Wki

Hur att bryta upp betong

De som har betonggolv, uppfarter, eller trottoarer runt sin egendom, kan behöva bryta upp betongen för att reparera underjordiska VVS eller andra verktyg. Dessa steg kommer att hjälpa dig att lära dig grunderna för denna skrämmande uppgift.

Steg

Hur att bryta upp betong. Bestäm om och där du kommer att behöva bryta betong.
Hur att bryta upp betong. Bestäm om och där du kommer att behöva bryta betong.
 1. 1
  Bestäm om och där du kommer att behöva bryta betong. Om du letar efter ett brutet vatten eller avlopp linje, och du kan hitta det område du misstänker att problemet är i, kan du spara en hel del arbete och kostnader. Här är några saker att titta efter:
  • För VVS problem, försök att bestämma placeringen och djupet av de underjordiska ledningar. Leta efter en ventil yttre slang Bibb, eller på en avloppsledning, en cleanout att ange läget av rören.
  • För vatten problem, leta efter områden där vatten antingen bubblar upp genom sprickor i betongen, eller sipprar ut runt kanterna av plattan.
  • För elledningar, kanske du upptäcker att du har att lokalisera ledningen utanför plattans yta och gräva upp en längd på det att avgöra var resten av det körs.
  • För andra typer av reparationer, eller för att installera nya verktyg som kräver grävning ett dike genom ett område belagd med betong, kan du behöva gissa eller forskningsplaner konstruktion för att avgöra var man ska börja.
 2. 2
  Ta reda på hur tjock betongen är. Gräv vid kanten av plattan och titta på den sida av betongen. Vissa plattor har förtjockade kanter, monolitiska stiftelser eller intilliggande strukturer som hindrar dig från att göra detta, så du kan behöva hamra ett hål genom plattan där du tänker bryta det för att testa dess tjocklek. Tyngdpunkten i den här artikeln är att bryta upp typiska golvplattor, ca 4 inches tjock. För tjockare betong, är en elektrisk mejselhammare inte lämpligt, så att hyra en elektrisk brytare i den £ 60 intervall, eller ens en pneumatisk Jackhammer är din bästa insats.
 3. 3
  Samla de verktyg du behöver för att göra projektet. För små break-outs, kan en slägga räcka, speciellt om betongen är tunnare än 4 inches, och det är inte förstärks. Denna artikel kommer att handla om att bryta ut betongen där makten utrustning krävs. I detta fall kommer du att behöva en rivning såg eller cirkelsåg med en torr klippa betong (murverk) blad, en chipping hammare och en spade. Se vad du behöver, nedan för en komplett lista.
 4. 4
  Markera platsen för den del av plattan du tänker ta bort. Mäta avstånd från kanterna av plattan kommer att låta dig göra en regelbundet formad hål, vilket gör att den färdiga reparationen ser snyggare och mindre märkbara. Använd en penna och linjal eller en krita linje för att göra en väl synlig märkning runt den planerade hålet.
 5. 5
  Såg skär linjen så djupt som möjligt med en rivning såg, en cirkelsåg, eller en kvarn med en torr diamant klinga. Detta kommer att ge en ren kant när rivningen är klar. Om du söker efter en trasig vattenledning (som på bilderna) kan du behöva förstora hålet efter den första pausen är klar.
 6. 6
  Använda en bryta mejsel i en borrhammare (eller tung slagborr), börja flisning betongen. Bryt kanterna längs sågsnitt först, lutar den punkt mejseln mot linjen, så kanten sprickor löst utan att bryta den sida som skall behållas. Var försiktig så att angränsande betongen inte splitter eller chip.
 7. 7
  Arbetet biten runt ett område förstorar hålet du har börjat, och gå djupare med varje pass, tills du har trängt plattan. Detta är den svåraste delen av jobbet, eftersom de bitar du bryter av inte kan komma gratis tills det finns ett utrymme för dem att släppa in. Ofta helt trasiga skärvor av betong förblir fastkilad tätt tills alla intilliggande betongen bryts.
 8. 8
  wo rk baksida, chipping in i solid betong wo>.
 9. 9
  Håll din mejselspets skev mot början hålet medan du arbetar runt, så den inte försöker att tränga rakt ner utan att bryta en del av betong gratis. Om det är tillåtet att gå för djupt, kommer bit fastna i sitt hål och kommer att vara svåra att avlägsna.
 10. 10
  Ta bort bitar som har fastnat (eller fastnat), genom att använda en annan bryta lite för att bryta betongen ifrån fastnat lite, chipping parallellt med det ursprungliga hålet. Om du har en extra slagborr, kan du helt enkelt lämna den första biten i sin drill och fortsätt som i fotot. Om inte, måste du ta bort den fastnade lite och sätta en annan i borren för att göra det här steget.
 11. 11
  Bryt de största bitar av betong kan du som hålet blir tillräckligt stor för dem att bryta sig fri. Det finns ingen anledning att chip gradvis i ytterkanten om 2 -, 3 - eller tom 4 - kilos bitar kan brytas gratis. Detta kommer att spara tid och göra avlägsnande av materialet mindre tråkiga.
 12. 12
  Ta bort de trasiga bitar och bitar av betong från hålet så det blir större, så efterföljande stycken har gott om utrymme för att släppa in utan kilas bli. Detta kommer också att göra det lättare att upptäcka rör, elektriska ledningar eller armeringsstänger du kan stöta på när du förstora hålet.
 13. 13
  Använd mejselhammare att chip kanterna på hålet när du är klar att bryta ut det så att du har ganska lodräta kanter. Detta kommer att försäkra reparationen kommer att vara full tjocklek, minskar risken för att betongen patch sprickbildning.
 14. 14
  Titta efter tecken på det problem du försöker lösa när du gör din hål i betongen. För vattenläckage, särskilt stora sådana, när du har skapat den initiala penetrationen, bör du omedelbart se tecken på vatten eller åtminstone mycket våt jord. Om du kan hitta den faktiska röret, kommer det att du har brutit igenom betongen på rätt plats.
 15. 15
  b ryt bort betong längs banan av röret tills du hittar det skadade sektionen b> Var noga med att undvika att slå gjutjärn eller PVC-rör med bryta lite, eftersom dessa är sköra och kan lätt hålla ytterligare skador.
 16. 16
  Bryt lodräta betong (som i väggen i bild) ungefär samma sätt som du började paus i plattan. Det är lättare om du vet den exakta platsen där reparationen måste göras. Var noga med att skydda intilliggande ytor medan du arbetar.
 17. 17
  Avlägsna allt skräp från hålet och göra dina reparationer, sedan klass och kompakta fyllnadsmaterialet och häll ny betong i hålet att lappa den. För rör, såsom de i bilderna, kan någon byggmästare sand skiktas över dem för att dämpa dem från rörelse i betongen efter att den har härdat, vilket gör behovet av framtida reparationer mindre troligt.

Tips

 • Använd mindre verktyg för nära arbete, nära rör och andra ömtåliga komponenter i strukturen.
 • Undvik att skada armeringsjärn och mattor om möjligt, så att lappen kommer att ha samma styrka som den intilliggande betong.
 • Leta efter specialiserade verktyg konkreta bryta och tillbehör till verktyg och maskinuthyrning butiker om du bara behöver dem för ett visst jobb, eftersom dessa maskiner är mycket dyra.
 • Använd den största slagborr eller borrhammare praktiskt för ditt jobb. Dessa är dyra verktyg, så om du bara behöver dem för ett jobb, är hyra mer ekonomiskt än att köpa dem.
 • För ett område som är större än 15-20 kvadratmeter, kan hyra en Jackhammer eller upphandlande arbetet ut till en kvalificerad rivning personen vara enklare.

Varningar

 • Använd dammfiltermask eller andningsskydd när torrkapning betong och, om möjligt, använd en våt cut-system. Betong innehåller kisel och kan skada ditt andningsorganen. Äldre betong kan också innehålla asbest, test innan du börjar arbeta om det finns några tvivel om dess makeup.
 • Använd kraftiga kängor, handskar och skyddsglasögon när du utför detta arbete.
 • Var försiktig när du bryta betong som kan innehålla strömförande ledningar eller komprimerade gasledningar. Ett samtal till din lokala verktyg kan rädda ditt liv och en massa pengar. Titta i gula sidorna.
 • Läs alla tillverkare information om verktyg och följa säkerhetsregler. Använd inte en utrustning tills du förstår hur den fungerar på ett säkert sätt.
 • Krossad betong kan ha mycket skarpa kanter. Använd handskar.
 • Borrhammare har mycket vridmoment. Var noga med att använda någon extra handtag som den är utrustad med.

Saker du behöver

 • Breaking hammare, slagborr eller borrhammare
 • Nätsladd
 • Slägga (tillval)
 • Säkerhetsutrustning