara ihåg att när du lägger till härdare, den reaktion som stelnar hartset börjar, så du kan bara förvänta sig 10 till 15 minuter total arbetstid innan hartset blir oanvändbart.
 11. 11
  Använda ett platt verktyg som en spatel eller trä tungspatel, ösa ut en del av blandningen och tillämpa den på det skadade området. Om du använder glasfiber duk för din reparation, placera pjäsen du har klippt över skadan, och tryck in den i harts reparation blandning. Se till att du sprider det jämnt, och till en nivå något högre än den ursprungliga ytan så att den kan slipas och fjädrade smidig när du är klar. När reparationen materialet appliceras, låt det härda, typiskt omkring 2 timmar vid rumstemperatur.
 12. 12
  Sand plåstret noga, försöker att inte putsa angränsande områden. Om du använt glasfiber duk, kanske du behöver trimma eventuella fibrer som sticker ut med en vass mattkniv innan slipning. Börja med en ganska grova korn av sand papper, beroende på hur mycket av plåstret måste tas bort för att göra det spola med den ursprungliga ytan. Arbeta dig från en grov eller medellång korn till böter, så mycket fint sandpapper, tills reparationen är slät. Om du behöver för att bygga upp reparationen vidare, blanda annat program och tillämpa den på det skadade området, sedan upprepa slipningen.
 13. 13
  Blanda en annan sats av harts och färgämne för att överlagra den första plåstret, utan förtjockningsmedel. Du kan använda detta med en liten målarpensel eller om det är en liten chip eller ding, kommer till och med en bomullspinne göra. Jämna denna applikation så mycket som möjligt, låt det härda, sedan slipa med mycket fint sandpapper.
 14. 14
  Buff den färdiga reparationen med polering föreningen ingår i kitet för att återställa glans så det matchar originalet.
 15. 15
  Städa upp området, och beundra ditt hantverk.

Tips

 • Polyesther harts produkter är temperaturkänsliga, så ger en värmekälla kommer att påskynda härdningen. Å andra sidan, om du är orolig för att ha tid att slutföra reparationen innan plasten stelnar, kan du kyla den före blandning för att förlänga dess livslängd.
 • Stora sprickor eller hål kommer att kräva hjälp av glasfiber armeringsnät eller tyg, som vanligtvis kommer med kitet du köper. Detta kan göra att reparera en lite svårare, och du kanske även vill söka hjälp från någon som har erfarenhet av att använda den.
 • Innan du lägger härdaren, placera en liten mängd av den tonade harts på ytan av badkaret för att kontrollera om färgmatchning. Justera vid behov. Vid härdning kommer hartset att vara något lättare. Efter att få färgen matchen, torka av harts bort av badkaret med aceton.
 • För stora hål i golvet i ett badkar eller dusch enhet, använda ett expanderande skummet produkt för att fylla kaviteten under golvet. Detta kommer att bidra till att stödja golvet, förebygga framtida sprickor. Använd produkten enligt anvisningarna på burken, och trimma eller sand bort överflödigt skum som sticker om den färdiga ytan.
 • Använd disponibla verktyg och blanda behållare om möjligt. Rengöring polyesther harts kräver ett starkt lösningsmedel som aceton, och måste göras omedelbart efter användning, så brukar det inte är praktiskt att göra så.
 • För mycket stora reparationer, får en makt sander göra processen mycket enklare.
 • En makt roterande verktyg utrustad med en putsdyna kommer att spara mycket tid och ansträngning när polering ut färdiga reparationen.

Varningar

 • Undvik att använda frigolit koppar eller behållare för att blanda ditt material. Aceton och relaterade lösningsmedel löser frigolit och spilla lösningsmedlen eller hartser på din sanitetsporslin och golv.
 • Kontrollera att du har personlig skyddsutrustning (mask-respirator) och massor av ventilation medan du gör denna reparation.
 • Använd gummi eller plasthandskar (vanligen med satsen) när du använder lösningsmedel och blanda polyesther harts.
 • Aceton eller andra lösningsmedel är brandfarliga, så vara säker på att det inte finns några antändningskällor som pilot varmvattenberedare ljus i närområdet innan du påbörjar reparationen.

Saker du behöver

 • Glasfiber badkar / dusch reparationskit beskrivits ovan
 • Rengöring lösningsmedel, såsom aceton
 • Gummi-eller plasthandskar